Indisk vego i köket
Det är roligt att laga indisk mat. Det är då jag letar mig längst bak i kryddskåpet efter dom där färgglada påsarna utan namn. Somliga påsar har landat i brevlådan och andra har följt med snälla indienresenärer hem. En gryta här, en daal där, några röror och så kryddorna som smakar Indien fast jag egentligen inte vet vilka dom är. Man känner sig lite som en matuppfinnare, allt är tillåtet och det mesta blir gott. Jo, Indien står fortfarande på min att-resa-lista.
Indisk korma med blomkål
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
en tumme färsk ingefära
2 dl sötmandel
2 msk olja
1 tsk salt
2 tsk kardemummakärnor
1,5 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
1 burk kokosmjölk
en näve russin
Mixa lök, vitlök och ingefära och rör ner i en kastrull med 2 msk olja och kryddor. Fräs löken mjuk på låg värme. Häll över kokosmjölk och koka ihop. Mixa mandlar och rör ner i grytan. Dela ett blomkålshuvud i buketter och lägg ner dom i grytan. Låt småputtra under lock tills blomkålen är kokt men med spänst kvar. Smaka av med salt och rör ner russin.
Ugnsrostad sötpotatis med tandoori
Skala två sötpotatisar och dela i bitar. Lägg på plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Toppa med tandoori, svartpeppar och generöst med flingsalt. Rosta mitt i ugnen i 225 grader tills potatisen är mjuk.
Jag är ett frukostgeni!
Det här med att november hittills bjudit min stad på ynka tre soltimmar är anmärkningsvärt på många vis, för att inte tala om snålt. Det är då jag måste påminna mig om att 1) tisdagslyx är ett för fint och bra ord för att glömmas bort, 2) jag har en bärskatt i frysen. Bär som rymmer tillräckligt många soltimmar för att det gråa mörkret inte ska kunna slå omkull mig. Det här årsvarvet ska jag inte vänta till maj och då hetsäta bären för att få plats med nya. Nej, i år ska jag plocka fram bären dom dagar bären behövs som allra mest. Idag är en av dom dagarna och med anledning av det lagade vi den här frukostdrömmen i P4 Morgon Uppland tidigare imorse.
Yoghurt varvad med havtornssås och rårörda svarta vinbär,
toppad med snabbrostad müsli
225 g frysta havtorn
1,5 dl frysta svarta vinbär
2-3 msk socker
0,5 msk potatismjöl
5 dl tjockyoghurt (turkisk, grekisk el liknande)
müslimaterial: havregryn, kokoschips, solroskärnor
Lägg havtornen i en kastrull tillsammans med ett par matskedar vatten och låt koka upp tills bären tinar och lite till. Häll över i en finmaskig sil och pressa igenom vätskan (blir ungefär 1,5-2 dl). Häll tillbaka havtornssaften i kastrullen och tillsätt 2 msk socker och rör ordentligt. Tag kastrullen av plattan. Rör ut potatismjöl i ett glas med ett par matskedar kallt vatten, tillsätt försiktigt under omrörning i kastrullen. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och rör tills första första kokbubblan visar sig. Havtornssåsen är då klar, ställ åt sidan och låt svalna.
Rårör svarta vinbär i en skål tillsammans med ung 2 tsk socker. Rör tills sockret var sig syns eller knastrar i munnen, det tar en stund.
Snabbrosta müsli genom att i torr panna på hög värme tillsätta en näve vardera av havregryn, kokoschips och solroskärnor (eller liknande). Rosta tills müslin börjar få färg, passa noga så att det inte bränns. Rör om ibland. Plocka ihop raketen genom att varva yoghurt och havtornssås i 3-4 glas. Toppa med rårörda vinbär och müsli.
Publicerad i frukost, havtorn, P4 Morgon Uppland, svarta vinbär | Kommentarer (6) Skriv ut inläggEfterlysning
Hej lilla kombuchabebis därute. Vill du flytta hem till mig?
Publicerad i efterlysning, kombucha | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggDet doftar rosenkvitten i mitt hem
I helgen ringde det på dörren och utanför stod en främmande människa med en kasse rosenkvitten i sin famn. Tänk om han visste att kvitten är en av mina bästa frukter? Kanske för att den är svår att få tag på, eller för att jag ännu inte slutat fascineras över det faktum att det händer något magiskt i kastrullen när man kokar marmelad. Marmeladen är gul i två timmar, men när man lyfter på kastrullocket någon gång timme tre så är den plötsligt vinröd. Vad kan det finnas för förklaring om inte ett uns trolleri? Men jag sa inget om trolleri till kvittenmannen, utan jag frågade honom vad han hade gjort med frukten om han varit jag. Kvittensirap sa han, och då gjorde jag ju det.
Rosenkvittensirap
Skölj frukten. Halvera och gröp ur kärnorna med en tesked. Skiva i centimetertjocka skivor. Varva socker och skivad rosenkvitten i en väl rengjord glasburk. Sätt på lock och låt stå några dagar i rumstemperatur (i sann granskottssirapsanda). Häll över den flytande vätskan i en kastrull och låt koka ihop något på svag värme för tjockare konsistens. Servera till pannkakor eller vaniljglass.
Fler kvittenrecept
Kvittenmarmelad med kardemumma
Bakom kulisserna
Och framför