Jo, det står i lagboken!

den 8 maj 2012, kl 13:45

Ganska exakt ett halvår efter alla andra i matbloggssvängen smakade jag i helgen labneh för allra första gången. Avrunnen getyoghurt. Till utseendet ser det ut som små mozzarellaostar, eller kanske kokta små ägg. Till smaken, tja, en krämig tjock färskost som smakar getost? Eftersom jag inte riktigt vet hur jag ska ge en rättvis beskrivning av labnehn, så gör jag det jag önskar någon gjort med mig för länge sen. Jag inför tvång på att smaka! Ni måste helt enkelt gå till affären och köpa detta, eller göra egen. M-å-s-t-e, är det uppfattat?

Lammfärsspett och en sallad med labneh
och rostade rödbetor

600 g rödbetor
knappt 0,5 dl rapsolja
1 msk flingsalt
blandad sallad, t ex ruccola och rödbetsskott
labneh
timjan, svartpeppar
Lammfärsspett:
450 g lammfärs
2 klyftor vitlök
0,5 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
1 krm svartpeppar

Skala rödbetorna och dela i mindre bitar. Blanda med olja och flingsalt i en ugnsform. Rosta i 225 grader tills de är mjuka (ca 30 min). Blanda samman lammfärssmeten och forma åtta avlånga rullar som träs på spett. Grilla eller stek i lite olja. Servera salladen på ett stort fat, toppa med rödbetor och labneh, svartpeppar och lite timjan. Servera med lammfärsspetten.

Skriv ut inlägg

31 kommentarer till “Jo, det står i lagboken!”

  1. sofie mumsfillibaba kl 16:03, den 8 maj 2012

    Ahhh…. Köpte lammfärs och tänkte bjuda en kompis på moussaka senare i veckan. Men ska kanske styra om mina planer. Om jag vågar!!;)

  2. tina kl 16:07, den 8 maj 2012

    Haha, en färsfavorit-i-repris? ;-)

  3. Mårtenssons kök kl 16:21, den 8 maj 2012

    Labneh??? Vågar nästan inte erkänna det efter det du skrivit, men det har vi inte ens hört talas om!
    Finns getyoghurt i ”vanliga” mataffärer? För vi måste ju absolut prova, på din beskrivning låter ju helt makalöst gott!

  4. tina kl 16:30, den 8 maj 2012

    Mårtenssons kök: Getyoghurt finns att få tag på bl a här: http://www.dalsspira.se/ under Återförsäljare. Men det är nog lättare att få tag på Labneh. Sevans labneh finns (eller finns att ta in) på Willys och City gross, säkert i många utrikisk-mat-butiker också.

  5. Josefina kl 17:20, den 8 maj 2012

    Härlig mat, kram! Ett mail kommer förresten!

  6. tina kl 18:30, den 8 maj 2012

    Josefina: Du är härlig! <3

  7. Emmy kl 18:32, den 8 maj 2012

    Okej, ordern uppfattad! ;-) Aldrig hört talas om labneh, men på din beskrivning förstår jag att jag måste testa.

  8. tina kl 18:33, den 8 maj 2012

    Emmy: Precis, måste som i m-å-s-t-e!

  9. anna kl 18:42, den 8 maj 2012

    Gott!

  10. tina kl 18:43, den 8 maj 2012

    Anna: Deklart!

  11. Helena kl 19:05, den 8 maj 2012

    Kylvara? Så man vet var man ska leta i affären menar jag…

  12. Kim kl 19:50, den 8 maj 2012

    Alright boss! Uppfattat! Jakten har startat.

  13. Ann-Louise kl 20:35, den 8 maj 2012

    Labneh, labneh, labneh… vart 17 hittar jag det… Jag har även planer på att köpa apelsinvatten och sumac och då får jag väl helt enkelt köpa på mig labneh oxå.

  14. Plommonet kl 21:47, den 8 maj 2012

    Jag tror minsann att detär dags för mig att övertala mamma att vi ska åka till Göteborgs Orienthus snart igen. Har du varit där någon gång? Rena lekstugan för en mattokig! =D

  15. tina kl 22:22, den 8 maj 2012

    Helena: Det törs jag inte svara på, kan nog vara lite olika. Tror att Sevan säljer den som kylvara, fast den egentligen klarar sig framme. Säkrast att fråga tror jag!

    Kim: Hurra!

    Ann-Louise: Sumac! Vad är det? Jag säger som jag svarade här högre upp:Sevans labneh finns (eller finns att ta in) på Willys och City gross, säkert i många utrikisk-mat-butiker också.

    Plommonet: Tror inte det, men det låter spännande, var ligger den?

  16. Emilia kl 08:39, den 9 maj 2012

    Spännande! Undra om den går att få tag på i Helsingfors…Måste kollas upp.

  17. Sandra kl 18:09, den 9 maj 2012

    Labneh finns i kyldisken men inte alla butiker har tagit hem den än så man kan få fråga efter den.

    Sumac är en syrlig rödaktig krydda som ofta används till sallader. Den görs på torkade sumacbär. Supergod!

  18. Moma kl 18:52, den 9 maj 2012

    Smakar den åt fetaost-hållet eller mer som chevreost?

  19. tina kl 18:53, den 9 maj 2012

    Emilia: Annars får du börja importera!

    Sandra: Tack!

    Moma: Precis mittimellan skulle jag nog säga! :-)

  20. Nässelblom & choklad kl 10:18, den 10 maj 2012

    En order som inte kan sägas emot efter den här beskrivningen. Själv äter jag inte kött, men övriga familjemedlemmar gillar nog det här. Kikade lite på de länkade labnehrecepten, men de är så olika att det är svårt att veta vad som blir bäst. Får väl kika i kyldisken i mina butiker, men de är inte direkt kända för att ha så brett utbud. Rätten ser i alla fall väldigt god ut!

  21. tina kl 21:06, den 10 maj 2012

    Nässelblom&choklad: Hoppas du hittar, fråga annars vetja!

  22. Fröken Dill kl 08:27, den 13 maj 2012

    Spännande – aldrig testat!

  23. tina kl 08:15, den 14 maj 2012

    Fröken DIll: Se till att du får tillfälle att testa vetja!

  24. KarinW kl 18:44, den 17 maj 2012

    Den där yoghurten ska jag spana efter när jag kommer till någon stor stad, spännande!

  25. tina kl 19:48, den 17 maj 2012

    Karin: Fråga efter labneh på Citygross eller Willys!

  26. Picki, Matgeek och Poden S01E03 – Det där avsnittet om yoghurt | Matgeek kl 20:22, den 5 oktober 2012

    [...] veckans recept: – Hemgjord yoghurt – Kardemummabullar – Och här är ett fantastiskt recept på lammfärsspett och sallad med rödbetor och labneh från [...]

  27. Hej Itunes! | pickipicki kl 10:09, den 6 oktober 2012

    [...] Hemgjord yoghurt Lammfärsspett och sallad med labneh och rödbetor Världens godaste mangosmotti Johans kardemummabullar Publicerad i podcast, yoghurt | Inga [...]

  28. Victoria kl 17:11, den 3 januari 2013

    Vi hittade lamfärs idag när vi var och handlade mat. Jag tänkte mig en arabisk variant just med spiskummin. Jag äter inte kött, men kan tänka mig att prova detta. Vilken tur jag har som hittade till din superfina sida. Vi skall prova ditt recept. Snygga bilder!

  29. tina kl 17:15, den 3 januari 2013

    Victoria: Vad kul att du hittat hit och ska testa receptet! Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar och tack för fint beröm.

  30. Isflingan kl 13:31, den 7 augusti 2013

    Äntligen har jag fått användning av burken med labneh jag köpte. Den här salladen var helt gudomligt god! :)

  31. tina kl 16:49, den 11 augusti 2013

    Isflingan: :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen