Nu tjuvstartar vi midsommaren!
Om en dryg halvtimme tjuvstartar vi midsommarfirandet i P4 Morgon Uppland. Av dom obligatoriska färskpotatis, matjessill, gräslök och jordgubbar blir det matjesrullar och en flädermousse toppad med jordgubbar och fläderblommor. Rullarna kan packas ner i picknickkorgen eller delas och serveras som plock på midsommarbordet. Flädermoussen är en riktig sommarefterrätt precis som den är, men kan också gästspela mellan tårtbottnarna inuti en midsommartåra. Jag ni hör ju att vi är på god väg, nu är det bara blomsterkransen som saknas.
Matjesrullar
200 g matjessill i bitar
100 g kokt kall färskpotatis
0,5 röd lök
ett knippe gräslök
2 dl crème fraîche
salt och svartpeppar
3 stora tunnbröd
Tärna potatisen och dela matjesfiléerna i mindre bitar. Blanda tillsammans med lite matjesspad, crème fraîche, finhackad röd lök och finklippt gräslök. Blanda om ordentligt och smaka av med salt och peppar. Bred ut på tunnbröden och rulla ihop. Vid servering, skär rullarna 4-5 cm långa bitar och ställ på höjden tillsammans på en tallrik. Toppa med finklippt gräslök. Servera som förrätt, på en midsommarbuffé alternativt strunta i att dela rullarna utan packa ner dom hela i picknickkorgen.
Flädermousse
4 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
1 msk florsocker
2 gelatinblad (kan ersättas med vegetariskt alternativ)
3 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Blanda äggulor och flädersaft i en kastrull. Värm sedan blandningen medan du vispar för hand hela tiden. Det ska bli varmt men inte koka. Tillsätt blötlagda gelatinblad och rör hela tiden så att de löses upp. Vispa ner siktat florsocker och låt sedan den tjocka krämen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt ned den i flädersmeten. Servera moussen i 6-8 glas eller koppar, låt stå kallt någon timme innan servering. Toppa med jordgubbar och fläderblommor.
Ännu mer midsommar
Potatis- och matjessnittar
Sommarbär med fläderkräm
Inlägget med ett gäng samlade midsommarrecept
Rullar på höjden
15 kommentarer till “Nu tjuvstartar vi midsommaren!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Så härliga bilder! Ha en riktigt, riktigt härlig midsommar på dig, och tack för dina fina ord längs vägen. Hoppas vi ses snart! /kram .
Matjesrullarna få du gärna buda till London om det blir några över… ;-) Ha en finfin midsommarhelg!
Nu är kylen laddad med sill, gräddfil, grädde, jordgubbar & öl! Skål & glad midsommar!
Finfina rullar det!
Nu börjar den rätta känslan infinna sig. Glad midsommar Pickipicki!
Fint! Ha en jättefin midsommar nu så kanske vi ses nästa helg? Pöss
Ihuvudetpåelvaelva: Åh, det hoppas jag med att vi gör. En fin midsommar önskar jag dig och din familj. Kram
Hanna: Det kanske jag gör! :-)
Ann-Louise: Hurra! Glad midsommar!
Johanna: Detsamma! <3
Moma: Ja vi måste ses snart! Jobbar du hela vardagsveckan? Kram
Lottzy: :-D
Japp, jobbar hela kommande vecka :-(
Glad midsommar, Picki! Hoppas ni har haft en superfin helg!
Nu är matjesill – gubbröran slut, kan man beställa mera av det goda?
Moma: Det där jobbet alltså!
Charlotta: Åh, tack och tack detsamma!
Mamman: Japp! Picki catering alltid redo!
Härligt tjuvstartande!
Och vet du vad som är det bästa: att man kan tjuv-avsluta också ;) Tänker jag minsann göra i veckan. Mera sill!
Kim: Hurra!
[...] levererar alltid fina recept! Hennes somriga recept med matjesrullar kunde jag inte låta bli att pröva. Pickipicki skivade tunnbrödsrullarna i små rullar lämpliga [...]