En novemberprimör
Häromdagen höll jag på att gå under av längtan efter färskpotatis och primörer som sparris och värmande majsol. Sen tog jag mig samman och googlade efter vad som skördas i november. Svartrot är svaret på den frågan. Svartrot som i fattigmanssparris. Namnet kan komma sig av att svartrot odlades i var mans trädgård under 1700- och 1800-talet och inte minst för att den både till utseende och smak påminner om vit sparris. Har du smakat denna novemberprimör? Den som startar P4 Morgon Uppland 07.30 får äta nykokt svartrot till (sin) frukost.
Svartrot med smetana och rom
Skala svartrot och dela i 1,5 dm långa bitar. Låt den färdigskalade svartroten ligga i kallt vatten med lite citron eller mjölk (då den annars lätt missfärgas). Koka i lättsaltat vatten i 15-16 min, eller tills de med en potatissticka känns genomkokta. Rör under tiden ihop 1 dl smetana med rivet skal från 1 cm, lite pressad citronsaft samt salt och svartpeppar. Servera de nykokta svartrötterna tillsammans med smetana och rom.
18 kommentarer till “En novemberprimör”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag tycker det är lite taskigt att kalla den fattigmanssparris – den klarar sig utmärkt på egen hand ;)
Gott med apelsin- och timjansmör!
Mmm,svartrötter! Och salt rom och smetana är säkert toppen till. Rekommenderar gärna sauce maltaise med blodapelsin/apelsin – lika sinnessjukt gott till svartrötter som hollandaise är till sparris: http://skafferiet.taffel.se/2012/03/18/svartrotter-med-sauce-maltaise/
Kim: Haha, du har sant, det kanske är lite orättvist trots allt. Apelsin- och timjansmör till måste testas!
Anna B: Apelsin igen alltså, det verkar vara grejen. Tack för ditt tips, bokmärkt och ska testas!
Svartrötter var det toklänge sedan jag åt! Alla primörer borde verkligen hyllas, så även svartrötter. Smetana och rom till lät gott, men med tanke på att jag nu i november har temat ”Våga prova: Hasselnötssmör” funderar jag på om inte svartrötter och hasselnötter kan passa bra ihop – namnen rimmar ju till och med! Vad tror du Tina?
Linda: Våga-prova, vilket fantastiskt tema i sig! Jag är ingen flitig ätare av hasselnötssmör, men jag har en burk i kylskåpet som dukas fram ibland. Jag kan absolut tänka mig att rostade hasselnötter är gott till svartrötter, inte bara för att det rimmar. :-) Kim tipsar ovan om apelsin- och timjansmör, det och lite rostade nötter till. Jag ska våga prova och ska återkomma sen.
Själv har jag precis provat laga jordärtskockor för första gången (inte så illa med sån där låda med ekologiska överaskningsgrönsaker som kommer en gång i veckan). Det var superdupergott, men jag förstår varför britterna kallar dom inulinrika rötterna för fartichokes :)
Johanna: Haha, ja jordärtskockssoppa kanske inte är bjudmat på en dejt. Men mycket gott!
Förresten får man icke äta rå svartrot, kom ihåg det! Annars kan man få magkramper!
Svartrötter måste var den mest bortglömda rotfrukten och ändå är det så gott.
Emmy: Bortglömd så sant. Undrar hur många som ens vet vad en svartrot är?
Vilket bra recept! Älskar svartrot!
Svartrot är en fantastisk uppfinning.
Vi njuter den gärna så länge den finns, på alla möjliga vis!
Jag tror aldrig ens att jag ätit svartrot. Allt ser ju gott ut då du fixar till det. :)
Trevlig helg!
jag har aldrig ens ätit svartrot.. vad jag vet iaf. skulle ha det i en gryta en gång men då fanns det ingen på ”våran” grönsaksaffär så det blev inget med det. ska nog kolla igen någon dag, om de skördas i november så borde det ju finnas nu!
Helena: Fint det!
Tissi: :-)
Camilla: Trevlig helg till dig med!
Pernilla: Nu finns dom, håll utkik, håll utkik!
Hurra! Det kom svartrot i vår låda, det blir premiär.
Johanna: Hurra vad gott!
[...] Palsternacksmos med citron Fattigsmanssparris Rödbetspeston Bästa morotssoppan med smak av feta och timjan Johans morotskaka Inlagda rödbetor [...]