Farmors pepparkaksrecept
Förra helgen gick det stora pepparkaksbaket av stapeln i det röda köket och jag premiäranvände mig utav farmors recept på pepparkaksdeg. Jag tillhör den (lilla?) skara som tycker att pepparkakorna är godare än själva degen, men just den här degen gjorde faktiskt skäl för sitt namn genom att vara otippat kryddig och god. Den som har skarpa ögon kanske ser att det tillverkades allt från Muminmammor, till Lilla My och självaste Finland i sin helhet. Nu är det bara själva huset som saknas, någon som har en ritning på muminhuset kanske?
Farmors pepparkaksdeg
400 g socker
1,5 dl vatten
3/4 dl mörk sirap
1 msk malda nejlikor
1,5 msk kanel
2 msk malda pomeransskal
1 msk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma (på eget initiativ)
250 g smör
1 msk bikarbonat
runt 800 g vetemjöl
Koka upp socker, vatten, sirap och kryddor i en kastrull. Tillsätt smöret och rör tills du har en slät smet. Ställ åt sidan och låt svalna. Rör ut bikarbonat i någon matsked kallt vatten i ett glas. Rör ut detta i smeten. Arbeta in mjölet i degen. Plasta in i folie och låt stå i kylskåp över en natt.
Publicerad i pepparkakor | Kommentarer (4) Skriv ut inlägg4 kommentarer till “Farmors pepparkaksrecept”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Någon ritning på muminhuset har jag inte, men jag har spanat in formar till det på iittala outlet :)
önskar dig en fin fjärde advent samt god jul! :)
Underbart! Var var VAR hittar man sådana formar? Min muminmamma skulle älska dem!!
frågade maria efter mallar men tyvärr hade hon slängt dem :( hon hade dock ritat dem för hand så d klarar du oxå :)
Molly: Detsamma!
Anki: Dom här har jag fått i present av mamman, tror hon köpt dom i Finland. Men tror jag har sett muminformar i Iittalabutiker. Fina är dom!
Isflingan: Du får skicka mig bilden som inspiration!