Snabbmaten på kollot

den 5 augusti 2012, kl 18:23

Det finns korv och så finns det korv och så finns det finsk korv. Det tillhör ju nästan allmänbildningen, att finsk korv är i en klass för sig. Mindre känt är att det finns mustamakkara i området runt Tammerfors. Rakt översatt betyder det svart korv och det är ju en rätt precis beskrivning. Den innehåller blod och korngryn och är en korv jag har fått lära mig att tycka om (men nu gillar mer än andra korvar). Serverad tillsammans med lingonsylt är det här snabbmaten vi dukar fram på sommarkollot. Mustamakkara alltså, lägg namnet på minnet och testa om ni är i krokarna.

Skriv ut inlägg

Pickipicki 5 år!

den 3 augusti 2012, kl 16:44

Exakt såhär kul är det att pickipicki fyller 5 år (FEM ÅR!!) precis just idag, att världens finaste jordkällare äntligen är i bruk och att pannkakstårtan vi firade med är den högsta jag någonsin skådat. Hur man bygger världens högsta pannkakstårta? Följ anvisningarna nedan.

Pannkakssmeten
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
12 dl mjölk
6 ägg
4 msk smör
smör att steka i

Blanda mjöl och salt i en stor skål. Vispa ner hälften av mjölken, därefter äggen och resten av mjölken. Låt svälla en halvtimme. Viska ner 4 msk smält smör. Stek pannkakorna, blir ca 16-18 stycken.

Mer material som behövs
4 dl vispgrädde
5 dl jordgubbssylt
ett berg med bär (jordgubbar, smultron, hallon, blåbär etc)


Varva pannkakor med sylt, växla med något lager grädde ibland

Ta hjälp av ett energiskt litet barn, låt barnet toppa översta pannkakan med mycket grädde

Låt barnet välja ut fina bär att pynta tårtan med

Lär därefter barnet ju-mer-desto-bättre-regeln

Konstatera att tårtan blev värdig en femårsdag!

Ställ in tårtan i jordkällaren i väntan på kalas!

Skriv ut inlägg

Sommarens jordgubbsbilder

den 1 augusti 2012, kl 15:56

Häromdan for vi till mansikka paikka och fyllde tre tiolitershinkar med jordgubbar. Några tankar om hur ekvationen väldigt många jordgubbar och väldigt liten frys ska lösas hör inte riktigt sommarkollot till. Istället ställde vi till med jordgubbsfest och avslutade kalaset med mammans finfina pannacotta med vit choklad och jordgubbar. Hurra för jordgubbar!

Pannacotta med vit choklad och jordgubbar
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
3 st gelatinblad
jordgubbar

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Grovhacka chokladen. Koka upp grädde och vaniljsocker, ta av kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och låt smälta under omrörning. Krama vatten ur gelatinbladen och rör ner i grädden tills gelatinet löses upp. Häll i 6 st portionsformar eller glas. Låt stelna i kyl i minst 3 timmar. Servera med jordgubbar eller andra sommarbär.


Let me take you down, cause I’m going to strawberry fields

Jordgubbsfabrik i uteköket

Jordgubbsröd

Jordgubbssdöd

Jordgubbspuss!

Avdelning märkliga jordgubbar?

Skriv ut inlägg

Från bondbönsdjungel till falafel

den 30 juli 2012, kl 14:40

Igår var jag på safari i kusinens bondbönsdjungel. Har väntat på frågan om jag vill plocka bondbönor ända sedan han pratade om bonbönsfalafel första gången. Och visst blev falafeln lika ärtgrön som jag hoppats. Ärtgrön? Örtgrön? Chockgrön? Bondbönsgrön? Vi kör varsin matdag på sommarkollot i tur och ordning och igår hamnade mina ärtgröna bondbönsfalafel på en förrättssmörgås med bröd i botten (som rostats på hög värme i stekpanna med smör), falafel som lager två och överst en klick kall pepparrotssås med finklippta örter i. En prima kollosmörgås som helt säkert funkar lika bra i stan.

Bonbönsfalafel
7,5 dl färska bondbönor
2-3 msk mjöl
1 dl färska örter (persilja, dill, gräslök)
0,5 vitlöksklyfta
drygt 0,5 tsk salt
1 nypa svartpeppar

Hatta av bonbönorna och mixa till en slät puré med stavmixer. Rör ner mjöl, pressa ner vitlök, och smaka av med finklippta örter, salt och peppar. Forma bollar och stek på medelhög till hög värme i generöst med olja.


Knäpp en bild på mig och kusinen när vi plockar! Javisst, sa fotografen…

Klara

Färdiga

Skriv ut inlägg

Blåbärstemat

den 29 juli 2012, kl 18:56

Häromdan hade vi blåbärstema på sommarkollot. Utöver att plocka, äta, plocka, äta, plocka och att äta, så kokade vi blåbärssylt, bakade vanliga och ovanliga (finska) blåbärsbullar samt en blåbärspaj. Somliga skulle kanske även säga fikatema, men det blir ju lätt så. Vi fikar och fryser upp våra blåbär, vad gör ni med blåbären som inte är fika/sött/gött? Idag plockade vi 2 liter som ska paketeras i små frysförpackningar och inte plockas fram förrän det är minusgrader ute och sommarkollolängtan outhärdig. Hoppas att det dröjer lång tid tills dess.

Blåbärssylt
Koka ihop 1 liter färska blåbärs med 2,5 dl syltsocker. Häll upp i väl rengjorda syltburkar och förvara svalt.

Blåbärsblåa fingrar?
Husmorstricket som löser det problemet hittar du här.

Skriv ut inlägg

Det hårda livet på kollot

den 27 juli 2012, kl 15:47

Nåde den fluga, fågel eller hundvalp som rör makronerna innan dagens fotograferingen är avklarad.

Skriv ut inlägg

Maten på kollot

den 26 juli 2012, kl 15:56

Mellan jordgubbar och blåbär äter vi mat ibland. Därmed inte sagt att det är någon särskilt avancerad matlagning. Det finns dock ett krav på den som lagar kollotmaten;  färskpotatis, färsk gul lök, zucchini och kantareller måste ingå i alla rätter. En rätt bra deal för mig som gillar samtliga fyra ingredienser. När jag får slut på inspiration sneglar jag bland alla era zucchinitips och tänker att det kan gå många veckor till innan jag längtar efter stadsmat igen.

Köttbullar i kantarellsås med örtstekta grönsaker
Gör en köttbullssmet enligt det här receptet. Forma och stek köttbullar. Koka kantarellsås (dela 4 dl kantareller och fräs i smör, salt och vitpeppar. När vätskan kokat in, tillsätt 2,5 dl matgrädde och låt småputtra en stund). Dela zucchini, kokt potatis och färsk gul lök. Fräs i lite rapsolja, salta och peppra. När grönsakerna börjar bli färdigstekta, klipp över generöst med dill och persilja. Innan servering, vänd ner köttbullarna i kantarellsåsen.

Skriv ut inlägg

Hej sommarkollot!

den 25 juli 2012, kl 13:08

Vi är här nu, på sommarkollot! Det gick inte många timmar innan vi kunde dra första strecken i badprotokollet. Vi har bastat, ätit karelska piroger med äggsmör till frukost, plockat jordgubbar och kantareller. Första kräftburarna är i och imorgon kommer jordkällaren.


Uteköket som skaffat sig kantarellutsikt sommaren till ära

Jordkällargropen

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen