Vi bjuder på ljuvliga små semlor i miniformat
När det var dags för semmelbak i söndags var ingen i det röda köket särskilt sugen på någon stor och mäktig variant med efterföljande semmelkoma. Istället slog vi till med små ljuvliga semlor i miniformat. En sitter alldeles perfekt i efterrättsmagen, och är det så att man vill fira semmeldag ordentligt så är det ju faktiskt bara att ta en till.
Minisemlor
25 g jäst (1/2 paket)
2,5 dl mjölk
50 g smör
2 krm salt
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemummakärnor, stötta
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
Fyllning;
mandelmassa
mjölk
vispgrädde
florsocker
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervärme. Smula jästen i en bunken och rör ut den i degvätskan. Tillsätt, salt, socker, kardemumma och ägg. Arbeta ner mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Dela i 40 lika stora bitar och rulla runda bullar. Jäs ytterligare 30 minuter på bakplåtspapper under bakduk och pensla därefter med uppvispat ägg. Grädda i 5-7 min i 250 grader. Låt svalna på galler. Vid servering, skär av toppen. Gröp ur lite av bullen, blanda med en skvätt mjölk och riven mandelmassa till önskad konsistens. Fyll gropen med mandelmassa, toppa med vispad grädde och locket. Pudra med florsocker.
Receptet är så gott plankat från boken 100 bullar, kakor, tårtor ur Allt om Mat. Degen räcker till 40 minisemlor, vi bakade dock vanliga kanelbullar av hälften.
Publicerad i bakat, miniformat, semla, semmeldagen, tradition | Kommentarer (31) Skriv ut inlägg31 kommentarer till “Vi bjuder på ljuvliga små semlor i miniformat”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh va söta! Sådana får det bli imorgon =)
Åh va fina dom var!! Jag gjorde en egen icke söt variant på vildjäst som jag avnjöt i helgen. Det blir ingen för mig imorgon men din minivariant hade varit perfekt.
Superfina var dom.
Det är roligast att äta små miniatyrvarianter! Allt blir skojigare så: roligare med plättar än med pannkakor, med minimashmallows istället för vanliga och såklart med minisemlor. Jag tycker man ska göra som din granne och leka lite med maten så blir det om inte godare så mycket roligare :-)
Så fina! Kanske kan klämma in ett bak i hemtentaskrivandet imorgon. Men du, hur länge ska de jäsa när de är utbakade?
Malin: Då tittar jag in och ser på resultatet sen! :-)
Nina: Jag spanade in dina. Smart semmelbak, och tjusiga också, såklart!
Johanna: Jag tror du alldeles alldeles rätt! Det är också därför pickipicki är godare än att äta äpple på vanligt vis!!! :-D
Helena: Förlåt mig, 30 minuter ska det vara!!
Inget att be om ursäkt för, jag är glad om jag kan hjälpa till!
Mmm semlor är fantastiskt gott och hemlagade är helt klart bäst. Vi brukar också göra ganska små semlor här hemma då kan det ibland slinka ner två =).
sweet mother of holy jesus vad gott det skulle vara med en semla just nu, omedelbart. vad fina de ser ut!
Helena: :-)
Sofia: Det låter fint!
Charlotta: Nej, nu är det sovdags! Fast deklart, det är inte många minuter kvar tills klockan slår om till fettisdag! :-P
Fantastiskt söta! Tänk om man fick en sådan idag på semmeldagen…
Hoppas fröken Dill
Vad roligt! Vi pratade precis om minisemlor igår. Perfekta små mumsbitar!
Jag som inte gillar semlor, fick smaka; de var jättegoda precis lagom stora, perfekt!
Vilka delikata små semlor, alldeles lagom stora tycker jag. De stora semlorna blir alldeles för mäktigt
Åh MUMS vilken smaskig blogg! Jag är en matgalning som älskar att laga god mat (och blogga om det) men att läsa matbloggar är också en passion!
Kram erica
[...] ni tycket de ser små ut så är det rätt. Jag såg små söta på pickipicki.se igår så vi gjorde [...]
Hej! Bloggade själv om minisemlor 28/1, var lite tidigt ute i år. Jag bakade minisemlor för jag tänkte att man blir för mätt av normalstora … fast jag tar alltid två av minisemlorna så det spelar inte någon roll. :-)
Fröken Dill: Hoppas att du fått en semla.
Emma: Ja, alldeles lagom faktiskt. :-)
Sydney: :-)
Monkan: Instämmer!
Erica: Roligt att du hittat hit, välkommen tillbaka vetja!
Erika: Minisemlor får (och orkar) man äta två av!
Minisemlor är väldigt söta. Men här är som nog kan få i sig 4 såna :)
Jättefin bild med din blus i bakgrunden.
tänk att miniatyrer alltid väcker positiva känslor. söta!
Åh, gud så söta de är, man vill äta opp dem allihop!
[...] och jag bakade minisemlor igår, efter det här receptet. Tack för den inspirationen! Goda blev dom också. L gjorde ”korvbullar” = bullar i [...]
Vad sugen jag blev på semlor ;-)
Fin blogg du har!
Ha det gott!
/Lisa – Sockerrus
Lisa: Haha! Du är nog relativt ensam om att längta efter semlor i juli! ;-)
[...] februari bakade vi semlor i miniformat, lika ljuvligt goda som [...]
[...] recept Ljuvliga semlor i miniformat Lavendelsocker, samt lavendel- och [...]
Tyvärr så har jag inte haft någon matlust den senaste tiden men kanske att några minisemlor skulle kunna sitta fint till helgen. Så söta!
[...] Recepten Vietnamesiska vårrullar Thailändska fiskkakor Minisemlor [...]
Bjod Australien pa semlor igar som traditionen sager. Innan dess var det kanelbullar med apple :) allt for att visa vad sverige gar for…om det uppskattades…d var ingen som kunde halla sig ifran att ta om en o ibland tom 2ggr :)
Isflingan: Fattas bara annat! Gör dig inte så poppis att dom inte släpper hem dig sen.
För fem år sen letade jag upp det här receptet för att fira Veras 6-månadersdag med semlor. När Vera ville fira sin 5 1/2-årsdag med semlor gick jag tillbaks till detta förträffliga recept. Jag halverade det och gjorde 20 minisemlor. De blev så himla gulliga och försvann i ett nafs. :)
Ann-Louise: Åh gulle, och hjälp vad tiden går fort! Hälsa och gratta femochetthalvtåringen! :-)