Hej Itunes!
den 6 oktober 2012, kl 10:00
Såhär ser vi ut på Itunes, hur vi låter den här veckan hör ni här: picki, matgeek och poden. Vi dukar bordet med allt från fulyoghurt till tjockyoghurt till hemgjord finyoghurt och så funderar vi högt över hur mjölk blir yoghurt, vilka som är våra yoghurtfavoriter och om det faktiskt är så att yoghurt är den ultimata efterrättsingrediensen. Lyssna om du vill vetja!
Receptlänkarna
Hemgjord yoghurt
Lammfärsspett och sallad med labneh och rödbetor
Världens godaste mangosmotti
Johans kardemummabullar
5 kommentarer till “Hej Itunes!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Spännande!! Ska jag absolut göra!! <3
Katastrof! Ok, inte riktigt men nästan. iTunes går inte att installera på min mobil och den enda dator jag har är jobbdatorn, där jag inte får installera. Så, jo det är allt en liten katastrof eftersom jag inte kan lyssna på podcasten :(
Jessica: Fint! :-)
Johanna: Inte optimalt! Du kan även lyssna på avsnittet här: http://pickimatgeekochpoden.matgeek.se/
Nu har jag äntligen lyckats lyssna på hela casten, tack för länken! Men då jag liksom nästan är i yoghurtbranschen, kan jag inte låta bli att kommentera vissa delar i det intressanta och trevliga programmet:
- Lindahls yoghurt är inte alls svensk (trots den svenska flaggan på burken), utan görs och packas i Tyskland. Stöd gärna svenska mjölkbönder som har sina kor ute på bete under sommaren till skillnad från sina tyska kollegor och köp t ex Arla turkisk meze matyoghurt som är mild och krämig.
- Yoghurts konsistens beror mycket på mjölkens proteininnehåll, och då pratar vi inte bara kvantitet utan även kvalitet. Vad kossan äter och hur länge sedan det var sen hon fick en kalv avgör till stor del hur yoghurten blir. Men då mjölkens proteinkvalitet är lite dyrare att analysera så betalas bönderna efter proteinmängden i mjölken.
- Man behöver inte alls låta yoghurten stå i en 50 gradig ugn i evigheter när man gör den själv. Min matmor i Wales gjorde alltid egen yoghurt och hällde upp den i mattermosar. Alltså termosar med stor öppning, funkade finemang och drar mindre el :)
- Vad roligt att ni nämnde Eskesta gårdsmejeri. Åk gärna dit på en liten lördagsutflykt; hälsa på fjällkor, provsmaka ostar och köp hem. Gården ligger utanför Tierp. http://www.eskestagardsmejeri.se/
Ser fram emot er nästa sändning med lingon-tema!
Johanna: Åh, du soom koexpert borde ju ha gjort oss ko/mjölk/yoghurt-aamatörer sällskap! :-)
Tack för dina finfina input! Lindahls svenskt som i svenskägt, om än inte svenska kor, eller? Arlas mezeyoghurt köper vi faktiskt mellan varven, gillar att den är i mindre format. Jag ska åka på utflykt till Ekesta, bra tips! <3