Söta fröken pudding!
Igår kastade jag ut en livlina på twitter i jakt på efterrättsförslag. I retur fick jag av Elin ett recept på sticky toffee pudding. Det skall erkännas att jag framförallt föll för argumentet att det här är kakan man kan lura i folk som inte gillar dadlar (och ja, i den skaran räknar jag in mig själv). Resultatet? En mäktig liten sötsak toppad med kolasås och knäckglass. Söt men god, god men söt, som vi brukar säga i det röda köket. Och visst var det sant som det var sagt, ingen runt bordet kunde gissa att det var dadlar vi åt. Kul med något nytt.
Sticky toffee pudding
Kolasås:
115 g smör
75 g socker
40 g muscovadosocker
1,4 dl grädde
Smält smör tillsammans med socker på låg värme under omrörning. Höj värmen när smöret har smält, tillsätt grädden och låt koka i ungefär 4 minuter. Kolasåsen sa vara tjock. Häll hälften av såsen i en smörad form 24×24 cm, ställ i frysen och spara resterande sås till senare.
Kaka:
175 g dadlar
3 dl vatten
1 tsk bikarbonat
50 g smör
80 g socker
80 g muskovadosocker
2 ägg
175 g mjöl
1 tsk bakpulver
en knivsudd salt
75 g valnötter
Grovhacka dadlar och slå över 3 dl kokande vatten och 1 tsk bikarbonat. Låt stå tills senare. Vispa smält smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett åt gången och fortsätt vispa. Rör ner mjöl, bakpulver och salt. Rör sedan ner daddlarna och dess vätska samt valnötter. Häll smeten i formen med kolasås. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter i 180 grader. Ta ut kakan och picka några hål i ytan med en gaffel. Värm på kolasåsen så att den blir flytande igen, slå över kakan. Ställ tillbaka i ugnen på grill några minuter. Servera med (knäck-)glass. Vi sparade lite kolasås, värme på och slog över vid servering.
Publicerad i efterrätt, kaka, kolasås, sockerchocken | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg11 kommentarer till “Söta fröken pudding!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Sånt där gillar jag! Sött och gott! Gillar även att lura i folk mat som de egentligen inte gillar. Gör jag ofta med min sambo då han är lite kräsen ibland.
Va? Gillar du inte dadlar?! Då ska jag ta med dig en påse av mina dinkel- & dadelkanelbullar nästa gång jag är i Uppsala och se om jag inte lyckas frälsa dig.
Dadlar? Dadlar… ? I övrigt låter det hur gott som helst. Dadlar får mig att tänka på smaker som memma… eller?
Blandningen av popcorn och ostkrokar var jag riktigt skeptisk till, så har jag en kollega som tjatar om det där, så jag tänkte att jag måste väl prova. Popcornen ska vara varma då man blandar i ostkrokarna. Det blev hur gott som helst, riktigt ”vräka i sig tills skålen var tom-godis”. Annars är jag inte jätteförtjust i chips och sånt.
Sofie: Ja visst är det något speciellt i att lura folk att tycka om mat dom inte gillar. Särskilt sig själv.
Ann-Louise: Om du kommer hit och hälsar på så lovar jag att äta dadelbullar! :-D Förresten ogillar jag inte dadlar, men förtjust vore osanning.
Camilla: Men tänk en dadelkaka som inte smakar dadlar, precis så! ;-) Det är ungefär den regeln som måste gälla om jag ska äta popcorn plus ostbågar, om popcornen inte smakar ostbågar så skulle det kunna vara okej!
Ja, sticky toffee pudding är riktigt gott och man smakar inte dadlarna :) Jag har bakat några gånger själv och alltid tyckt att puddingen är mycket god!
Hm dadlar… Om du svär att det inte smakar dadel så kanske du kan övertala mig! Ser ju kanongott ut i alla fall!
Katarina: :-)
Sara: Jag svär!
Jag äter inte torkade dadlar som de är, men så här låter det bara ljuvligt gott. Första bilden måste få även den minst sötsugne att dregla.
Emmy: Visst är det något med torkade dadlar som inte känns helt hundra?
Kan tänka mig att knäckglass passar ypperligt till – mums!
Hanna: Elin kan sina saker! :-)