Jag slår ett slag för svensk falafel på gula ärtor

den 20 januari 2010, kl 08:00

Foto: Tina
Foto: Tina

Vissa böcker önskar jag att jag skrivit själv. Ett exempel på en sådan kokbok är fina boken Majas klimatmat, där recepten är indelade efter säsong. Och sen är det ju faktiskt inte så dumt att tänka ett steg längre när man lagar mat. Som falafel t ex: varför göra falafel på kikärtor när dom blir minst lika bra med svenska gula ärtor? Istället för att ha skrivit boken själv så får jag nöja mig med att ha den i min bokhylla, men det är inte så dumt det heller, tvärtom! Just svenska falafel lagade jag för övrigt tillsammans med Camilla första gången. Hon är nutritionist och har skrivit ett kapitel om hälsa och miljö i boken. Och visst hade hon rätt när hon sa att falaflarna är ett säkert kort, jag gillar dom nämligen skarpt.

Svensk falafel
500 g torkade gula ärtor
2 knippen (eller några msk fryst) persilja
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk koriander
1-2 tsk spiskummin
2 tsk salt
0,5-1 dl vatten
<0,5 dl vetemjöl
rapsolja att fritera i

Låt ärtorna ligga i blöt över natten, gärna ett dygn. Mixa ärtorna i matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Forma stora runda bollar och stek dom på medelvärme i rikligt med olja. Servera tillsammans med pitabröd, grovriven morot, strimlad vitkål, rödlöksbåtar och vitlökssås (yoghurt och pressad vitlök).

Ursprungsreceptet är för 8 personer, jag har minskat receptet så att det räcker till ungefär 6 personer. Mer om och av Maja och Camilla hittar ni på klimatmat.se.

Skriv ut inlägg

46 kommentarer till “Jag slår ett slag för svensk falafel på gula ärtor”

  1. Karin kl 10:09, den 20 januari 2010

    Tack för tipset, ska kika in på Klimatmat nu.

  2. Mikaela kl 12:25, den 20 januari 2010

    Strålande idé, gula ärtotr är ett utmärkt livsmedel!

  3. Nenaz kl 15:48, den 20 januari 2010

    Annorlunda och gott recept;))
    Maste helt klart testas!

  4. Jennie/Kalasgott kl 16:59, den 20 januari 2010

    Måste testa detta, låter fantastiskt gott! Extra kul att det är på våra gula hederliga ärtor!! Klimatsmart!

  5. Therese Ö kl 18:37, den 20 januari 2010

    Detta kommer jag absolut att prova, äntligen något som kan konkurrera med falafel-gubben på hörnet!

  6. mollya kl 20:02, den 20 januari 2010

    Smart! Jag gör ofta falafel, måste testa denna variant.

  7. tina kl 22:58, den 20 januari 2010

    Karin: Det gör du rätt i tycker jag.

    Mikaela: Så sant som det var sagt, jag instämmer.

    Nenaz: Japp, det måste du! :-)

    Jennie: Kalasgott!

    Therese: Hihi.

    Mollya: Gör det, säg vad du tycker sen!

  8. Josefina kl 08:18, den 21 januari 2010

    Ummm, ser jätegott ut. Nåt till påsk kanske, gula falafflar. :)~

  9. The Cheap Gourmand kl 11:33, den 21 januari 2010

    Hur gör du för att få kvar bollformen när du steker dem?

    Jag har testat att göra falafel med kikärtor men då gick det inte riktigt att få dem jämnstekta då de bara plattades ut och fick hotspots…

    / Anders

  10. tina kl 12:30, den 21 januari 2010

    Josefina: Hihi, fast dom har faktiskt ”falafelfärg”. :-)

    Anders: Mina falaflar är inte heller alltid runda. Men den här smeten med gula ärtor får lite fastare konsistens och höll formen bra i stekpannan. Ännu en fördel mao! ;-)

  11. Tant Grön kl 20:09, den 21 januari 2010

    Vilken bra tips så här några dagar innan lön, jag har ju alla ingridenser hemma! Jag tror dock jag ska testa att göra dem i ugnen. Jag har lite svårt för den friterade smaken. Eller så testar jag att följa receptet. Jag får sova på det!

  12. Mian kl 17:59, den 22 januari 2010

    Smart!
    Enkelt!
    Måste absolut testas.
    Tack!

  13. tina kl 09:31, den 23 januari 2010

    Tant Grön: :-)

    Mian: Varsågod vetja!

  14. Robin kl 22:17, den 24 januari 2010

    Den här veckan ska vi ha en Pickivecka hos oss. Bland annat ska falafel på gula ärtor ingå :)

  15. tina kl 19:28, den 25 januari 2010

    Robin: Härligt, så ska det låta! Jag blir nyfiken på vad ni valt ut för recept? :-)

  16. Robin kl 20:02, den 25 januari 2010

    Falafel på gula ärtor, Lax med quinoa sallad och någon sås. Sen hittade Johanna en länk från Picki om klimatsmart mat. En hel Pickivecka blev det ju alltså inte, men nästan :)

  17. tina kl 22:52, den 25 januari 2010

    Det låter bra! Kul att ni hittade till klimatsidan, den är så fin! När kommer ni hem och hälsar på?

  18. Ingeborg kl 17:56, den 26 januari 2010

    Vilket bra tips! Det ska jag försöka prova snart!

  19. tina kl 20:48, den 26 januari 2010

    Ingeborg: Välkommen hit vetja, klart du ska prova falaflarna!

  20. Annika kl 21:42, den 26 januari 2010

    Tack! Jag blev så inspirerad att jag bgenast bytte ut de tänkta kikärtorna mot gula ärtor. Så blev det en strålande curry på gula ärtor med ugnsbakad butternut squash.

  21. tina kl 08:37, den 27 januari 2010

    Annika: Härligt!

  22. Robin kl 16:50, den 28 januari 2010

    Vi ska åka till Uppsala 5:e februari och antagligen blir vi där hela helgen.

  23. Susanne kl 02:07, den 4 april 2010

    Är det korianderfrön eller korianderblad du har i smeten ?

  24. tina kl 08:12, den 4 april 2010

    Susanne: Frön! Men oftast hoppar jag över, jag är lite rädd för koriander.

  25. Anna kl 22:10, den 11 april 2010

    Helkul idé! Jag älskar falafel och måste bara prova på detta!

  26. Plommonet kl 12:19, den 12 februari 2011

    Som välkänd älskare av allt som har med kikärter att göra (falafel och hummus specifikt) så var jag tvungen att pröva det här falafel OCH klimatsmart! Och inget kokande av ärterna heller! Falaflarna är än så länge bara i stekpannan, men de har redan gjort succé, för att smeten håller ihop mycket bättre än vad den brukar! :) Och så luktar det jättegott! :D

  27. tina kl 09:25, den 13 februari 2011

    Plommonet: Vad kul! Falaflarna är toppen tycker jag!

  28. En matvecka i juni | pickipicki kl 20:32, den 7 juni 2011

    [...] Tor Kesäkeitto (sommarsoppa), fläderpannkakor Fre Grillade lammfärsspett med tabouleh Lör Svensk falafel (gula ärtor) Sön Knytis Tweet Publicerad i veckomatsedel | Kommentarer (4) Skriv ut [...]

  29. Årets godaste muffins, hittills | pickipicki kl 12:50, den 19 juni 2011

    [...] om Maja och maten Receptet på svensk falafel (gula ärtor) Majas sida Klimatmat Tweet Publicerad i Maja Söderberg, muffins, mynta, rabarber, Sju årstider [...]

  30. Bakom kulisserna? | pickipicki kl 10:14, den 17 juli 2011

    [...] skyltas med i den här matbloggen. Och apropå mat förresten, vi hade planerat att bjuda på svensk falafel och tabouleh, men den enda nackdelen med mina favorit-falaflar är att de gula ärtorna behöver [...]

  31. tyresolena kl 17:52, den 7 september 2011

    Kan man inte göra dem i ugnen??? Så slipper man all olja. Men de kanske blir torra då???

  32. tina kl 18:02, den 7 september 2011

    Tyresölena: Jag har kompisar som gör dessa i ugnen. Dem får en hårdare skorpa, torra/knapriga välj själv. Men allra godast stekta, tycker jag.

  33. Tiårsta kl 22:07, den 20 oktober 2011

    Kul, detta receptet skulle jag gärna prova vid tillfälle. Ett relativt klimatvänligt alternativ är att göra denna falafel med finska torkade gröna ärtor* : )
    *japp, i vårt grannland i öster är ärtsoppan grön

  34. tina kl 09:24, den 22 oktober 2011

    Tiårsta: Det påminner mig om att min (finska) morbror i somras tipsade mig om att göra falafel på bondbönor, det hade jag ju glömt bort! Tack för att du påminner mig! :-)

  35. Linda kl 20:02, den 14 december 2011

    Vi är dåliga på att laga och äta vegetarisk mat, så det ett väldigt gott betyg att vi är två som fått falafel-koma :-)

  36. tina kl 23:27, den 14 december 2011

    Linda: Härligt, hoppas att ni hittar mer vegoinspiration här inne! :-)

  37. Zarah kl 18:45, den 20 januari 2012

    Nytestad och mätt i magen. Gott! Tack för det! :D

  38. tina kl 10:56, den 21 januari 2012

    Zarah: Hurra, mina favoritfalaflar!

  39. Svensk falafel - Let's go detox kl 08:33, den 1 juli 2012

    [...] spis! Recept och bild är hämtat från pickipicki.se. Ursprungsrecept på svensk falafel finner du på klimatmat.se July 1st, 2012 | Category: Lunch, [...]

  40. Jag hittade Emilia! | pickipicki kl 14:19, den 8 april 2013

    [...] med tabouleh Tor Pulled pork med mangosalsa Fre Hemgjord picipasta med ragu Lör Dumplingsfest Sön Svensk falafel i pita Publicerad i veckomatsedel, veckoplan | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  41. Isflingan kl 21:33, den 25 september 2013

    Kvällens middag…men måste tyvärr erkänna att jag nog föredrar vanliga falaflar, hur klimatsmarta än dessa är.

  42. tina kl 17:50, den 26 september 2013

    Isflingan: Vad synd (men samtidigt skönt att höra att det finns något på picki du inte gillar!) :-)

  43. Pescetarisk veckomatsedel (v. 1) | swedishpescetarian kl 22:55, den 3 januari 2014

    [...] Söndag: Svensk falafel på gula ärtor. Receptet kommer från den trevliga bloggen pickipicki. [...]

  44. Eva kl 16:25, den 5 augusti 2014

    Godaste falaflar jag ätit! Jag stekte dem i ugnen förresten, och är som sagt mycket nöjd med resultatet :-)

  45. tina kl 07:25, den 9 augusti 2014

    Eva; Vad glad jag blir, tack för att du tittar in och berättar!

  46. Veckomatsedel v. 2 2015 | swedishpescetarian kl 21:51, den 7 januari 2015

    [...] ädelost och kräftstjärtar från pickipicki Lördag: Jordärtskockssoppa med chiliräkor Söndag: Falafel på gula ärtor från pickipicko Matlåda: Vegetarisk lasagne från Ica Kuriren Dela det [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen