Svart kardemumma!
För ett par veckor sedan fick jag ett brev vars innehåll doftade åt det rökiga-, tjära-, jag-vet-inte-vad-hållet redan innan jag öppnat kuvertet. Det visade sig vara fina Åsa som postat svart kardemumma med medföljande instruktioner om att den skulle rostas och därefter mortlas tillsammans med fänkålsfrön, bockhornsklöver och koriander. Det gjorde vi ikväll och strödde kryddblandningen över ugnsrostade sötpotatisklyftor (rapsolja, 200 grader). Det var så gott att jag i smyg lyfte på locket till min redan färdigpackade matlåda och pressade dit ett lager sötpotatisklyftor, bara för att få äta dom snart igen. Svart kardemumma alltså, kom ihåg det.
Publicerad i kardemumma, sötpotatis | Kommentarer (24) Skriv ut inlägg24 kommentarer till “Svart kardemumma!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Oh, så den föll dig i smaken? Jag vart lite osäker med tanke på den rynkande näsan mot tjärsirapen ;-) Själv älskar jag den svarta kardemumman. God till kikärter och grytor med röda linser, i tomatsås, att koka med i ris, och inte minst i gryta med potatis, blomkål och ärtor. Använder den dock sällan ensam utan mixar med diverse andra kryddor.
Vill du ha mer så säg till! :)
Oooo, det där vill jag oxå prova! Jag ska mjölka Åsa på mer info om det nästa gång jag ser henne. :)
Åhå, spännande! Låter… intressant. Måste testa någon gång. Och sötpotatis är ju bara för gott.
Åsa: Det var gott, tack snälla fina för presenten. Nästa gång blir det i linsgryta!
Ann-Louise: Haha, ja gör det!
Kim: Ja, och sötpotatis ja, mumma!
Svart kardemumma – har aldrig hört om detta förut men låter ju intressant!! Hoppas du haft en bra dag /Emma
Vart får man tag i det om man inte har en Åsa?
Tack för tipset, jag tror jag har en liten påse indisk häxblandning med bla svart kardemumma i som jag fått av vår fina köksa!
Men var hittar man svart kardemumma?
Emma: Ja, verkligen annorlunda. Som kardemumma extra allt! :-)
Moma: Häxblandning, vilken köksa där!
Annorna: Jag frågade twitter och fick följande svar:
@Momas_Kichen: ”Skulle tippa på att Taj Mahal på Kammakargatan i Sthlm har det.”
@Malena_B_Morch: ”Jag googlade! Och hittade bla kryddlandet.se. Dessutom har @margitrichert skrivit om denna coola krydda. http://taffel.se/artiklar/svart-kardemumma-ful-burdus-och-fullkomligt-oemotstandlig”
@Toreboan: ”Finns att beställa från Borgeby Kryddgårds webbplats!”
Spännande! Låter gott.
Hmm.. jag köpte svart kardemumma när jag var i Indien, men inte riktigt vetat vad jag ska hitta på med den, nu vet jag! Måste provas!
Spännande kryddblandning!
Katarina: Gott var det! :-)
Beata: Åh vilken skafferiskatt att plocka fram!
Hanna: Japp!
Kan bara instämma med övriga, det låter riktigt spännande. Tror dock att jag har fått i mig det vid någon Indienresa utan att veta om det… tror det finns i indisk matlagning en del.
Låter supergott! Men VAR hittar jag svart kardemumma i Göteborg? Annars kanske det kan vara gott med vanlig kardemumma och lite stött anis på sötpotatisen…Kanske vart att prova! :-)
Amy: Indiskt helt klart. :-)
Mari: Miss Meister köper sin svarta kardemumma på Indian Food House på Hisingen! Bland kommentarerna här ovan tipsas det om nätbutiker. Lycka till i jakten. Anis är säkert toppengott!
Vad spännande! Jag tror inte jag smakat det i varje fall. Älskar vanlig kardemumma så det här får jag ju absolut leta reda på och testa.
Cecilia: Ja gör det vetja! :-)
Om det är gott med sötpotatis borde det även fungera med butternut squash. Kanske provar med den squash jag igår köpte på Lidl.
Hittade gammal påse med svart kardemumma (i sina kapslar) i kryddskåpet. Med tanke på påsens utseende och märkning antager jag att den någon gång köpts i mellanösternbutik.
[...] svart kardemumma det nya…ehrm…svarta (skjut mig…)? Först var det pickipicki som testade det (såg den live – luktade fantastiskt) och nu är det Lilla Matderivén som [...]
Örjan: Då tänker du precis som Ann-Louise, och det verkade ge finfint resultat: http://lillamatderiven.blogspot.se/2012/09/den-nya-lilla-svarta.html
Spännande!! Kryddblandningen på sötpotatisen låter ljuvlig!
Sonja: Det är den! :-)
[...] hittar ni här. Till soppan quesadillas fyllda med en pumparöra smaksatt med svart kardemumma. Ni vet den där kardemumman och smakar rökbastu och tjära på en och samma gång. Inspirerade av adventspyntandet rullade vi [...]