Jajustja: surdegsrapportering 1
Lärdomar från premiären av höstens surdegsbrödsbak att ta med till nästa baktillfälle:
1. Om det råder viss tvekan över huruvida surdegen är i tillräckligt god form för att bakas ut just nu, så är den antaligen inte i toppform. Helenas tips: ställ fram surdegen i rumstemperatur tills den vaknar till liv. Den ska bubbla och spraka (nästan).
2. Det fungerar alldeles utmärkt att jäsa bröden i durkslag med mjölad handduk om inte jästkorgar finns att tillgå. Tack för bra tips Frida.
3. Om bröden saknar dom eftertraktade stora luftbubblorna och blir plattare än vad du hoppats på, misströsta inte. Detta behöver tack-och-lov inte betyda att bröden inte blir goda ändå.
Publicerad i bröd, jag-lär-mig, surdeg, Tips | Kommentarer (16) Skriv ut inlägg16 kommentarer till “Jajustja: surdegsrapportering 1”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vilken fin blogg! Supersköna bilder! :)
Ehh… misströsta inte, bröden var ju jättegoda!
De ser ju jättefina ut! Jag tycker det är svårt att få till höga fina bröd när man använder rågmjöl. Men de blir ju goda ändå, så jag brukar inte bry mig.
Bra tips. Precis så är det. Mina bröd har inte blivit så vackra med nog så goda. Dina ser jättefina ut!
Dom ser jätte fina ut! Smart tips med durkslag. Mina var i en för stor form och blev trist platta (men goda).
Jag var ansvarig för brödbaket och trots att betyget blev ”gott men platt” kom tina hem med bageribakat surdegsbröd dagen efter… Så hur ska det tolkas? :-)
Jag surdegsbakade i somras men orkade inte hålla det uppe. Mitt motto var ”Allt som kommer ur ugnen går att äta” – stämde 100 ggr av 100 :)
Älskar den här bilden! Som om surdegsbröd inte var nog lockande innan =)
Jag är lite hungrig, finns det nåt över?
Martina J: Tack, det var snällt sagt:-)
Helena: :-P Men inte som dina!
Frida: Så sant! :-D
Emmy: Ja, och visst är det så att det mest är smaken som gills!
Sarah: Testa durkslaget nästa gång, toppentips!
Carl: Svårt att motstå stora luftbubblor kanske…
Hanna: Hehe!
Cecilia: ;-)
Anna: Bröd ja, och pumpasoppa, och äppelplättar också för den delen. Vi möblerade om lite i veckomatsedeln. Kom förbi om du vill.
Bröden ser allt mumsiga ut och det är ju huvudsaken :-), fortsätt baka med surdeg, det är ju hur kul och gott som helst
Linda: Har inte tänkt kasta in handduken än, jag fortsätter;-)
En sprudlande bubblig surdeg är ju bra. Men om den har lugnat ner sig efter att man har ställt in den i kylen så funkar det också bra. Är min erfarenhet. Bara den HAR VARIT sprudlande så…
Vad var det för recept du gjorde då?
Tjipp!
/Martin
martinbakar.se
Martin: Pain de Martins syrliga lantbröd! :-)
Vackra bröd!
Jag har lärt mig två saker: Snåla inte på jästiden och smaka inte på brödet förrän dagen efter. För surdegsbröd mår BRA av att ”ligga till sig”. De är inte som 50g-jäst-bröden som är godast nybakade.
Maria: Kloka tips!