Vykort från vinterland
Idag lämnade vi till slut hemmets varma vrå och begav oss ut i vinterkylan. Här kommer vykortet från en alldeles särskilt fin skogsutflykt. Både elden och den varma chokladen värmde, jag täljde grillpinnar med min nya morakniv, pulkabacken var brant, korven var god liksom pinnbröden. Och hör och häpna, det dröjde nästan två timmar innan större delen av sällskapet frös och längtade hem. Utflykt – tevesoffan 1-0.
Pinnbröd
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en knapp tsk salt
2 dl vatten
ev pynt: sesamfrön
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt vatten. Arbeta ihop till en deg, om den känns kladdig, tillsätt lite mer mjöl. Lägg i en påse och ta me dpå utflykten. När det är grilldags, rulla till långa smala ormar och vira runt pinnar. Grillas över glöd.
Pinnbrödstips
Bonustips 1: Vira degen runt korven som ska grillas.
Bonustips 2: Rulla pinnbröden i sesamfrön innan grillning.
Pinnbrödsinlindad chorizo!
Nu börjar restfesten!
Nu börjar restfesten! Eller tja, egentligen började den redan igår när vi fick en till-dörren-leverans av pappan. Lite av allt från julbordet, omsorgsfullt förpackat i låda efter låda efter låda. Jag har ju längtat efter julmat hela hösten och ännu dröjer det länge innan jag ledsnar. Men om du tillhör dom som känner dig mätt på julsmakerna och vill ha lite variation, starta P4 Morgon Uppland efter klockan åtta. Då lagar vi pitabröd med jullovsfyllning och bjuder på fler tips på hur du kan trolla med resterna.
Pitabröd med jullovsfyllning
Pitabröd:
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
4 dl fullkornsvetemjöl
ungefär 5 dl vetemjöl
Rör ut jäst i fingervarmt vatten. Rör ner salt och olja. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen rejält. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk (ungefär en halvtimme). Dela i tio lika stora bitar, rulla bollar och platta ut så tunt som möjligt. Låt jäsa ytterligare en halvtimme på bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i ungefär 7-8 minuter. Låt svalna under bakduk.
Jullovsfyllning:
Rör ihop en sås av 2 st finhackade äpplen, 2 dl crème fraiche och 1 tsk gul curry (eller riven pepparrot) samt en nypa salt respektive svartpeppar. Fyll pitabrödet med riven morot, finskuren rödkål, julskinka och äppelröran.
Fler recept på restfest
Julquesadillas
Tunnbrödrulle med lax och pepparrotsvisp
Smörrebröd - skär danskt rågbröd eller kavring i mindre bitar och toppa med små måltider. T ex skivad kokt potatis, sill och en klick gräddfil, eller en liten miniportion med pyttipanna gjord på potatis, prinskorv, köttbullar och skinka, toppad med rödbeta eller en liten bit stekt ägg.
Gubbröra - gör gubbröra på sill eller ansjovis som blivit över, packa ner i en matlåda i matsäckskorgen och servera till tunnbröd under utflykten.
Sista-minuten-tipsen!
Om en liten, liten stund dukar vi upp julmat på tema sista-minuten i P4 Morgon Uppland. Behöver du lite inspiration eller sällskap så här på julmorgonkvisten, starta radion 08.30 vetja! Vem vet, en dag som denna kanske det kan hända att jag avslöjar vilket matknep jag tar till när jag inte hunnit med att städa. Och så lovar jag att den som slår till på en snabblagad senapssill med smak av pepparrot kommer att göra succé vid julbordet. Det här är nämligen senapssillen som även senapssillsogillarna tycker om. Jo, tro det eller ej men det är faktiskt sant. Hursomhelst, oavsett om ni äter julmat eller något helt annat idag så önskar jag er alla en jul som smakar gott och att dagen blir lite särskilt fin.
Skurna pepparkakor
Köp eller gör egen pepparkaksdeg. Skålla 1 dl sötmandel (lägg ner mandlarna i kokande vatten, låt koka 2 min och häll därefter av vattnet. Tryck därefter lätt ut mandlarna ur sitt skal). När mandlarna svalnat, knåda in mandlarna i ungefär 400 g pepparkaksdeg. Forma en rulle med ungefär 7 cm i diameter. Rulla in i plastfolie och låt ligga i kylskåp 1 timme. Skär pepparkakorna tunt och grädda på plåt med bakplåtspapper i 200 g i 9-12 min (tiden beror på hur tunna pepparkakorna är, passa nog så att de inte bränns).
Resten av recepten
Chokladdoppade knäckebröd som snacks
Äppelglögg med calvados
Senapssill med pepparrot
Lenas färggranna julsallad
Chokladkalender – lucka 24
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!
Chokladkalender – lucka 23
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!
Chokladkalender – lucka 22
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!
En karibisk julafton i det röda köket
Så kom kvällen jag längtat efter. När den karibiska matmamman flyttade in hos oss och lagade så mycket mat att det fortfarande doftar en blandning mellan gul habanero och rom i det röda köket. Den som är nyfiken på exakt hur många fina adjektiv jag har i mitt ordförråd för att beskriva hur gott det var kan kan ta del av detta i veckans avsnitt av Picki, matgeek och poden. För den podcast som egentligen skulle handla om sista-minuten-tips inför jul innehöll oundvikligen en hel del karibiska influenser (och Moman själv!) eftersom vi plockade fram mikrofonen när tallrikarna precis dukats av bordet. Men lite jul var det allt, till exempel åt jag för första gången i livet julkorv som jag faktiskt tyckte om. Och inte att förglömma så skålade vi i punch de creme. Vem hade kunnat ana att en karibisk dryck med kondenserad mjölk och rom 1) smakar ljuvligt och 2) är den perfekta presenten att ta med sig till ett jul- eller nyårskalas.
Podcast- och karibienlänkarna
Johan julkorv
Min sista-minuten-sill med senap och pepparrot
Karibisk kycklingsoppa
Romkaka med lingongrädde
Punch de creme
Stekt matbanan till förrättssnacks
Pepper pot, kycklinggrytan på karibiskt vis
Karibisk romkaka toppad med svensk lingongrädde
Chokladkalender – lucka 21
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!