Vi hejdar vintern ett slag
den 1 april 2012, kl 07:59
Somliga åker till Paris över påsk för att möta våren, andra åker till Finland för att hejda vintern. Här är det tio minusgrader, men det hindrar oss inte från en utefika i solen med sima och munkar. Sima är för den som inte vet en finsk dryck som det skålas i till Valborgsmässoafton. Receptet på hur man gör sin egen sima hittar du här.
Publicerad i Finland, Ylöjärvi | Kommentarer (10) Skriv ut inlägg10 kommentarer till “Vi hejdar vintern ett slag”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åå vad avis jag blir..
Ja, sima är gott och ett måste på Valborg och så förstås munkar!
Åh vad gott med mjöd! Måste fråga min farmor om hon ska laga egen i år igen. Hennes är den bästa!
Åh, jag blev också sugen på mjöd nu. Undrar om man ska testa göra sin egen för första gången någonsin iår. Brukar annars dricka pappas hemmagjorda mjöd.
Oj, sima! Det har jag inte smakat sedan jag var barn. Var granne med en finsk familj som brukade bjuda på det. Som jag minns väldigt sött! Men gott!
Tar du med munkarna har jag sima klart tills du kommer hem :-)
I Muminmammans kokbok finns ett recept som heter muminpappans sommarmjöd och drycken är baserad på rabarber (och socker, vatten, jäst och russin). Jag undrar om det kan vara gott, månntro? Jag är inte så van vid sima/mjöd, men jag förstår att det smakar lite sött?
Ha det bra, hälsa Finland!
Anna: Välkommen! Kollot har öppet året om!
Katarina: Ja, ett vårtecken i allra högsta grad!
Matilda: Det brukar vara så! :-)
Linda: Testa vetja!
Fredrica: Sött ja, gott ja! ;-)
Carl: Vi kanske ska på slå på stort och baka egna munkar?
Viktoria: Muminmammans kokbok, en sådan skulle man ha! Rabarbermjöd har jag aldrig hört talas om. Den här är god, söt javisst men läskande.
I år ska jag baske mig göra sima – med apelsinblomsstruvor? ;)
Anna: Åh ja! Jag kommer på fikat!