Till alla er som tror att jag kan laga mat…
Till alla er som tror att jag kan laga mat, här är beviset på motsatsen. Det smygfilmade klippet är från november när jag gjorde mitt livs första äggakaka. Tro det eller ej, resultatet blev faktiskt bra.
(Vrid upp ljudet, tryck på pilen för att starta filmen)
Gröna biffar och en fräsch sallad!
På vardagskvällarna gillar jag mat som går snabbt att laga. Består maten dessutom av ingredienser som alltid finns i skafferiet här hemma så är det en stor bonus. Det här är faktiskt ett praktexemplar på just sådant mat. Snabbt, enkelt, billigt och gott. Sen är dom gröna också, biffarna, mest för att imponera på Carl. Men dom här vegobiffarna behöver man inte vara vegetarian för att gilla, det har du mitt ord på.
Spenat- och kikärtsbiffar
2 burkar kikärtor (alt stora vita bönor el liknanade)
300 g fryst bladspenat
3-4 krm salt
2 krm svartpeppar
0,5 tsk malen muskotnöt
2 ägg
2 msk skorpsmulor (alt mortlat knäckebröd!)
smör
Sallad och tillbehör
sallad, körsbärstomater, rödlök, äpple, stjälkselleri, persilja
bacon, fetaost
Mixa kikärtor (sköljda) tillsammans med tinad spenat (pressa ur vätskan först). Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Rör ner ägg och skorpsmulor. Stek små biffar i smör på medelvärme några minuter på varje sida. Servera med en rejäl sallad på t ex valfri sallad, körsbärstomater, tunt skivad rödlök/äpple/stjälkselleri och persilja. Pynta med smulad fetaost och knaperstekt bacon.
Spenat- och kikärtsbiffarna räcker till 4 personer och receptet är ett urklipp ur tidningen Matmagasinet, jan 2010.
Publicerad i billig mat, snabbt, vegetariskt | Kommentarer (16) Skriv ut inläggDe bästa matlådorna är mina!
Ibland är det fördelaktigt att dela kök med en vegetarian, inte minst de gånger jag lagar köttfärsås, kycklinggrytor eller liknande. När det bara är jag som äter så blir det hur många matlådor som helst, matlådor som dessutom ingen annan ska vara med att slåss om. I flera dagar har jag därför ätit pasta och kycklingfärssås med smak av curry. Men jag klagar inte, tvärtom, jag hurrar varje gång jag öppnar kylskåpsdörren och hittar en matlåda som är alldeles min egen.
Kycklingfärssås
med smak av curry
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 stjälkar selleri
400 g kycklingfärs
tomatpuré
1 burk coktailtomater
1 dl vatten
salt, svartpeppar
(gul) curry
skalet från 1 citron
persilja
Fräs hackad gul lök, vitlök och finskivad selleri i lite olja några minuter. Tillsätt kycklingfärsen och bryn den. Tillsätt därefter tomatpuré, tomater på burk, och smaka av med kryddor. Häll i 1 dl vatten (från det kokande pastavattnet exempelvis) för en såsigare konsistens. Tillsätt rivet citronskal. Servera kycklingfärssåsen med pasta, grönsaker och pynta med persilja.
Publicerad i kyckling, Middagstips | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg