Bakom kulisserna?

den 17 juli 2011, kl 10:14

Jag har haft tjusigt besök i det röda köket, fina Charlotta och hennes Calle. Eller smarta Charlotta, borde jag kanske säga. På sena fredagseftermiddagen bokade hon plötsligt om middagsdejten från lördag kväll till fredag, och därmed fanns inte längre någon tid att göra sig till. De fick med andra ord tillfälle att se kaoset bakom kulisserna, jag menar att jag t ex fick göra en 100 meters rusch hem till granntanten för att grädda efterrättspajen är väl inget det brukar skyltas med i den här matbloggen. Och apropå mat förresten, vi hade planerat att bjuda på svensk falafel och tabouleh, men den enda nackdelen med mina favorit-falaflar är att de gula ärtorna behöver ligga i blöt längre än två timmar. Istället blev det en sista-minuten-soppa till middag, och hemskt mycket bröd med färskost till. De röda kakelplattorna må ha varit oputsade, men ingen får lämna det röda köket hungrig.

Hallon-och nektarinpaj
3 dl vetemjöl
1-1,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
150 g smör
1 msk potatismjöl
4-5 mogna nektariner el persikor
färska hallon

Blanda alla torra ingredienser utom potatismjölet. Nyp ihop med smör som delats i mindre kuber. Tryck ut två tredjedelar av pajdegen i en form (ca 24 cm i diameter). Pudra över potatismjölet. Fyll pajen med nektariner som skurits i tunna klyftor, och generöst med färska hallon. Smula ut resten av pajdegen över frukt och bär. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 30-35 min.

Receptet är från kapitlet om hallon i den fina kokboken Under valnötsträdet.

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Bakom kulisserna?”

  1. cecilia kl 10:25, den 17 juli 2011

    Ser alldeles, alldeles underbart ut! Vilken mysig foodiekväll ni måste haft. Tänk om ni alla kunde bo i Skåne..

  2. karin - trattoria kl 11:26, den 17 juli 2011

    pajen ser helt underbar ut, vilka färger!

  3. Ann-Louise kl 12:52, den 17 juli 2011

    Vilken finfin paj! Och många gånger blir maten mycket godare när ens perfekta plan går helt åt skogen. :)

  4. Anna/Frostrosor kl 13:02, den 17 juli 2011

    Varför göra sig till? Tänker vi efter kan vi inte komma på någon som faktiskt dygnet runt lever i en idyllisk scen taget ur en inrednings- och mattidning!
    Pajen ser ljuvlig ut! Hallon och nektarin är verkligen en vinnarkombo! Själv brukar jag göra lite tvärtom! Hallonen och nektarinerna i botten och smulpajsdeg med havregryn på toppen!
    Önskar en finfin söndag!

  5. Moma kl 18:36, den 17 juli 2011

    Den pajen ser det ut som att jag hade kunnat äta ogräddad :-) Å jag är säker på att ni hade hur trevligt som helst, oputsade kakelplattor till trots!

  6. Emma kl 18:50, den 17 juli 2011

    Åh, dessa fantastiska hallon! Gjorde du en squash-förfrågan förra året? Och frågade alla dina läsare hur och vad man kan använda squash på bästa sätt; eller har jag bara drömt det? I så fall vart hittar jag den? Jag behöver den :-)

  7. tina kl 19:08, den 17 juli 2011

    Cecilia: Charlottan skulle nog inte säga nej, du får muta henne med något fint! ;-)

    Karin: Ja, hallonen är fantastiska!

    Ann-Louise: Du har helt rätt!

    Anna: Prestationsprinsessa? Du har givetvis rätt. Dammet bekommer mig egentligen inte, men jag hade ju chansen att bjuda på falaflarna med gula ärtor som hon ännu inte lagat (tror jag), fast jag tjatat så länge. :-P

    Moma: Hallon och nektariner gör sig riktigt bra att äta ogräddade, inte minst tillsammans. :-D

    Emma: Du minns rätt! Efterlysningen hittar du här: http://www.pickipicki.se/2010/07/maten-som-vaxer-som-ogras/ Zucchinisoppan i samma inlägg är riktigt god! Vad lagade vi mer med zucchini i samma veva tro? Squashsoppa med blommor som Anna tipsade om: http://www.pickipicki.se/2010/08/en-dejt-i-det-roda-koket/
    Finsk paj: http://www.pickipicki.se/2010/07/kurpitsapiirakka-pa-finska/
    Annars är det alltid gott att skiva zucchinin tunt, steka tillsammans med lite olja och vitlök, och ha som pizzatopping. Eller göra ett rejält lass ratatouille: http://www.pickipicki.se/2011/04/r-a-t-a-t-o-u-i-l-l-e/ vilket för övrigt blir toppen att mixa apropå pizza, en smakrik ”tomatsås”: http://www.pickipicki.se/2011/04/inte-en-vanlig-pizza/
    I skördetider är också vegopytten respektive skördepastan finfin mat: http://www.pickipicki.se/2010/08/veggopytti-med-halloumi/ och http://www.pickipicki.se/2009/08/skordemiddag-hemma-pa-min-balkong-i-stan/
    Lyllos dig om du har squashfeber!

  8. Malin kl 20:22, den 17 juli 2011

    Det låter som en alldeles fantastisk middagsbjudning, om du frågar mig – och den där hallon-nektarinpajen måååste jag pröva vid tillfälle! Må så gott!

  9. Emma kl 21:21, den 17 juli 2011

    Tusen tack!..ingen feber ännu men det kan nog bli

  10. sofie mumsfillibaba kl 21:29, den 17 juli 2011

    Vilken paj! Är helt såld på nektariner just nu! Smarrigt högt och lågt! Vilket trevligt besök ni fick!

  11. Erika - Bakglädje kl 21:31, den 17 juli 2011

    Jag känner igen mig, vill städa undan och få fint när det kommer folk. Å andra sidan är det rätt skönt när någon oväntat dyker upp, då får det ta hemmet som det är.
    Pajen låter väldigt god.

  12. Lotta kl 21:43, den 17 juli 2011

    Så fantastiskt gott med hallon och nektariner i paj. Den här ska jag baka så snart semestern kommer och jag landar ute i stugan på en ö! O visst är det bra att du delar med dig av kaoset ibland, det är ju så det är för de allra flesta!

  13. Ida's Lippstick kl 11:33, den 18 juli 2011

    Den ser underbart god ut! :-D
    Hallon och nektariner är så goda!
    / kramar Ida

  14. Plommonet kl 12:00, den 18 juli 2011

    Tina, visst är det du som säger at regeln gäller ju-mer-jordgubbar-desto-bättre? Eller har jag drömt det?

  15. tina kl 12:07, den 18 juli 2011

    Malin: Gör det, en finfin sommarpaj tycker jag!

    Emma: :-) Ska hålla tummarna!

    Sofie: Eller hur!

    Erika: Så sant!

    Lotta: Hoppas pajen smakar på semesterön. :-)

    Ida: Hallon och nektariner ÄR sommar helt enkelt!

    Plommonet: JA! Jordgubbar faller utan tvekan inom regeln ju-mer-desto-bättre! :-D

  16. Therese kl 14:44, den 18 juli 2011

    Ha ha, känner så väl igen scenariot!
    Känner på mig att ni hade jättetrevligt, dammråttorna till trots ;)

  17. Camilla kl 11:25, den 19 juli 2011

    Åh, vilken underbar sommarpaj! Den som ändå hade hallon att plocka. Lyx!
    Ja, man kan ju köpa färska på ICA också i och för sig.

  18. Charlotta kl 17:38, den 19 juli 2011

    Undertecknad kan intyga att maten var alldeles, alldeles fantastisk! Tio poäng, som Picki själv hade sagt :=)

  19. Emmy kl 10:00, den 20 juli 2011

    Låter som ni hade en hur trevlig middag som helst. Och god, tidsbristen till trots. Men det är många gånger då det blir trevligast när det blir mer spotant. Vem har då tid att spana in hur ostädat/ välstädat det är :-)

  20. tina kl 22:50, den 20 juli 2011

    Therese: Absolut, det är svårt att ha det otrevligt med så trevliga gäster. :-)

    Camilla: Jag har gått i skogen både igår och idag, och tänk det finns en hel del hallon i skogskanten både här och där. Du får ta en skogstur vetja. :-)

    Charlotta: 10 poäng till gästerna, välkomna tillbaka!

    Emmy: Eller hur!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen