Det vankas studentmottagningar

den 31 maj 2012, kl 07:26

Det vankas studentmottagningar och i P4 Morgon Uppland pratar vi alldeles strax om vad som kan passa att duka fram till en försommarbuffé. Eftersom vi kan göra två saker samtidigt, passar vi under tiden på att tillverka två varianter av snittar. Ett tunnbrödknäcke smaksatt med kummin och anis i botten. Topping nr 1 är en västerbottensostkräm medan topping nr 2 är en pepparrotskräm och kallrökt lax. Enkla men goda, den där kombon som är en återkommande favorit ni vet. Någon som minns vad som serverades på er egen student? Någon som har matplaner för någons studentfirande i år, vad dukar ni i så fall fram? Dela med er vetja!

Tunnbrödknäcke med kummin och anis,
toppade med västerbottensostkräm resp
pepparrotskräm och kallrökt lax

48 små snittar

4 stora tunnbröd
1 uppvispat ägg
1 tsk hel anis
1 tsk hel kummin
1 tsk flingsalt

Toppning 1:
1,5 dl ricottaost
1,5 dl riven västerbottensost
finklippt gräslök

Topping 2:
1,5 dl ricottaost
2 tsk finriven färsk pepparrot
1 nypa svartpeppar
100 g kallrökt lax
finklippt gräslök

Pensla bröden med uppvispat ägg, strö över kummin, anis och flingsalt. Klipp varje bröd i 12 bitar. Grädda mitt i ugn i 200 grader i 4-7 min, sista 2 minuterna kan bröden flyttas upp högre upp i ugnen. Passa noga, de ska bli hårda och börja få lite färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Rör i ihop fyllning 1, mixa slät med stavmixer. Rör ihop fyllning 2: ost, pepparrot och svartpeppar. Innan servering: skeda eller spritsa ut 1 dryg tsk fyllning på respektive bit tunnebrödknäcke. Toppa pepparrotsvarianten med en liten laxros. Finklipp gräslök över samtliga.

Fler studentbuffétips
Gazpacho i glas
Västerbottensostpaj
Örtkryddade parmarullar

Skriv ut inlägg

18 kommentarer till “Det vankas studentmottagningar”

  1. Linda kl 08:38, den 31 maj 2012

    Så smart att smaksätta tunnbrödet! Nu dröjer det nog en 18 år innan vi firar student här hemma, men om det vore i år skulle jag bland annat bjuda på smakrika hårdostar till tunnbrödet ovan, dubbelmarinerad fläskfilé, bönsallad och denna grönsakstårta: http://www.pickipicki.se/2010/03/en-kalasfin-gronsakstarta-att-lagga-pa-minnet/

  2. Lottzy kl 08:49, den 31 maj 2012

    Vilka godingar! Försöker minnas min student och mamma som slet så med maten, men icke kommer inte ihåg. Måste berott på all champagne eller att det var 20 år sedan…

  3. anna kl 10:23, den 31 maj 2012

    Mums ! Jag ska baka en tårta till mamma i helgen som skulle kunna passa här.. Aka inte bara vanlig gräddtårta..

  4. Saralito kl 13:16, den 31 maj 2012

    På min student hade vi smörgåstårta och massa bubbel. Och så farmors trippla chokladtårta (sockerkaksbottnar med chokladsmak, en sorts chokladmojs som fyllning och mörk chokladkräm utanpå). Smörgåstårtorna med i princip bara lax och räkor, jag är inte så förtjust i skinka. Vill minnas att vi hade massa annat småplock också, men kommer inte ihåg vad just nu.

  5. Anna kl 17:08, den 31 maj 2012

    Perfekta små snacks! Tack för tipset, ska vara ansvarig för maten på en studentomtagning här i Uppsala =) kram!

  6. Mårtenssons kök kl 17:37, den 31 maj 2012

    Ja, det är verkligen snabba ryck, snart hörs vrålet och skrålet i stan, härligt:)
    Våra egna studentmiddagar är det alldeles för många år sedan de var, så de kan vi inte alls minnas vad vi åt på. Att vi minns att vi tagit studenten är otroligt nog:)

  7. sofie mumsfillibaba kl 18:38, den 31 maj 2012

    Jag brukar pensla med olja och smaksätta. Perfekt snacks eller drinktilltugg. Goda topping!

  8. Josefina kl 19:25, den 31 maj 2012

    Tack för tips! Tilde slutar ju mellanstadiet snart, och det r värt att firas! :)

  9. Linn kl 19:30, den 31 maj 2012

    Jag har velat laga tunnbrodsknacke i evigheters evigheter! Men jag bor i USA och maste nog baka tunnbroden forst ocksa. Men dem har verkar vansinnigt goda. Nu langtar jag efter Svensk sommar!

  10. Anna kl 20:31, den 31 maj 2012

    Vi hade i alla fall äggost som dessert! Det minns jag klart och tydligt, för det är det bästa jag vet :)

  11. tina kl 22:25, den 31 maj 2012

    Linda: Vad kul, grönsakstårtan är ju en toppenidé, den tänkte jag inte på!

    Lottzy: Hehe!

    Anna: Jan Hedh?

    Saralito: Låter gott, tårtan inte minst! :-)

    Anna: Kul, lycka till!

    Mårtenssons kök: Haha!

    Sofie: Ska testa olja nästa gång, det har jag aldrig gjort. Tack för tips!

    Josefina: Det är det verkligen, stort! :-D

    Linn: Har Amerikat missat tunnbröd? Du får börja importera och sälja! ;-)

    Anna: Äggost, har jag ju aldrig testat. Hur gör man?

  12. Ann-Louise kl 08:58, den 1 juni 2012

    Bägge varianter låter helt förträffliga!
    När jag tog studenten back in the days of 1995 så körde jag med italienskt tema. På den tiden var det inte riktigt lika vanligt som idag och då köpte jag och mamma en massa goda oliver, ostar och röror på Saluhallen i Göteborg. När jag tänker på det så tyckte jag att planera maten var den roligaste biten. Förutom min resa till Paris för att inhandla piffiga studentkläder…

  13. Anni kl 17:14, den 1 juni 2012

    I år får jag det lätt, sonen vill inte ha något stort firande och han har önskat sig pannkakstårta och jordgubbstårta! För att få det lite matigare föreslog jag även smörgåstårta och det fick han med på. Tror att jag tar din pepparrot/laxröra från detta inlägg och har som fyllning … :-D (Borde väl kunna ta kvarg/kesella istället för ricotta?)

    När dottern tog studenten för tre år sedan var vi desto fler. I högermarginalen i min blogg har jag listat ett antal bra bufférecept, från den listan gjorde jag rostbiffen och kycklingen. Hade även varmrökt lax och en grönsaksspäckad pastasallad. Bröd och ostar.

    Vad som bjöds på mitt eget studentfirande på stenåldern – ingen aning …

  14. Sandra kl 09:24, den 2 juni 2012

    Oj så gott! Jag älskar snittar och småplock. Och brödet lät riktigt gott, det måste jag testa :) Trevlig helg!

  15. tina kl 11:10, den 2 juni 2012

    Ann-Louise: :-D Vilka härliga minnen!

    Anni: Pannkakstårta, bästa studenten! Och visst borde man kunna smaksätta kvargen med pepparrot, testa och smaka så du vet hur det blir.

  16. KarinW kl 18:46, den 2 juni 2012

    Antecknar det brödet!

  17. tina kl 21:48, den 2 juni 2012

    Karin: :-)

  18. Hej kummin! | pickipicki kl 07:42, den 24 januari 2013

    [...] Ungersk gulasch med klimp Utflyktssemlor Tunnbrödknäcke med kummin och anis Publicerad i kummin, radiomat | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen