Jag slår ett slag för svensk falafel på gula ärtor
Vissa böcker önskar jag att jag skrivit själv. Ett exempel på en sådan kokbok är fina boken Majas klimatmat, där recepten är indelade efter säsong. Och sen är det ju faktiskt inte så dumt att tänka ett steg längre när man lagar mat. Som falafel t ex: varför göra falafel på kikärtor när dom blir minst lika bra med svenska gula ärtor? Istället för att ha skrivit boken själv så får jag nöja mig med att ha den i min bokhylla, men det är inte så dumt det heller, tvärtom! Just svenska falafel lagade jag för övrigt tillsammans med Camilla första gången. Hon är nutritionist och har skrivit ett kapitel om hälsa och miljö i boken. Och visst hade hon rätt när hon sa att falaflarna är ett säkert kort, jag gillar dom nämligen skarpt.
Svensk falafel
500 g torkade gula ärtor
2 knippen (eller några msk fryst) persilja
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk koriander
1-2 tsk spiskummin
2 tsk salt
0,5-1 dl vatten
<0,5 dl vetemjöl
rapsolja att fritera i
Låt ärtorna ligga i blöt över natten, gärna ett dygn. Mixa ärtorna i matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Forma stora runda bollar och stek dom på medelvärme i rikligt med olja. Servera tillsammans med pitabröd, grovriven morot, strimlad vitkål, rödlöksbåtar och vitlökssås (yoghurt och pressad vitlök).
Ursprungsreceptet är för 8 personer, jag har minskat receptet så att det räcker till ungefär 6 personer. Mer om och av Maja och Camilla hittar ni på klimatmat.se.
Publicerad i billig mat, falafel, Maja Söderberg, och-jag-som-inte-gillar-ärtor, Tips | Kommentarer (46) Skriv ut inlägg46 kommentarer till “Jag slår ett slag för svensk falafel på gula ärtor”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Tack för tipset, ska kika in på Klimatmat nu.
Strålande idé, gula ärtotr är ett utmärkt livsmedel!
Annorlunda och gott recept;))
Maste helt klart testas!
Måste testa detta, låter fantastiskt gott! Extra kul att det är på våra gula hederliga ärtor!! Klimatsmart!
Detta kommer jag absolut att prova, äntligen något som kan konkurrera med falafel-gubben på hörnet!
Smart! Jag gör ofta falafel, måste testa denna variant.
Karin: Det gör du rätt i tycker jag.
Mikaela: Så sant som det var sagt, jag instämmer.
Nenaz: Japp, det måste du! :-)
Jennie: Kalasgott!
Therese: Hihi.
Mollya: Gör det, säg vad du tycker sen!
Ummm, ser jätegott ut. Nåt till påsk kanske, gula falafflar. :)~
Hur gör du för att få kvar bollformen när du steker dem?
Jag har testat att göra falafel med kikärtor men då gick det inte riktigt att få dem jämnstekta då de bara plattades ut och fick hotspots…
/ Anders
Josefina: Hihi, fast dom har faktiskt ”falafelfärg”. :-)
Anders: Mina falaflar är inte heller alltid runda. Men den här smeten med gula ärtor får lite fastare konsistens och höll formen bra i stekpannan. Ännu en fördel mao! ;-)
Vilken bra tips så här några dagar innan lön, jag har ju alla ingridenser hemma! Jag tror dock jag ska testa att göra dem i ugnen. Jag har lite svårt för den friterade smaken. Eller så testar jag att följa receptet. Jag får sova på det!
Smart!
Enkelt!
Måste absolut testas.
Tack!
Tant Grön: :-)
Mian: Varsågod vetja!
Den här veckan ska vi ha en Pickivecka hos oss. Bland annat ska falafel på gula ärtor ingå :)
Robin: Härligt, så ska det låta! Jag blir nyfiken på vad ni valt ut för recept? :-)
Falafel på gula ärtor, Lax med quinoa sallad och någon sås. Sen hittade Johanna en länk från Picki om klimatsmart mat. En hel Pickivecka blev det ju alltså inte, men nästan :)
Det låter bra! Kul att ni hittade till klimatsidan, den är så fin! När kommer ni hem och hälsar på?
Vilket bra tips! Det ska jag försöka prova snart!
Ingeborg: Välkommen hit vetja, klart du ska prova falaflarna!
Tack! Jag blev så inspirerad att jag bgenast bytte ut de tänkta kikärtorna mot gula ärtor. Så blev det en strålande curry på gula ärtor med ugnsbakad butternut squash.
Annika: Härligt!
Vi ska åka till Uppsala 5:e februari och antagligen blir vi där hela helgen.
Är det korianderfrön eller korianderblad du har i smeten ?
Susanne: Frön! Men oftast hoppar jag över, jag är lite rädd för koriander.
Helkul idé! Jag älskar falafel och måste bara prova på detta!
Som välkänd älskare av allt som har med kikärter att göra (falafel och hummus specifikt) så var jag tvungen att pröva det här falafel OCH klimatsmart! Och inget kokande av ärterna heller! Falaflarna är än så länge bara i stekpannan, men de har redan gjort succé, för att smeten håller ihop mycket bättre än vad den brukar! :) Och så luktar det jättegott! :D
Plommonet: Vad kul! Falaflarna är toppen tycker jag!
[...] Tor Kesäkeitto (sommarsoppa), fläderpannkakor Fre Grillade lammfärsspett med tabouleh Lör Svensk falafel (gula ärtor) Sön Knytis Tweet Publicerad i veckomatsedel | Kommentarer (4) Skriv ut [...]
[...] om Maja och maten Receptet på svensk falafel (gula ärtor) Majas sida Klimatmat Tweet Publicerad i Maja Söderberg, muffins, mynta, rabarber, Sju årstider [...]
[...] skyltas med i den här matbloggen. Och apropå mat förresten, vi hade planerat att bjuda på svensk falafel och tabouleh, men den enda nackdelen med mina favorit-falaflar är att de gula ärtorna behöver [...]
Kan man inte göra dem i ugnen??? Så slipper man all olja. Men de kanske blir torra då???
Tyresölena: Jag har kompisar som gör dessa i ugnen. Dem får en hårdare skorpa, torra/knapriga välj själv. Men allra godast stekta, tycker jag.
Kul, detta receptet skulle jag gärna prova vid tillfälle. Ett relativt klimatvänligt alternativ är att göra denna falafel med finska torkade gröna ärtor* : )
*japp, i vårt grannland i öster är ärtsoppan grön
Tiårsta: Det påminner mig om att min (finska) morbror i somras tipsade mig om att göra falafel på bondbönor, det hade jag ju glömt bort! Tack för att du påminner mig! :-)
Vi är dåliga på att laga och äta vegetarisk mat, så det ett väldigt gott betyg att vi är två som fått falafel-koma :-)
Linda: Härligt, hoppas att ni hittar mer vegoinspiration här inne! :-)
Nytestad och mätt i magen. Gott! Tack för det! :D
Zarah: Hurra, mina favoritfalaflar!
[...] spis! Recept och bild är hämtat från pickipicki.se. Ursprungsrecept på svensk falafel finner du på klimatmat.se July 1st, 2012 | Category: Lunch, [...]
[...] med tabouleh Tor Pulled pork med mangosalsa Fre Hemgjord picipasta med ragu Lör Dumplingsfest Sön Svensk falafel i pita Publicerad i veckomatsedel, veckoplan | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
Kvällens middag…men måste tyvärr erkänna att jag nog föredrar vanliga falaflar, hur klimatsmarta än dessa är.
Isflingan: Vad synd (men samtidigt skönt att höra att det finns något på picki du inte gillar!) :-)
[...] Söndag: Svensk falafel på gula ärtor. Receptet kommer från den trevliga bloggen pickipicki. [...]
Godaste falaflar jag ätit! Jag stekte dem i ugnen förresten, och är som sagt mycket nöjd med resultatet :-)
Eva; Vad glad jag blir, tack för att du tittar in och berättar!
[...] ädelost och kräftstjärtar från pickipicki Lördag: Jordärtskockssoppa med chiliräkor Söndag: Falafel på gula ärtor från pickipicko Matlåda: Vegetarisk lasagne från Ica Kuriren Dela det [...]