Farmors pepparkaksrecept
Förra helgen gick det stora pepparkaksbaket av stapeln i det röda köket och jag premiäranvände mig utav farmors recept på pepparkaksdeg. Jag tillhör den (lilla?) skara som tycker att pepparkakorna är godare än själva degen, men just den här degen gjorde faktiskt skäl för sitt namn genom att vara otippat kryddig och god. Den som har skarpa ögon kanske ser att det tillverkades allt från Muminmammor, till Lilla My och självaste Finland i sin helhet. Nu är det bara själva huset som saknas, någon som har en ritning på muminhuset kanske?
Farmors pepparkaksdeg
400 g socker
1,5 dl vatten
3/4 dl mörk sirap
1 msk malda nejlikor
1,5 msk kanel
2 msk malda pomeransskal
1 msk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma (på eget initiativ)
250 g smör
1 msk bikarbonat
runt 800 g vetemjöl
Koka upp socker, vatten, sirap och kryddor i en kastrull. Tillsätt smöret och rör tills du har en slät smet. Ställ åt sidan och låt svalna. Rör ut bikarbonat i någon matsked kallt vatten i ett glas. Rör ut detta i smeten. Arbeta in mjölet i degen. Plasta in i folie och låt stå i kylskåp över en natt.
Publicerad i pepparkakor | Kommentarer (4) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 20
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!
Chokladkalender – lucka 19
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!
En kycklingpanna med curry
Man kan tro att vi drunknar i choklad, men mellan varven smyger det sig in mat i det röda köket. Än så länge skymtas ingen direkt julmat, istället firar jag december med rödkål, grönkål och brysselkål. Just brysselkålen står nog allra högst i kurs och jag tror inte att jag kan förklara det på något annat vis än att utseendet är oemotståndligt. Tänk att man kan fylla näven med ett helt gäng små kålhuvuden, lite som dockmat på något vis. Får jag bara tillfälle ska jag dessutom härma Johan och ge bort en brysselkålsbukett till någon. Inslagen i papper och med rött sidenband, toppa den buketten om du kan.
Kycklingpanna med brysselkål och curry
Kycklingbullar:
400 g kycklingfärs
en tumme riven färsk ingefära
1 msk karibisk pepparsås (röd och gul
scotch bonnet chili, papaya, senap)
0,5 lime
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk rapsolja
1 gul lök
1 morot
15 st brysselkål
1 burk kokosmjölk
1 msk gul curry
salt och svartpeppar
nudlar
Blanda kycklingfärssmeten och forma brysselkålsstora bollar. Stek i lite olja på medelvärme tills de är genomstekta. Under tiden i en annan panna eller gryta: fräs curry tillsammans med olja. Tillsätt lök i båtar och stek den mjuk på låg värme. Tillsätt morotsstavar och fräsa lite till. Häll över en burk kokosmjölk och låt småputtra tillsammans med brysselkålen. Koka nudlarna. När morötterna börjar bli genomkokta, tillsätt kycklingbullarna och cocktailtomater. Låt koka ihop och smaka av. Vänd ner nudlarna vid servering.
Publicerad i brysselkål | Kommentarer (2) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 18
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!
Chokladkalender – lucka 17
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!
Chokladkalender – lucka 16
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka!
En apelsinpodcast till frukost
I veckans avsnitt reder vi bland annat ut vem i familjen citrus pomelon är släkt med, varför blodapelsiner är röda och vilka citrusrecept som är våra favoriter bland favoriter. Som ni ser nedan blev listan lång. Mellan grapefrukt och apelsin dricker vi också det finaste av finbubbel och så premiärsmakar Johan mustamakkara för första gången i livet, det senare för att fira att den Tammerforslokala korven vi pratat om tidigare just gjort entré i teveprogrammet På spåret. Du som hellre firar att apelsinsäsongen äntligen är tillbaka; veckans av snitt hittar du som vanligt både här och där.
Våra citrusfavoriter
Lenas julsallad med rödkål, grönkål och apelsin
En färgsprakande halloumisallad
Lammfärsbullar i tomatsås
Tabouleh
Palsternacksmos med citron
Efterrättssallad med apelsin
Blodapelsinmarmelad med smak av jul
Citronglass med kondenserad mjölk
Johans kanderade apelsinskal
Citroncurd
Lemon meringue pie
En värmande blodapelsindryck