Vad jag just åt
Det här är vad vi åt alldeles nyss. Snabbmat i fint format som dessutom smakar höst (äntligen palsternacka!) och skafferitömning (hejdå risonislatten, en av många gullegrynsslattar på bakersta raden i skafferiet). När jag tittar på fotot ser jag att maten där till bjuder på ett brott mot vår egen fotoregel aldrig-en-timjankvist-överst-på-anrättningen. Jag får väl skylla på att vill visa upp den löjligt goda citrontimjan jag fick av pappan häromveckan. Finfin måndagsmat med andra ord, vad åt ni?
Risonisallad med varmrökt lax
Koka 4 portioner risoni enligt anvisning på förpackningen, låt frysta sojabönor koka med de sista 2-3 minuterna. Skala 2 stycken morötter plus 2 stycken palsternackor. Skiva på snedden i så-tunna-det-går-skivor. Stek rotfrukterna på hög värme i 2 min i 1 msk rapsolja tillsammans med ett par nypor flingsalt, smulad torkad timjan och svartpeppar. Blanda tjockyoghurt med rivet citronskal. Pressa lite citronsaft över risoni- och bönbladningen. Servera denna tillsammans med timjanstekta rotfrukter, varmrökt lax och yoghurtsås (toppa med en kvist citrontimjan).