Helgen som var
Lördagen måste ha varit årets kallaste kväll, tur att chilin värmde gott i magen.
På söndagen plockade någon sitt livs första kantarell, och sken ikapp med solen.
Vi andra fällde en tår över vad som förmodligen var årets sista blåbär.
Kom och ät!
Idag är det Kulturnatten här i Uppsala och precis som i fjol lagar jag mat på P4 Upplands scen på Celsiustorget. Har du vägarna förbi så kom och vinka vetja, då kan det hända att du får smaka en prima långkokschili. Eller så startar du radion hemma och följer receptet nedan, tänk det vore ju som att laga mat tillsammans! Gör du det senare så törs jag lova att du kommer att vara nöjd i morgon när en mycket god söndagsmiddag redan står klar.
En prima chili
1,5 kg högrev
3-5 msk rapsolja
2 gula lökar
2 morötter
2 små gröna paprikor
1 förpackning färdigkokta svarta bönor
1 förpackning färdigkokta kidneybönor
3 msk finhackad färsk ingefära
4 hackade vitlöksklyftor
1-2 röd chili (utan kärnor, grovhackad)
1 flaska (50 cl) öl
2 konservburkar hela cocktailtomater
2 lagerblad
1 tärning köttbuljong
2-4 msk chipotlepasta
2 tsk honung
1-2 msk vitvinsvinäger
0,5 msk salt
1 tsk spiskummin
2 bitar mörk choklad
Servera med en gräddfil och färskt bröd
Putsa köttet från senor och liknande. Tärna och bryn köttet i omgångar i olja i en stor gryta. När köttet är brynt, lyft upp det och lägg åt sidan. Stek lök delad i båtar, morot delad i 2 centimeter tjocka bitar tillsammans med vitlök, ingefära, chili, chilpotlepasta och lite olja. Lägg ner köttet igen, buljong, lagerblad och häll över tomater och öl. Låt koka upp. Låt småkoka i 1,5-2 h. Under tiden, smaka av med honung, vinäger, salt och spiskummin och ev mer chipotlepasta. När köttet blivit mört, tillsätt paprika delad i mindre bitar tillsammans med väl sköljda bönor och grovhackad choklad. Låt stå några minuter till och servera sedan med gräddfil och bröd.
Publicerad i Kulturnatt, långkok | Kommentarer (20) Skriv ut inläggFredagspoden!
Det var så kul att vi gjorde det igen, ett stycke podcast som handlar om mat. Än så länge är podcasten namnlös, förslag mottages med andra ord tacksamt. Men vi kan väl kalla den fredagspoden i väntan på ett riktigt namn? Eller kanske nyponpoden, för nypon är vad vi pratar om precis just idag. Lyssna vetja, kanske på väg hem eller i väntan på att fredagsmiddagen ska bli klar. Och är det så att du blir nyfiken på godsakerna vi pratar om, så hittar du recepten här nedan. Hurra för fredag!
Receptlänkarna
Världens godaste chokladtryffeltårta
Nyponsoppa
Surdegsbröd med nyponmjöl
Nyponmarmelad
Nyponmarmeladkoket
Nyponmarmeladkoket går av stapeln om exakt 15 min. Vill du vara med och lyssna, klicka dig vidare till P4 Morgon Uppland. Eftersom jag har varit uppe och rensat nypon halva morgonen (med klipulverkänningar) tänker jag kosta på mig att liva till det lite och skvätter därför i rosenvatten i marmeladen. Det sägs att rosenvatten ska ge vacker hy, om den lindrar klipulverkliande hud återstår att se. Oavsett vilket så är marmeladen god, om den saken råder verkligen ingen tvekan.
Nyponmarmelad
3 dl rensade nypon
1,5 msk pressad citron
4 msk vatten
ev 1 tsk rosenvatten
en bit vaniljstång
0,75 dl syltsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
Rensa nyponen, pilla bort frön etc. Grovhacka och lägg i en kastrull tillsammans med saft från citron, vatten, rosenvatten, frön från vaniljstång, och vaniljstång. Låt koka upp och koka sedan på svag värme under lock i 15 min, rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Tillsätt socker och låt småkoka under omrörning ytterligare 5 min. Häll upp på väl rengjord burk.
Ännu fler nypon
Nyponsoppa
Att torka nypon
Jag har en brödplan
Den som känner till vår brödhistoria väl vet att vi har gått från att baka allt bröd själva, till att baka nästan inget bröd alls (jag syftar alltså på Carls och min brödhistoria även om det kanske finns vissa likheter med landets?). Däremellan har vi haft perioder av surdegsbrödbak (som när jag plockade fram surdegsbebisar, baksten, bakspade, böcker och lät Carl tro att brödbak är en materialsport) till kortare inslag av brödbak. I höst tänker jag mig att vi ska landa någonstans mellan allt och inget. För att detta mål ska kännas genomförbart är jag på jakt efter dom enklaste av enkla brödrecept. Har du ett sådant över? Här är mina två favoriter.
Enkla brödrecept
Morotsfrallorna
Högbolimpan
Vill du veta en hemlis?
En kväll i förra lekte Johan Hedberg och jag matpodcast. Den som är nyfiken på hur det lät kan tjuvlyssna här. Och jo, visst finns det en del att slipa på om vi ska leka den här leken igen. Lyssnar du så lämna gärna feedback på vad som är kul, halvdant, helgalet etc.
Publicerad i pickipicki, podcast | Kommentarer (4) Skriv ut inläggHöstsås och blomkålscouscous
Vet ni hur snabbt det går att mixa blomkål till couscousstorlek? Ungefär lika många sekunder som det tar att svinga ett trollspö i luften. Och det är ganska precis så det känns, ena stunden blomkål, strax därefter ett couscoussubstitut som är godare än originalet. Det är då man undrar om det är okej att servera blomkålscouscous sju dagar i veckan. Carl säger nej, men jag tror att han har fel i det här fallet. Till detta åt vi en köttfärsröra som smakar höst; morot, kålrot, torkad svamp och så vidare. Och vet ni? Det är just den här portionen mat som gör att jag kan försonas med tanken att sommaren är slut. Vi kommer att klara den här hösten också.
En köttfärsröra med smak av höst
400 g nötfärs
200 g morötter
200 g kålrötter
1 röd lök
0,5 msk olja
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 tsk gul curry
1 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
bonus: en näve torkade trattisar
Dela löken i båtar och fräs mjuk i olja. Tillsätt därefter färsen och bryn. Riv morötter och kålrot och rör ner i stekpannan när färsen är brynt. Fräs lite till och smaka av med kryddor. Tillsätt svamp, en burk creme fraiche och motsvarande mängd vatten. Låt småputtra medan couscousen tillverkas.
Blomkålscouscous
Ansa ett blomkålshuvud och skär bort roten. Mixa blomkålen (600-700 g) till couscouskonsistens. Häll över i en skål och tillsätt 1 msk olivolja, lite pressad citronsaft och ett par nypor flingsalt. Rör med en gaffel tills couscousen blir fluffig.
Helglunch hemma?
Tack för alla grattishälsningar och recept! För att bjuda på någonting fint tillbaka vill jag ge er en receptlänk till en ljuvlig ört- och saffransomelett som fyller samtliga kriterier för en prima helglunch; snabblagat, gott och ingredienser som man så gott som alltid hittar åtminstone hemma hos oss. När ni klickat er vidare, stanna kvar en stund, Ann-Louise gör inte bara finfina omeletter utan även en av Sveriges bästa matbloggar.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (2) Skriv ut inlägg