En citronmajonnäs
Tack för alla fina hälsningar!
Om en liten stund vispar jag ihop en citronmajonnäs i P4 Morgon Uppland, och så pratar vi om vad man kan hitta på med skalet från alla finfina citrusfrukter vi äter så här års. I det röda köket hamnar citronskalen oftast i yoghurtsåser, gärna tillsammans med vitlök och färska örter. En riktigt favorit är palsternackspurén som smaksätts med skal och saft från citron. Fräscht och gott! Likaså är citronskal som smaksättare i couscous, färskost eller örtsalt. Vad gäller apelsin är jag däremot lite enkelspårig, använder jag apelsinskalet så är det så gott som alltid i choklad på ett eller annat sätt. Utöver den gången om året när apelsinskalen hamnar i sima, en finsk valborgsdryck. Att smaksätta socker med limeskal och marinera bär i detta är lika fint med sommarbär som frysfyndade bär vintertid. Så gör alltså vi med våra citrusskal, hur gör du?
Citronmajonnäs
2 äggulor
2 dl rapsolja
knappt 0,5 tsk dijonsenap
saft och skal från 1 citron
en nypa salt och vitpeppar
Samtliga ingredienser bör ha samma temperatur för bästa resultat. Lägg äggulor, senap, salt och peppar i en skål. Vispa äggulorna (kraftig för hand eller med elvisp) och tillsätt oljan under vispningen, till en början droppvis och därefter i en tunn stråle. Äggulorna ska hinna ta upp oljan innan mer olja fylls på. När majonnäsen har en bra konsistens, smaka av med rivet skal och saft från en halv till en citron.
Publicerad i citron, majonnäs, sås | Kommentarer (8) Skriv ut inlägg8 kommentarer till “En citronmajonnäs”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Citron majonnäs är så himla gott.
Speciellt när man ska göra smörgåstårtor med skaldjur!!
Roligt att höra din röst i radio igen! Kram kram
Jag måste få erkänna att de oftast hamnar i soptunnan. Men nu kanske det blir ändring på det!
En gång smaksatte jag brännvin med citronskal och basilika, det blev en bra midsommarnubbe.
Pommes och citronaioli, mmm!
Tänk vad enkelt och sååååå mycket godare än köpt!
Hemmagjord majo är det godaste!
Jenny: För att inte tala om en prima räksmörgås!
Gunilla: Tack, kram!
Kim: Basilika också, vad otippat men spännande!
Anna: O ja! Vi serverade majonnäsen till citronmarinerad kyckling och rostade rotfrukter. Mycket gott!
Lottzy: Ja verkligen, går snabbare att vispa ihop egen än att bege sig till affären för att köpa färdig. Olja och ägg har man (jag) ofta hemma, men aldrig majonnäs.
Hanna: :-)
[...] En citronmajonnäs En grillad räkciabatta med avokado och mangosalsa Publicerad i räkor, smörgåsvariant | [...]