Men titta den här älggrytan då!

den 12 november 2012, kl 14:48

Fars dag till ära lagade mamman den godaste älggryta jag någonsin ätit. Den långkokta älgen var lika mör som moset var lent, som den syltade rödlöken var söt, som gelén smakade sommarminnen, som den inlagda gurkan ättiksskarp och söt på en och samma gång. Ja ni hör ju, 10 poäng till maten, 10 poäng till mamman. Och så klart 10 poäng till pappan. Lyllos mig, vilken tur jag har! 

Mammans älggryta
600 g älg (grytbitar)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm senapspulver
2 msk vetemjöl
2 msk rapsolja
2 gula lökar
2 morötter
en bit rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
3 msk viltfond
3 msk äppeljuice
1 l vatten
en näve torkade trattkantareller
1 tsk torkad timjan
1 tsk rosmarin
2 lagerblad

Lägg grytbitarna i en påse tillsammans med salt, peppar, senapspulver och mjöl. Skaka om och låt ligga så en stund.Bryn därefter köttet i olja i en stor gryta. Skala lök, morot och rotselleri, dela i stora bitar. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa en liten stund till. Tillsätt skivad vitlök, svamp, kryddor och tomatpuré, sedan fond, äppeljuice och tillräckligt mycket vatten så att köttet täcks. Låt koka upp, vrid därefter ner värmen och låt grytan småkoka tills köttet är mört (gärna 2 timmar). Smaka av med salt och peppar.

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Men titta den här älggrytan då!”

  1. Ann-Sofi MATSAFARI kl 20:10, den 12 november 2012

    ja titta:) mammor är grymma på att laga mat! Och älg det är fint som smör i Småland;)

  2. Sandra kl 21:35, den 12 november 2012

    Låter ju himmelskt gott! :O

  3. anna kl 22:06, den 12 november 2012

    Tack för igår, C saknade moset i lådan

  4. tina kl 22:28, den 12 november 2012

    Ann-Sofi: Ja, fint som snus!

    Sandra: Det var det, och lika gott i matlådan idag!

    Anna: Moset var i min låda! Men C kanske fick gelén?

  5. Sandras Matkrypin kl 07:59, den 13 november 2012

    Låter helt fantastiskt gott! Mammas mat är helt enkelt det bästa :)

  6. mamman kl 08:32, den 13 november 2012

    Tack snälla ni, ja, gott blev det. Och det finns blomkålsmos kvar till Ch, i vårt kylskåp, och gele med för den delen!

  7. Camilla kl 14:07, den 13 november 2012

    Oj, så gott!!! Jag blir så avundsjuk på alla som har tillgång till älgkött.

  8. Kim kl 18:03, den 13 november 2012

    Men ge mig den! Attans bananas vad gott. Älg, undrar var jag kan köpa det någonstans i min närhet. Eller måste jag ut och döda den själv? Hmm, 300 meter till Slottskogen….

  9. tina kl 20:00, den 13 november 2012

    Sandra: Så sant!

    Mamman: Gelé hurra!

    Camilla: Jag med, man skulle vara kompis med en jägare eller två! :-)

    Kim: Jag trodde att det bara fanns elefanter i Slottsskogen. Just den här älgen var från ICA Maxi.

  10. Älggryta med syltad rödlök och pressgurka | Familjens recept kl 19:23, den 27 april 2014

    [...] Pickipicki Detta inlägg postades i Huvudrätt och märktes älgkött den 27 april, 2014 av Anna. [...]

  11. Tanja kl 18:21, den 24 oktober 2014

    Otroligt god gryta!! Tack för receptet!

  12. tina kl 18:46, den 27 oktober 2014

    Tanja: Vad roligt att höra!

  13. Älggryta med syltad rödlök och pressgurka | Familjens recept kl 14:34, den 11 februari 2017

    [...] För den som har älgkött att tillgå är älggrytan med syltad lök och pressgurka rejäl mat. Från Pickipicki [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen