Momas Tobagokyckling
Jag har en ny kycklingfavorit! Receptet fick jag i födelsedagspresent av Veronica, matbloggerskan som bjuder på karibisk mat inne på Momas kitchen. Doften som skred sig i lägenheten när vi lagade Tobagokycklingen hintade att det var en 10-poängare som puttrade i grytan, och det visade det sig också vara. 10 poäng får förresten även Veronica själv, för ni har väl hört vad hon gjorde i somras? I tidningen läste hon att Usain Bolt önskade jamaicansk mat när han skulle till Sverige för att springa DN-galan. Vad gör man om man kan detta? Veronica ringde ledningen för DN-galan, tog kocken och vännen Racquel Nathan i handen och flyttade in i köket på Bolts hotell. Bolt han åt och drack och konstaterade att det smakade lika gott som hemma. Om jag säger såhär, Usain Bolt är i gott sällskap om att önska jamaicansk mat nästa gång han övernattar i Stockholm.
Tobagokyckling, 4 port
1 färsk kyckling styckad i mindre bitar
(alt fuska med 900 g kycklinglårfilé)
3-4 msk olja
1 msk socker
2 tärnade tomater
marinad (se nedan)
0,5 tunt skivad gul lök
1 burk koksmjölk
1 msk ketchup
1 tsk ättika
Marinad:
1 lime
1,5 msk finriven ingefära
2,5 msk curry
1,5 tsk timjan
3 pressade vitlöksklyftor
0,5 riven gul lök
1,5 msk hackad bladpersilja
2 msk koriander
1,5 tsk sakt
1,5 tsk svartpeppar
2 tsk kinesisk soja
3 msk olivolja
Stycka och skölj kycklingen. Lägg delarna i en bunke och pressa över lime, tillsätt därefter resten av ingredienserna i marinaden. Blanda. Bryn kycklingen i olja och socker (hur man gör detta, se filmsnutt här). Sockret ska bli mörkbrunt innan kycklingdelarna läggs i pannan. Spara marinaden. Bryn kycklingen så att den får fin färg och tillsätt sedan den sparade marinaden, 1 dl vatten, tomater och lök. Låt småputtra under lock i ca 20 min. Tillsätt kokosmjölk och ketchup, låt puttra i ytterligare 10-15 min och späd med vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar, avsluta med att tillsätta ättika. Veronicas recept med bilder återfinns här.
Publicerad i Momas Kitchen, Tobago, Usain Bolt | Kommentarer (31) Skriv ut inlägg31 kommentarer till “Momas Tobagokyckling”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Men Tina då, vad fint du skrivit, jag blir alldeles mållös… (det händer inte ofta). Kul att du med gillade vår kycklingfavorit!
-Tack fina du!
Ser läckert ut! Och så grymt att laga mat åt Bolt :)
Wow, det där lät supergott och kul att få laga mat till en världsmästare!
Mmmmm, massor av asiatiska smaker …
Önskar dig en skön helg!
PS. Har du ngt bra höstrecept till en buffé, tro?
:)
Mycket imponerande, vilken handlingkraftig kvinna! Grytan ser smarrig ut, har aldrig testat nåt jamaicanskt så jag är himla nyfiken!
Det där låter mycket gott! Fin bild också!
Ser kanongott ut! Ja, jag gillade verkligen Momas initiativ. Tufft gjort.
Moma: Din kycklingfavorit är min kycklingfavorit, tack för ett toppenrecept!
Hanna: JA! :-)
Karin: Supergott, jag lovar!
Josefina: Jag kommer att tänka på ett kantarellpajsrecept som jag gillar: http://www.pickipicki.se/2008/08/det-kanske-inte-ar-sa-dumt-med-host-anda/
Therese: Bokmärk och testa vetja!
Helena: Men tack fina du!
Vilken spännande kyckligrätt! Den vill jag också testa.
Hälsar Dillen
Nu har jag gjort denna och den var verkligen supergod! :) Men… hur jag än kokade så tjocknade den absolut inte till sig på slutet. Vad gjorde jag tro för fel då?
Tack annars för en super blogg, har testat flera andra recept härifrån också och man kan alltid lita på att det blir bra! Roligt också med lite hemlandsfläktar från Finland…
Fröken Dill: Testa, testa!
Annika: Tack fina du för din kommentar. Du gjorde säkert inget fel.Tjocknade gjorde väl egentligen inte vår heller, men den kokade ihop och blev rätt koncentrerad som i mer tjock än buljongig sås.
Oj! Det var nog jag som inte var tillräckligt noga när jag skrev ner receptet, inte för att det ska spela någon roll för smaken.
Men om man vill ha en lite tjockare sås så testa att koka ner/reducera såsen tills att cirka hälften av vätskan är kvar efter det att du tillsatt tomaterna och vattnet så borde den bli lite tjockare, samt att ha locket lite på halvglänt när du haft i cocosmjölken.
Hm, ibland är det lätt att bli hemmablind då man gör saker av gammal vana, sorry guys!
Koriander, 2 msk…. hackade korianderblad, eller hela 2 msk korianderfrö?
Moma: Men titta, vilken lyx med någon som svarar på frågor om receptet. :-) Vad säger du om Lisas fråga nedan?
Lisa: Jag använde färska korianderblad!
Färsk koriander, jag är van att mina läsare är inne hos mig och de vet att jag har färsk koriander i nästan allt :-)
Håller med – supergod, även fast jag använde malen koriander från burk…
Moma: :-D
Linda: Har jag faktiskt aldrig testat…
[...] här i Moma’s Kitchen, minst sagt ovant, men det gick ju det med om än med nöd och näppe. Det här är i alla fall min personliga favorit från det som skrevs med koppling till Usain [...]
[...] och smörfrästa grönsaker Tor Caesarsallad Fre Vietnamesiska vårrullar Lör Paella Sön Momas Tobagokyckling Publicerad i veckomatsedel | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
[...] nämligen karibiska recept som räcker till oss alla. En av mina favoriter bland hennes recept är Tobagokycklingen. När doften av den rätten sprider sig i lägenheten är åtminstone jag är närmare Karibien är [...]
[...] vis Ons Lisas orientaliska lammfärsgryta Tor Crêpes med kallrökt lax Fre Kantarellrisotto Lör Momas tobagokyckling Sön Mormors zucchinisoppa med rökt [...]
Den blev jättegod så den här kommer jag att göra igen!
Karin: Kul att du gillar Vernoicas kyckling, den är en favorit här också! :-)
[...] Min långkokschili Johans långkokschili Fruktig mangosalsa Momas Tobagokyckling med gul habanero Publicerad i chili, podcast | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
Pickin! Jag och Callen har en fråga. Här: http://www.pickipicki.se/2013/03/ett-stycke-chilipodcast/ står det en länk till Momas tobagokyckling med gul habanero, men i det här receptet är det ingen habanero. Brukar du lägga till det själv? I så fall hur mycket och när? Kramen!
Charlotta: Men vad märkligt, ser liksom du att det inte står någon gul habanero i receptet, men det brukar vi alltid ha i nuförtiden. Oftast har vi gul habanero i frysen (som vi fått av Moman). Antingen lägger vi i litegrann att puttra med. Men lättast att dosera styrka är ju egentligen att lägga i en hel och sen lyfta ut när den är så stark som man gillar. När man lyfter den ur grytan brukar vi spara den vid sidan om så att den som vill ha ännu lite starkare kan ta lite vätska från den och droppa över sin portion. Så gör vi. :-)
Toppen, tack för tipset! :=)
Charlotta: :-)
[...] tror det var med det här inlägget som grytan fick sin spridning, sedan fortsatte det med det här, det här, det här, det här, det [...]
Wow, d här var verkligen gudomligt gott! Definitivt mat för n världsmästare…och till oss andra vanliga oxå för den delen :)
Isflingan: Där satte du fingret på en kycklingfavorit!