Tomas lagar toscansk mat!

den 26 september 2011, kl 01:39

Kul att det ramlar in så många fina Italientips! Innan jag plockar fram mina, så måste jag bara få bjuda på detta inlägg. Veckan i Toscana avslutades med att Tomas lagade italiensk mat tillsammans med Marco Stabile, i hans kök på restaurang Ora d’Aria. Dagen inleddes med att Marco och Tomas handlade råvaror på en finfin matmarknad (San Lorenzo Mercato Centrale, väl värd ett besök). Jag vet inte om italienarna eller vi svenskar fnissade mest när inköp av en sorts komage följdes att av en annan sorts komage, kycklingmage och hälsenor.


En av matmarknadens grönsaksdiskar



Köket på Ora d’Aria.

Och så var det det där med alla komagar. Visserligen svarade Tomas diplomatiskt på frågan om huruvida han gillade ingrediensvalen, att utomlands är det roligare att äta den lokala maten än något annat. Men hej, jag tror bestämt att filmsnutten nedan avslöjar att komage åtminstone inte är vad han hade valt själv. Eller vad tror ni?

Men maten blev ju riktigt god tillslut, även om (tack vare att?) hälsenan under något skede och utan förklaring försvann (!) någonstans i köket. Här är hursomhelst några av rätterna som tillagades. Ett par av dom ska jag försöka mig på att återskapa hemma. Den som sätter sin slant på att komagen inte ingår i den skaran, gissar helt rätt.


Tomat- och brödsoppa

Panzanella; italiensk bröd- och tomatsallad

Komage (nr 2, Trippa)

Kycklingmage

Fiskrätten som serverades tillsammans med riktigt god svartkål

Den typiska toscanska efterrätten visade sig vara en brittisk soppa

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Tomas lagar toscansk mat!”

  1. Katarina kl 04:49, den 26 september 2011

    Härliga bilder! Efterrätten ser smaskens ut :)

  2. Josefina kl 07:37, den 26 september 2011

    ‘Älskar’ Italien! Grattis till resan dit!! :)

  3. Moma kl 09:27, den 26 september 2011

    Hahaha, hälsenorna kanske råkade fara ut genom ett fönster, jag tycker i alla fall att han ser aningens skeptiskt ut till den där komagen.

    Även om jag inte älskar inälvor så tycker jag mycket om att de används och att de förtjänar ett uppsving, för det handlar om att ta vara på hela djuret, eller så mycket som går åtminstone. -Reespect helt enkelt!

  4. Sanna kl 10:13, den 26 september 2011

    Vad härligt det ser ut! Men visst är det spännande med lokal mat! Men jag kan hålla med om att det där med komage är lite väl magstarkt :)

  5. Gunilla kl 11:11, den 26 september 2011

    Jättekul att se!

  6. Hanna kl 12:06, den 26 september 2011

    Tomat- och brödsoppan (Poppo al pomodoro) är så underbart god, måste också laga det snart!!!

  7. Ann-Louise kl 13:52, den 26 september 2011

    Eewwww….går det bra att hoppa komagen och gå direkt på efterrätten? Den ser mycket mycket god ut…

  8. Ann-Louise kl 13:52, den 26 september 2011

    Fiskrätten vill jag förresten oxå provsmaka. ;)

  9. Mårtenssons kök kl 19:47, den 26 september 2011

    Skojar du? Hälsenor??? Till att käka?!? Ja, det är väl som de säger ”I nödfall spisar f*n flugor”:) eller hälsenor… Men ko och kycklingmage, det går under rubriken provar-vi-inte-så-kommer-vi-att-ångra-oss.

  10. Rebecka kl 20:59, den 26 september 2011

    Åhhh, så gott! Fast jag måste säga att jag skulle vara hemskt skeptisk till både ko- och kycklingmage! Något jag däremot inte är skeptisk till och som vi lagat hemskt nyligen, är dina äppelplättar och risotton med butternut. Ojojoj. Så farligt gott! Fortsatt fin vecka :)

  11. Johanna kl 21:14, den 26 september 2011

    Vilken/vilka av kons magar var det ni åt?

  12. Helena kl 21:29, den 26 september 2011

    Jag som blundade hårt varje gång jag såg de där sladdriga sakerna i köttdisken!

    Kuriosa: J och jag har ätit glass på trappan bakom kockarna vid domen och letat mat på samma marknad (vi handlade dock ingen komage ;)

  13. tina kl 21:36, den 26 september 2011

    Katarina: Den var verkligen ljuvligt god!

    Josefina: :-)

    Moma: Det har du helt rätt i, men visst är vi ovana att äta inälvsmat. Svårt att ändra på.

    Sanna: :-P

    Gunilla: Vad roligt att du tycker det!

    Hanna: Toppengod!

    Ann-Louise: Fisken (kusin till haj) var god, men svartkålen vad nog det godaste på den tallriken. Efterrätten var också riktigt god!

    Mårtenssons kök: Rätt inställning!

    Rebecka: Vad kul att ni lagat och gillar recepten! Tack för att du tittar in och berättar! :-D

    Johanna: Första rätten är inte med på bild, det var 3:e komagen (lampredotto). Komagen på bild är mage nr 2 (trippa). Vi försökte komma på de svenska namnen på magarna, men var osäkra på vilken som är vilken. Har du smakar komage?

  14. tina kl 21:38, den 26 september 2011

    Helena: Hehe, fast det är kul att titta på allt man knappt vet vad det är. Jag gillade matmarknaden skarpt.

  15. Emmy kl 21:59, den 26 september 2011

    Väldigt fina bilder på de fina rätterna. Men jag vet inte om jag hade velat smaka på komage och kycklingmage om jag vetat om det. Vissa delar från djuren känns lite si så där att äta. Inte konstigt hälsenan försvann, ha ha…

  16. Pernilla kl 22:14, den 26 september 2011

    hälsena skulle nog jag behöva käka lite, mina är nämligen alldeles för korta så jag går på tå hela tiden, det kanske hade hjälpt lite ;)

    men var det gott då, komage?

  17. tina kl 17:47, den 27 september 2011

    Emmy; Haha!

    Pernilla: :-D Smaken var det egentligen inget fel på, det blev mer ett problem när man såg de större bitarna och började tänka på vad det var man egentligen åt.

  18. Ska vi resa iväg en sväng? | pickipicki kl 22:41, den 3 december 2011

    [...] Italien från resan Tomas Diederichsen lagar mat med Marco Stabile Ett besök i tryffelhimlen Ätbara souvenirer Tweet Publicerad i Italien | Inga kommentarer [...]

  19. I mathimlens kvarter | pickipicki kl 09:15, den 7 april 2013

    [...] finns, och lite till och lite till. Senast jag var här hade jag fullt upp med att hänga med när Tommy Myllymäki och Marco Stabile köpte både det ena och det andra mellan komage och hälsena, inte så många egna inköp med [...]

  20. humminbird piranhamax 150 kl 23:23, den 28 april 2018

    For maximum depth, use decrease frequencies.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen