Snabbmaten på kollot
Det finns korv och så finns det korv och så finns det finsk korv. Det tillhör ju nästan allmänbildningen, att finsk korv är i en klass för sig. Mindre känt är att det finns mustamakkara i området runt Tammerfors. Rakt översatt betyder det svart korv och det är ju en rätt precis beskrivning. Den innehåller blod och korngryn och är en korv jag har fått lära mig att tycka om (men nu gillar mer än andra korvar). Serverad tillsammans med lingonsylt är det här snabbmaten vi dukar fram på sommarkollot. Mustamakkara alltså, lägg namnet på minnet och testa om ni är i krokarna.
Publicerad i Ylöjärvi | Kommentarer (9) Skriv ut inläggPickipicki 5 år!
Exakt såhär kul är det att pickipicki fyller 5 år (FEM ÅR!!) precis just idag, att världens finaste jordkällare äntligen är i bruk och att pannkakstårtan vi firade med är den högsta jag någonsin skådat. Hur man bygger världens högsta pannkakstårta? Följ anvisningarna nedan.
Pannkakssmeten
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
12 dl mjölk
6 ägg
4 msk smör
smör att steka i
Blanda mjöl och salt i en stor skål. Vispa ner hälften av mjölken, därefter äggen och resten av mjölken. Låt svälla en halvtimme. Viska ner 4 msk smält smör. Stek pannkakorna, blir ca 16-18 stycken.
Mer material som behövs
4 dl vispgrädde
5 dl jordgubbssylt
ett berg med bär (jordgubbar, smultron, hallon, blåbär etc)
Varva pannkakor med sylt, växla med något lager grädde ibland
Ta hjälp av ett energiskt litet barn, låt barnet toppa översta pannkakan med mycket grädde
Låt barnet välja ut fina bär att pynta tårtan med
Lär därefter barnet ju-mer-desto-bättre-regeln
Konstatera att tårtan blev värdig en femårsdag!
Ställ in tårtan i jordkällaren i väntan på kalas!
Sommarens jordgubbsbilder
Häromdan for vi till mansikka paikka och fyllde tre tiolitershinkar med jordgubbar. Några tankar om hur ekvationen väldigt många jordgubbar och väldigt liten frys ska lösas hör inte riktigt sommarkollot till. Istället ställde vi till med jordgubbsfest och avslutade kalaset med mammans finfina pannacotta med vit choklad och jordgubbar. Hurra för jordgubbar!
Pannacotta med vit choklad och jordgubbar
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
3 st gelatinblad
jordgubbar
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Grovhacka chokladen. Koka upp grädde och vaniljsocker, ta av kastrullen från plattan. Tillsätt chokladen och låt smälta under omrörning. Krama vatten ur gelatinbladen och rör ner i grädden tills gelatinet löses upp. Häll i 6 st portionsformar eller glas. Låt stelna i kyl i minst 3 timmar. Servera med jordgubbar eller andra sommarbär.
Let me take you down, cause I’m going to strawberry fields
Jordgubbsfabrik i uteköket
Jordgubbsröd
Jordgubbssdöd
Jordgubbspuss!
Avdelning märkliga jordgubbar?
Från bondbönsdjungel till falafel
Igår var jag på safari i kusinens bondbönsdjungel. Har väntat på frågan om jag vill plocka bondbönor ända sedan han pratade om bonbönsfalafel första gången. Och visst blev falafeln lika ärtgrön som jag hoppats. Ärtgrön? Örtgrön? Chockgrön? Bondbönsgrön? Vi kör varsin matdag på sommarkollot i tur och ordning och igår hamnade mina ärtgröna bondbönsfalafel på en förrättssmörgås med bröd i botten (som rostats på hög värme i stekpanna med smör), falafel som lager två och överst en klick kall pepparrotssås med finklippta örter i. En prima kollosmörgås som helt säkert funkar lika bra i stan.
Bonbönsfalafel
7,5 dl färska bondbönor
2-3 msk mjöl
1 dl färska örter (persilja, dill, gräslök)
0,5 vitlöksklyfta
drygt 0,5 tsk salt
1 nypa svartpeppar
Hatta av bonbönorna och mixa till en slät puré med stavmixer. Rör ner mjöl, pressa ner vitlök, och smaka av med finklippta örter, salt och peppar. Forma bollar och stek på medelhög till hög värme i generöst med olja.
Knäpp en bild på mig och kusinen när vi plockar! Javisst, sa fotografen…
Klara
Färdiga
Gå
Blåbärstemat
Häromdan hade vi blåbärstema på sommarkollot. Utöver att plocka, äta, plocka, äta, plocka och att äta, så kokade vi blåbärssylt, bakade vanliga och ovanliga (finska) blåbärsbullar samt en blåbärspaj. Somliga skulle kanske även säga fikatema, men det blir ju lätt så. Vi fikar och fryser upp våra blåbär, vad gör ni med blåbären som inte är fika/sött/gött? Idag plockade vi 2 liter som ska paketeras i små frysförpackningar och inte plockas fram förrän det är minusgrader ute och sommarkollolängtan outhärdig. Hoppas att det dröjer lång tid tills dess.
Blåbärssylt
Koka ihop 1 liter färska blåbärs med 2,5 dl syltsocker. Häll upp i väl rengjorda syltburkar och förvara svalt.
Blåbärsblåa fingrar?
Husmorstricket som löser det problemet hittar du här.
Det hårda livet på kollot
Nåde den fluga, fågel eller hundvalp som rör makronerna innan dagens fotograferingen är avklarad.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (3) Skriv ut inläggMaten på kollot
Mellan jordgubbar och blåbär äter vi mat ibland. Därmed inte sagt att det är någon särskilt avancerad matlagning. Det finns dock ett krav på den som lagar kollotmaten; färskpotatis, färsk gul lök, zucchini och kantareller måste ingå i alla rätter. En rätt bra deal för mig som gillar samtliga fyra ingredienser. När jag får slut på inspiration sneglar jag bland alla era zucchinitips och tänker att det kan gå många veckor till innan jag längtar efter stadsmat igen.
Köttbullar i kantarellsås med örtstekta grönsaker
Gör en köttbullssmet enligt det här receptet. Forma och stek köttbullar. Koka kantarellsås (dela 4 dl kantareller och fräs i smör, salt och vitpeppar. När vätskan kokat in, tillsätt 2,5 dl matgrädde och låt småputtra en stund). Dela zucchini, kokt potatis och färsk gul lök. Fräs i lite rapsolja, salta och peppra. När grönsakerna börjar bli färdigstekta, klipp över generöst med dill och persilja. Innan servering, vänd ner köttbullarna i kantarellsåsen.
Hej sommarkollot!
Vi är här nu, på sommarkollot! Det gick inte många timmar innan vi kunde dra första strecken i badprotokollet. Vi har bastat, ätit karelska piroger med äggsmör till frukost, plockat jordgubbar och kantareller. Första kräftburarna är i och imorgon kommer jordkällaren.
Uteköket som skaffat sig kantarellutsikt sommaren till ära
Jordkällargropen