Jajustja: surdegsrapportering 1

den 12 oktober 2010, kl 08:19

Lärdomar från premiären av höstens surdegsbrödsbak att ta med till nästa baktillfälle:

1. Om det råder viss tvekan över huruvida surdegen är i tillräckligt god form för att bakas ut just nu, så är den antaligen inte i toppform. Helenas tips: ställ fram surdegen i rumstemperatur tills den vaknar till liv. Den ska bubbla och spraka (nästan).

2. Det fungerar alldeles utmärkt att jäsa bröden i durkslag med mjölad handduk om inte jästkorgar finns att tillgå. Tack för bra tips Frida.

3. Om bröden saknar dom eftertraktade stora luftbubblorna och blir plattare än vad du hoppats på, misströsta inte. Detta behöver tack-och-lov inte betyda att bröden inte blir goda ändå.

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Jajustja: surdegsrapportering 1”

  1. Martina J kl 09:29, den 12 oktober 2010

    Vilken fin blogg! Supersköna bilder! :)

  2. Helena med H kl 12:22, den 12 oktober 2010

    Ehh… misströsta inte, bröden var ju jättegoda!

  3. frida kl 12:23, den 12 oktober 2010

    De ser ju jättefina ut! Jag tycker det är svårt att få till höga fina bröd när man använder rågmjöl. Men de blir ju goda ändå, så jag brukar inte bry mig.

  4. Emmy kl 12:56, den 12 oktober 2010

    Bra tips. Precis så är det. Mina bröd har inte blivit så vackra med nog så goda. Dina ser jättefina ut!

  5. Designing good life - Sarah kl 13:08, den 12 oktober 2010

    Dom ser jätte fina ut! Smart tips med durkslag. Mina var i en för stor form och blev trist platta (men goda).

  6. carl kl 13:41, den 12 oktober 2010

    Jag var ansvarig för brödbaket och trots att betyget blev ”gott men platt” kom tina hem med bageribakat surdegsbröd dagen efter… Så hur ska det tolkas? :-)

  7. Hanna kl 14:26, den 12 oktober 2010

    Jag surdegsbakade i somras men orkade inte hålla det uppe. Mitt motto var ”Allt som kommer ur ugnen går att äta” – stämde 100 ggr av 100 :)

  8. Cecilia kl 15:13, den 12 oktober 2010

    Älskar den här bilden! Som om surdegsbröd inte var nog lockande innan =)

  9. anna kl 19:35, den 12 oktober 2010

    Jag är lite hungrig, finns det nåt över?

  10. tina kl 19:51, den 12 oktober 2010

    Martina J: Tack, det var snällt sagt:-)

    Helena: :-P Men inte som dina!

    Frida: Så sant! :-D

    Emmy: Ja, och visst är det så att det mest är smaken som gills!

    Sarah: Testa durkslaget nästa gång, toppentips!

    Carl: Svårt att motstå stora luftbubblor kanske…

    Hanna: Hehe!

    Cecilia: ;-)

    Anna: Bröd ja, och pumpasoppa, och äppelplättar också för den delen. Vi möblerade om lite i veckomatsedeln. Kom förbi om du vill.

  11. Linda - Cupcakefluffan kl 21:11, den 12 oktober 2010

    Bröden ser allt mumsiga ut och det är ju huvudsaken :-), fortsätt baka med surdeg, det är ju hur kul och gott som helst

  12. tina kl 22:11, den 12 oktober 2010

    Linda: Har inte tänkt kasta in handduken än, jag fortsätter;-)

  13. Martin Bakar kl 13:28, den 13 oktober 2010

    En sprudlande bubblig surdeg är ju bra. Men om den har lugnat ner sig efter att man har ställt in den i kylen så funkar det också bra. Är min erfarenhet. Bara den HAR VARIT sprudlande så…

    Vad var det för recept du gjorde då?

    Tjipp!

    /Martin
    martinbakar.se

  14. tina kl 11:37, den 14 oktober 2010

    Martin: Pain de Martins syrliga lantbröd! :-)

  15. Maria kl 22:02, den 20 oktober 2010

    Vackra bröd!

    Jag har lärt mig två saker: Snåla inte på jästiden och smaka inte på brödet förrän dagen efter. För surdegsbröd mår BRA av att ”ligga till sig”. De är inte som 50g-jäst-bröden som är godast nybakade.

  16. tina kl 00:58, den 21 oktober 2010

    Maria: Kloka tips!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen