Vad jag just åt
Det här är vad vi åt alldeles nyss. Snabbmat i fint format som dessutom smakar höst (äntligen palsternacka!) och skafferitömning (hejdå risonislatten, en av många gullegrynsslattar på bakersta raden i skafferiet). När jag tittar på fotot ser jag att maten där till bjuder på ett brott mot vår egen fotoregel aldrig-en-timjankvist-överst-på-anrättningen. Jag får väl skylla på att vill visa upp den löjligt goda citrontimjan jag fick av pappan häromveckan. Finfin måndagsmat med andra ord, vad åt ni?
Risonisallad med varmrökt lax
Koka 4 portioner risoni enligt anvisning på förpackningen, låt frysta sojabönor koka med de sista 2-3 minuterna. Skala 2 stycken morötter plus 2 stycken palsternackor. Skiva på snedden i så-tunna-det-går-skivor. Stek rotfrukterna på hög värme i 2 min i 1 msk rapsolja tillsammans med ett par nypor flingsalt, smulad torkad timjan och svartpeppar. Blanda tjockyoghurt med rivet citronskal. Pressa lite citronsaft över risoni- och bönbladningen. Servera denna tillsammans med timjanstekta rotfrukter, varmrökt lax och yoghurtsås (toppa med en kvist citrontimjan).
6 kommentarer till “Vad jag just åt”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det där trollade du fram riktigt bra! Hos mig blev det rensning i grönsakslådan. Resultatet blev din goda vegolasagne med keso. Några rödbetor och zucchini fick göra morötterna sällskap och alltsammans toppades med tre olika sorters ost som behövde ätas upp. Lovely!
Gott och snyggt (även timjankvisten)! Jag älskar risoni. Och har också lovat mig själv att tömma skafferiet på alla olika ”gryn” innan vi köper nytt…
Här blev det rester från igår – klyftpotatis i ugn med fläskfilégryta. Och någon sallad hade vi inte hemma (bara gurka) så det blev ”skörbjuggsmat” som maken brukar kalla det :-D. Fast jag tror bestämt att potatisen innehåller en del c-vitamin, så vi är nog ok – ha ha!
Risoni är bra tycker jag, för att inte tala om sojabönor sådär – grymt. Vi åt mandellfrikadellerna (kanske den här veckans enda pickiinspirerade mat, beror på vad det blir för squashsoppa på torsdag) med potatis, squash fräst med vitlök, purjo o timjan och en trattkantarellsås – också fina höstsmaker! Och jag kan bara instämma i lovordandet av frikadellerna, fantastiska! Jag skållade aldrig mandeln, men det gick utmärkt ändå!
Ann-Louise: Åh, hurra för vegolasagne!
Sonja: :-) Tack-och-lov är ju brist på just C-vitamin det sista som lär drabba vår befolkning.
Helena: Aldrig testat med mandel med skal, fick dom kanske en mörkare (mer åt köttbullehållet) färg tro?
Skafferitömning kan bli väldigt lyckat!
Ibland funderar jag på hur länge jag skulle klara mig på den maten man redan har i skafferi/kylskåp/frys. Kanske borde göra ett experiment…
Kim: Ja, tänker samma tanke ofta. Tror inte jag skulle behöva köa gryn etc på månader, men skulle nog sakna grönsaker, mejeriprodukter och liknande om jag inte fyllde på. Men visste vore det ett kul experiment!