Kom och ät min kulturnattsrisotto!

den 10 september 2011, kl 13:00



Ikväll lagar jag svamprisotto på Sveriges Radios scen på Celsiustorget, med start kl 21. Uppsalabor, kom och vinka till mig, så kanske ni får smaka!

Kulturnattsrisotton
700-800 g färsk svamp (kantareller, taggsvamp, trattisar osv)
6 dl risottoris, ex.vis Arborio
1-1,5 l grönsaksbuljong
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl vitt vin
ev salt
svartpeppar
2 dl riven ost, ex.vis Västerbottensost

Koka upp buljongen. Fräs finhackad lök och vitlök i 1 msk smör och 2 msk olja, löken ska bli mjuk utan att få färg. Tillsätt grovhackad svamp (spar en del att steka vid sidan av som pynt). Fräs en stund. Låt riset fräsa med ett par minuter så att riskornen blir glansiga. Tillsätt vin och låt allt koka in. Tillsätt därefter varm buljong i omgångar så att det täcker, låt koka in och upprepa därefter proceduren. Rör regelbundet. När riset börjar bli färdigkokt men fortfarande har lite kärna kvar, späd med en liten skvätt buljong. Dra risotton från plattan och rör ner riven ost och en liten klick smör. Risotton ska vara krämig. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Pynta med små fina kantareller som stekts i lite smör vid sidan om. Serveras genast.

Skriv ut inlägg

19 kommentarer till “Kom och ät min kulturnattsrisotto!”

  1. anna kl 13:13, den 10 september 2011

    Räkna med mig! <3

  2. Ansibecki kl 14:31, den 10 september 2011

    Vad gott med risotto! Jag har aldrig vågat göra någon själv eftersom man måste röra i den hela tiden. Inbillar mig att jag kommer bränna vid den eller att något annat tråkigt kommer hända… Som t.ex. att den inte blir god alls. Men om jag lockar mig själv med att det är kantareller i kanske det blir av snart ändå ;)

  3. Alexandra - kärlek på tallrik kl 15:54, den 10 september 2011

    Åh, tänk om jag bott i Uppsala, jag hade gjort allt för att få smaka! Får skicka dit de jag känner där istället – de är alla studenter, så de skulle säkert gärna få lite gratismat ;)

  4. Hanna kl 16:11, den 10 september 2011

    Vad kul med liveuppträdande! Synd att det är så långt till Uppsala bara.

  5. sofie mumsfillibaba kl 17:08, den 10 september 2011

    Lite långt att åka så vi gör vår egen kantarellrisotto här ikväll. Yammi!

  6. Plommonet kl 17:41, den 10 september 2011

    Åh, kantareller. Åh, risotto. Åh, gratismat. ;P
    Uppsala är alltså the place to be inatt – otur för mig att det ligger så långt hemifrån! Hoppas allt går bra och att ni har tur med vädret! Ta kort! :)

  7. Åsa kl 18:33, den 10 september 2011

    Vinkar och vinkar och vinkar… ;)
    Hoppas det blir en riktigt trevlig kväll/natt hos er och att ni slipper regnet som fallit här i väst idag.

  8. karin - trattoria kl 20:33, den 10 september 2011

    sv: javisst är det gott med nypon. Hemlagad nyponsoppa med biskvier och glass är förmodligen något av det godaste som finns :)

  9. Ann-Louise kl 21:51, den 10 september 2011

    Wish I was there! Jag hade hört av min fina svärmor att det var kulturnatt igår men inte visste jag att du skulle laga mat. You go girl! :)

  10. Mårtenssons kök kl 20:26, den 11 september 2011

    Real life cooking, wow!
    Men smaka, det får vi göra här hemma efter receptet ditt istället, du var alldeles för långt bort för oss:)

  11. En helg i backspegeln | pickipicki kl 21:02, den 11 september 2011

    [...] kvällen bjöd jag på kulturnattsrisotton på Radio Upplands scen. Gott var det och hungrig måste publiken ha varit, för fort tog den [...]

  12. tina kl 21:10, den 11 september 2011

    Anna: Är du säker?

    Ansibecki: Var inte rädd! Man måste inte röra hela tiden! Och så späder man hela tiden med buljong, så det bränns inte alls fast. Testa!

    Alexandra: :-D

    Hanna: Synd att det är så långt till London, säger jag!

    Sofie: Hurra!

    Plommonet: Vi har alltid tur med vädret, finfin höstsol hela dagen. Uppsala du vet, något helt annat än Göteborg! ;-)

    Åsa: Vinkelivink!

    Karin: Ja!

    Ann-Louise: Dags för er att komma hit snart! Vi har förresten döpt vår granne efter dig, ni är så lika! :-)

    Mårtenssons kök: Hemlagat går också bra! :-)

  13. Plötsligt händer det! | pickipicki kl 10:51, den 15 augusti 2012

    [...] mandelfisk på nytt vis Ons Lisas orientaliska lammfärsgryta Tor Crêpes med kallrökt lax Fre Kantarellrisotto Lör Momas tobagokyckling Sön Mormors zucchinisoppa med rökt [...]

  14. Och i det röda köket? | pickipicki kl 09:35, den 17 augusti 2012

    [...] mycket gott ni åt igår! Vi åt svamprisotto (recept här), frukt- och nötbröd från Forsa, drack torsdagsvin och åt pakistansk finmango till efterrätt. [...]

  15. Det är visst någon som är tillbaka! | pickipicki kl 11:10, den 19 januari 2013

    [...] Johans gulaschsoppa Min gulaschsoppa med klimp Rödbetspesto Svamprisotto Grodda allt och lite till Johans kokbokscirkel Världens störts bruna-bönor-kok Publicerad i [...]

  16. Isflingan kl 20:50, den 8 augusti 2013

    Har bjudit mamma på kulturnattsrisotto ikväll. Mycket uppskattat!! :) Tyvärr fanns d inga kantareller så d fick bli en blandning av lite annan färsk svamp.

  17. tina kl 16:49, den 11 augusti 2013

    Isflingan: Hurra! Här är det sämsta svampåret på mycket länge. Baksidan med strålande sommarväder! :-)

  18. Isflingan kl 05:35, den 20 september 2014

    Förresten är kantarellrisotto gjord på kantareller mycket godare än kantarellrisotto gjord på annan svamp :)

  19. tina kl 13:45, den 23 september 2014

    Isflingan: Så sant!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen