Önska, önska runt i ring

den 30 augusti 2012, kl 06:45

Vet ni vad, jag fyller år idag. När man fyller år kan det hända att man bestämmer sig för att äta sin favoriträtt till frukost i direktsänd radio. Jo, det är faktiskt sant, starta P4 Morgon Uppland strax efter sju så får du höra. Sen kan det också hända att man önskar sig någonting i present, till exempel att det just idag är ni som bjuder mig på ett recept (eller två) istället för vice versa.

Skriv ut inlägg

Sökes: en försvunnen kanelkaramell

den 28 augusti 2012, kl 20:52

I drygt ett halvår har jag förgäves letat efter mina kanelpastiller. Favoritgodiset som smakar så mycket kanel att det bränner till halvvägs upp i hjärnan. Sågs senast i en godisaffär nära Hötorget, nu står dom inte att finna någonstans. Asken är röd och pastillerna likaså. Har du sett dom i en godisaffär nära dig? Hittelön utlovas!

Skriv ut inlägg

Vad jag just åt

den 27 augusti 2012, kl 19:06

Det här är vad vi åt alldeles nyss. Snabbmat i fint format som dessutom smakar höst (äntligen palsternacka!) och skafferitömning (hejdå risonislatten, en av många gullegrynsslattar på bakersta raden i skafferiet). När jag tittar på fotot ser jag att maten där till bjuder på ett brott mot vår egen fotoregel aldrig-en-timjankvist-överst-på-anrättningen. Jag får väl skylla på att vill visa upp den löjligt goda citrontimjan jag fick av pappan häromveckan. Finfin måndagsmat med andra ord, vad åt ni?

Risonisallad med varmrökt lax
Koka 4 portioner risoni enligt anvisning på förpackningen, låt frysta sojabönor koka med de sista 2-3 minuterna. Skala 2 stycken morötter plus 2 stycken palsternackor. Skiva på snedden i så-tunna-det-går-skivor. Stek rotfrukterna på hög värme i 2 min i 1 msk rapsolja tillsammans med ett par nypor flingsalt, smulad torkad timjan och svartpeppar. Blanda tjockyoghurt med rivet citronskal. Pressa lite citronsaft över risoni- och bönbladningen. Servera denna tillsammans med timjanstekta rotfrukter, varmrökt lax och yoghurtsås (toppa med en kvist citrontimjan).

Skriv ut inlägg

Miss Meisters mat!

den 26 augusti 2012, kl 12:20

Det röda köket har i helgen haft besök av finaste sort. Fröken Meister ni vet, hon har varit här och hunnit med allt från att städa vårt skafferi till att laga mat. Jag vet, man tror knappt att det är sant att gäster kan bjuda på sådan helpension. Nu har jag tyvärr inget bildbevis, men jag är glad att åtminstone lördagens böngodis hann fastna på bild innan dom gick åt i en försvinnande fart. Godaste marinerade bönorna någonsin, jag lovar!

Böngodis
1 burk stora vita bönor
1 liten schalottenlök
1 rågad tsk dijonsenap
1 rågad tsk vitvinsvinäger
4 tsk rapsolja
0,5 tsk salt
2 tsk fänkålsfrön
0,5 tsk torkad dragon
svartpeppar

Rosta fänkålsfrön i en torr stekpanna, låt svalna. Skölj bönorna och låt rinna av. Rör ihop senap och vinäger, cispa därefter ner olja. Smaka av dressingen med salt, dragon och svartpeppar. Finhacka löken (fröken Meister föredrar purjolök framför scahlottenlök, men jag har svårt att se att det kan bli godare än såhär), rör ner lök, bönor och avslutningsvis fänkålsfrön. Låt stå så länge du har tålamod, ät sen.

Skriv ut inlägg

Mandelfrikadeller!

den 23 augusti 2012, kl 21:55

Imorse firade vi köttbullens dag i P4 Morgon Uppland. Visst måste det väl ligga någon branschorganisation eller kanske ett stort möbelvaruhus bakom en sådan dag? För att väga upp att jag fallit i fällan kompenserade jag genom att laga vegetariska frikadeller gjorda på sötmandel till middag. Otippat likt köttbullar i konsistensen och inte minst så himla goda. Ja, alltså s-u-p-e-r-g-o-d-a! Vegetarianer, köttätare, köttbullsfirare, ni måste testa dessa. Måste, OK?

Mandelfrikadeller
100 g sötmandel
1,5 dl smakrik hårdost
1,5 dl ströbröd
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
1 liter grönsaksbuljong
rapsolja att steka i

Skålla mandeln och mixa fint. Blanda mandel, riven ost, ströbröd, lök, salt, peppar, vatten och ägg till en slät smet. Rulla teskedsstora köttbullar. Koka upp buljongen. Lägg ner alla frikadellerna och låt koka i 7 min. Ta upp med hålslev. Stek i olja ett par minuter så att de får färg.  Receptet är tjuvat från Coop.


Hur många vill du ha?

Skriv ut inlägg

30-årskalaset!

den 21 augusti 2012, kl 19:32

Vissa formuleringar är ju alldeles oemotståndliga. Som när jag bläddrar i farmorns första kokbok och läser om svartvinbärslikören som beskrivs med orden ”om likören får stå några år kan den mäta sig med vilken dyrbar utländsk likör som helst”. Inte helt otippat slog vi till direkt och nu står fyra flaskor i källaren. Vad dom väntar på? Tja, farmor föreslog min trettioårsdag om ett par år, så vi säger väl det. Till er som kanske blir bjudna på det kalaset, här har ni något gott att se fram emot.

Svartvinbärslikör
500 g svarta vinbär
500 g socker
7 dl okryddat brännvin

Rensa och skölj bären. Dela upp i två stycken väl rengjorda flaskor (torka gärna flaskorna i ugn 125 grader). Dela upp sockret i flaskorna och häll över brännvinet, skaka tills sockret mer eller mindre löses upp. Låt stå kallt i sex veckor. Sila därefter bort bären. Förvara svalt.

Skriv ut inlägg

En veckomatsedel igen

den 20 augusti 2012, kl 14:05

Efter en kort tur i receptland står det klart att vi kommer att klara oss från klockan-kvart-i-sex-på-ICA-vad-ska-vi-äta-till-middag-krisen den här veckan också. Tillåt mig att dra en djup suck av lättnad.

Veckomatsedel
Mån Ört- och saffransomelett
Tis Räk- och chiligryta med raita
Ons Pasta med rödbetspesto
Tor Mandelpotatissoppa med västerbottensostkräm
Fre Kyckling tikka masala och naanbröd
Lör Skördepizza
Sön Pulled pork

Fler veckomatsedlar
Tidigare veckomatsedlar återfinns i menyn till höger.

Skriv ut inlägg

Som en stor pepparkaka ungefär

den 19 augusti 2012, kl 20:52

Om vårt kök byter namn från det röda till det gula köket så här i kantarelltider? Nix. Skulle dock inte bli förvånad om köket lystrar till det a-r-g-a köket, med tanke på hur ofta vi är oense om vems tur det är att (slippa) rensa svampen. Men ni ser lugnet i bilden va? Det här är nämligen en kantarellpaj man blir glad och snäll av, som en stor pepparkaka ungefär! Och om man är sams redan innan? Ja inte vet jag, testa och berätta vad som hände vetja.

Kantarellpaj
Deg:
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g kantareller
småsvampar att pynta med
2 st färska gula lökar
20 g smör
250 g ricotta
2 ägg
3 msk finklippt gräslök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Arbeta ihop degen. Tryck ut i normalstor pajform och låt stå kallt i minst en kvart. Nagga och förgrädda mitt i ugnen i 10 min. Under tiden, hacka svampen och stek i smör tillsammans med 0,5 tsk salt. Skiva löken och lägg ner i pannan, fräs tills den mesta vätskan är borta. Blanda ricotta med ägg, 0,5 tsk salt, vitpeppar och gräslök. Blanda ner den stekta svampen. Häll ner fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda mitt i ugnen i ca 35 min. Toppa med smörstekta småsvampar.


Kantarelltavla

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen