Fläsklägg och rotmos!

den 6 november 2010, kl 11:26

Ibland tittar jag på teveprogrammet Vad blir det för mat? i soffan hemma hos mamman och pappan. Jag tillhör inte dom som förfasas över Per Morbergs sätt att laga mat i teverutan, tvärtom. Jag tycker att det kan vara ganska befriande mat-TV. Dessutom är jag svag för hans fina kokbok, och jag tror nog banne mig att jag började gilla teveprogrammet lite mer efter att den fina boken kom ut för något drygt år sedan. När man hursomhelst någon vecka efter ett avsnitt bjuds på middag hemma hos mamman och pappan, och maten på något vis ser bekant ut. Då kan man utan större ansträngning gissa varifrån de inspirerats.

Fläsklägg och rotmos
på Per Morbergs vis

Fläsklägg:
4 rimmade fläsklägg
1 morot
1 gul lök
en bit purjolök
en bit rotselleri
färsk timjan
2-3 lagerblad
10 vitpepparkorn

Rotmos:
1 kålrot
3 morötter
spadet från fläskläggen
8-10 potatisar
salt och vitpeppar
smör
färsk persilja

Skölj köttet i kallt vatten, lägg i en gryta och häll över kallt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda under lock i 1,5-2 timmar (eller tills köttet lossnar från benet). Under tiden: skala rotfrukterna till moset och dela i mindre bitar. Koka kålrot och morot i spad från fläskläggskoket i en knapp halvtimme, lägg därefter i potatis i rotfruktskoket och låt koka tills allt är mjukt. Häll av det mesta av spadet (spara för ev spädning) och stöt rotmoset grovt. Moset kan vispas fluffigt (späd med spadet från koket om det behövs). Rör i smör, smaka av med salt och peppar. Pynta med färsk persilja. Servera fläskläggen med rotmos och stark senap.

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Fläsklägg och rotmos!”

  1. Charlottes matblogg kl 11:53, den 6 november 2010

    Åh, vilken grym husmanskost! Rotmos och fläsklägg är sjukt gott. Kul med lite middagstips!

  2. Eva kl 11:58, den 6 november 2010

    En absolut favorit – rotmos!
    Per Morberg är också en favorit, även om jag tycker att det i hans hår ofta hänger lite för många matbitar för att han själv ska vara riktigt aptitlig.. Jag tycker om att han lagar tämligen okonstlad mat på fantastiska råvaror; stora nyfångade torskar, hela entrecoter, filéer av hemskjuten hjort, nyuppgrävda grönsaker = mat med hög kvalitet! Och så har han ju ett ganska fint och inte alltför trångt kök att laga sin mat i…

  3. Emmas Kök kl 15:16, den 6 november 2010

    Rotmos är ju riktigt gott!!

  4. Mian kl 16:57, den 6 november 2010

    Rotmos är så gott att man nästan dånar!

  5. Sanna kl 17:26, den 6 november 2010

    Rotmos är alla tiders men fläsklägg vet jag knappt om jag käkat. Inget jag minns från barndomen alls och här hemma på Pilgatan har de då aldrig blivit fläsklägg. Kanske är det dags.

  6. charlotta kl 17:44, den 6 november 2010

    tummen upp för rotmos!

  7. Camilla kl 19:10, den 6 november 2010

    Jag älskar Per Morberg! :)
    Vilken fin matbild, som vanligt hos dig. Det ser verkligen gott ut.

  8. Sofie / Mumsfillibaba kl 19:12, den 6 november 2010

    Gillar också Moberg och hans kokbok. Tycker att många andra krånglar till det. Tex Leila där det känns som mycket hänger på allt runt om kring (ha allt i snygga burkar, lägga upp på snygga fat, snygga kläder, sååå enkelt….) Nä, enkelt ska det vara. Och gott!! TUmmen upp för husmanskost!!

  9. Linda - Cupcakefluffan kl 20:24, den 6 november 2010

    Rotmos har jag inte ätit sedan början på 80-talet då vi fick det när jag gick i första klass, ja 1983 måste det varit :-)

  10. Lena kl 22:04, den 6 november 2010

    Jag följer dessa program så mycket jag hinner och älskar hans sätt i rutan! Slänger med slängen och plirar lite och kommer med en härligt ironisk kommentar när han dänger en helsida av något kött i bänken så det skallrar i kastrullerna! Matporr och smakglädje!
    För övrigt så älskar jag rotmos med fläskkorv eller fläsklägg!
    Ha fortsatt trevlig helg!

  11. Helena kl 09:15, den 7 november 2010

    Du ska veta att den vilande bloggen blir hemskt glad för påhälsning. Den har nog faktiskt vilat klart snart…. :-)

  12. Emmy kl 11:03, den 7 november 2010

    Vi åt också rotmos och fläsklägg för ett tag sedan. Det är så gott. Var första gången jag kokade fläsklägg. Trodde knappt man kunde köpa det längre…
    Underbart att servera på silverfat ;-)

  13. Martina kl 14:30, den 7 november 2010

    Per Moberg är ju grym. Han lagar mat med glimten i ögat vilket jag tycker är kul.

  14. Tina kl 20:51, den 7 november 2010

    Charlotte: Japp, tummen upp för detta!

    Eva: Det köket…

    Emma och Mian: Hurra för rotmos!

    Sanna: Det är aldrig försent för en första gång.

  15. Tina kl 20:57, den 7 november 2010

    Charlotta: Instämmer!

    Camilla: Det måste ju synas att det är gott. Sådana är reglerna. ;-)

    Sofie: Jag är helt med på hur du menar (även om jag ändå inte skulle tacka nej till Leilas snygga skålar, uppläggningsfat och förkläden). :-P

    Linda: Haha! Ingen favorit med andra ord?

    Lena: :-D Detsamma!

  16. tina kl 20:59, den 7 november 2010

    Helena: Kul! Ser fram emot en nystart i bloggen! :-)

    Emmy: :-D

    Martina: Jag med, tycker att det är kul alltså!

  17. Maria kl 21:31, den 8 november 2010

    Mmmm så gott! Kan känna doften ända hit! Jodå jag gillar rotmos,men det gör ingen annan i familjen så varför lägga ner tid på det? (hence bloggens namn). Men fläsklägg har jag aldrig ätit till, däremot farmors hemgjorda kryddkorv… som var gråblek som hackat tidningspapper och mest smakade nejlika.

  18. tina kl 16:02, den 9 november 2010

    Maria: Haha, jag trodde nog att du skulle bojkotta rotmosinlägget! Rotmos är gott, men du lyckas tyvärr inte fresta mig med beskrivningen av din farmors kryddkorv! ;-)

  19. Mårtenssons kök kl 21:43, den 9 november 2010

    Rotmos är helt klart underskattat. Per Morberg kanske inte underskattad men underbar!

  20. tina kl 21:44, den 9 november 2010

    Mårtenssons kök: :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen