Och idag är det ju faktiskt torsdag…

den 9 december 2010, kl 16:00

På frågan om vi bara äter choklad nuförtiden, så är svaret nej. I helgen åt vi till exempel en förtrollande god fisksoppa med saffran, och i måndags förgyllde samma soppa min matlåda. Igår kokade vi fisksoppan igen, liksom imorse då jag både hade hunnit med att laga och servera soppan innan klockan slog åtta. Jo det är faktiskt sant. Ni vet, när det gäller mat som man tycker riktigt mycket om så är det lätt att bli enkelspårig. Men så är ju just fisksoppa också min favoritmat-alla-kategorier. Det, tillsammans med att det är soppa-torsdag idag, gör att jag ursäktar mig själv utan att tveka.

Fisk- och skaldjurssoppa
600 g fiskfilé (lax + sej eller annan vit fisk)
400 g frysta räkor med skal
1 kuvert saffran
1 burk hela tomater
8 dl vatten
1-2 dl vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk dillfrön el fänkålsfrön
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten rotselleri
1-2 fänkål
färsk persilja
salt och peppar

Skala räkorna. Dela löken i klyftor och fräs den mjuk i en kastrull med lite rapsolja. Tillsätt därefter rotselleri som tärnats i små bitar och grovt skivad fänkål. Låt fräsa en stund till, tillsätt därefter vitlök, saffran, tomater, vin, vatten, buljong och övriga kryddor. Låt småkoka tills rotsellerin börjar mjukna (ungefär 10 min). Tillsätt fisk som delats i kuber och låt soppan koka klart tills fisken är färdig (ungefär 5 min). Smaka av med salt och peppar. Servera med grovhackad färsk persilja och räkor. Soppan räcker till 4-6 portioner.

Saffran är ett gult trollerigulver
En färgsprakande paella
Pasta med fisk i saffranssås
Saffransbiscotti

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Och idag är det ju faktiskt torsdag…”

  1. charlotta kl 22:20, den 9 december 2010

    vilken lycka att äta choklad precis hela december (eller kanske inte!) kan inte du skicka ner lite av den där goda varma chokladen du gjorde häromdagen? jag är überförkyld och hade mått mycket bättre om jag fick smaka på den!

  2. tina kl 22:26, den 9 december 2010

    Charlotta: Jag kan posta både det ena och det andra i chokladväg (här finns resurser så att säga…), men just den varma chokladen må vara lite trixigt! Du får be fästmannen koka ihop lite varm chokläde!

  3. Adara Magazine - din bloggtidning på nätet! kl 23:01, den 9 december 2010

    Ja det är verkligen kul att gå på bio! :D Det borde du göra! ;)
    Kram

  4. Rebecka kl 23:29, den 9 december 2010

    Jag som har laddat upp med så mycket saffran måste nästan testa det här! Ser så gott ut! Jag måste bara säga att jag älskar din blogg :) Helt klart topp 5!

  5. Camilla kl 08:47, den 10 december 2010

    Åh, vad gott. Och så snygg dessutom! Den soppan får bli en dag på nästa veckas matlista. :)

  6. Hanna kl 11:16, den 10 december 2010

    Nu blev jag sugen pa fisksoppa! Jag har sa manga favoritratter att vissa gloms bort ibland… Sa tack for paminnelsen. :)

  7. Helena kl 12:02, den 10 december 2010

    Jag behöver variera min standardfisksoppa och det här verkar vara ett recept i min smak. Tack för tipset!

  8. tina kl 21:35, den 10 december 2010

    Adara: :-)

    Rebecka: Tack fina du, det var snällt sagt!

    Camilla: Hurra!

    Hanna: Varsågod då! ;-)

    Helena: :-)

  9. matmorsan kl 22:04, den 11 december 2010

    Har varit sugen på fisksoppa ett tag. Mitt bouillabaiserecept är puts väck, men detta verkar vara en fullvärdig ersättare! Sparar receptet. :)

  10. tina kl 23:36, den 11 december 2010

    Matmorsan: Den här soppan är kusin med boullabaisse kan man säga! ;-)

  11. Rebecka kl 11:30, den 13 mars 2011

    Sitter och planerar veckans matsedel, och konstaterar att på torsdag, blir det den här soppan!

  12. tina kl 21:42, den 13 mars 2011

    Rebecka: Hurra! :-)

  13. Någon slags matsedel, vecka 32 » Tre tjejer i köket kl 18:47, den 8 augusti 2011

    [...] Fisksoppa med saffran. Ungefär som det här pickipicki-receptet. [...]

  14. En oktoberhelg till protokollet! | pickipicki kl 22:14, den 7 oktober 2012

    [...] livs första sniglar. Sen gurglade jag munnen med 50 år gammal calvados och fortsatte kvällen med bouillabaisse och crème brulée. Finaste fredagen. Här ser ni början på årets julaftonsefterrätt. [...]

  15. Den här veckan pratar vi saffran | Matgeek kl 19:17, den 30 november 2012

    [...] alla recept som vi tog upp fanns saffranskolan från förra året, Tinas goda fisksoppa med saffran, lite lussekatter och säkert något mer som jag redan [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen