Studenten och studentskor!
Systern bakar tårtor som ingen annan och det här är hennes högsäsong. Jag vet inte hur många olika sorters tårtor hon är uppe i den senaste dryga veckan, men samtliga jag har smakat har varit kalasgoda. Hon har försett födelsedagsbarn med tårtor de senaste åren, men i år har hon verkligen lyckats toppa formen. Själv sliter jag mitt hår varje gång jag ska baka något mer avancerat än kanelbullar. Trots detta slog jag igår kväll på stort och bakade det i Uppsala klassiska bakverket studentskor. Efter fasterns recept: mördegsformar fyllda med chokladtryffel som toppas med ljusgrön glasyr. Pilligt var det och fint blev det. Nu kan jag med hedern i behåll gratta alla som tar studenten idag, hurra för er!
Studentskor
4,5 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
200 g smör
1 ägg
Chokladtrýffel:
150 g mörk blockchoklad
3/4 dl vispgrädde
15 g smör
Glasyr:
3 dl florsocker
1-2 msk vatten
2 droppar grön karamellfärg
Arbeta ihop mördegen, för hand eller i maskin. Plasta in mördegen och låt den vila i kylen ca 1 tim. Smält chokladen i vattenbad. Koka upp smör och vispgrädde. Rör ner smör samt grädde i den smälta chokladen. Tryck ut mördegen i formarna, grädda 10-15 min mitt i ugnen i 200 grader. Låt formarna svalna. När de är helt kalla, lossa ur formarna och fyll mördegsformarna med chokladtryffel. Låt stå kallt tills tryffeln stelnat. Blanda florsocker med vatten och karamellfärg och bred ut över chokladtryffeln. Förvara kakorn kallt.
En studentska, flera studentskor. Okej?
16 kommentarer till “Studenten och studentskor!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mums, vad fina studentskor!
Både fina tårta och studentskor! Inte illa! Jag e lite nyfiken på innehållet i tårtan?
Katarina: Tack!
Emilia: Passar frågan vidare till systern – vad är det egentligen i studentmössan? Mammans födelsedagstårta häromdan innehöll bla chokladtryffel, rabarber och vaniljkräm, den gick inte av för hackor!
Mm man kan ha precis vad man vill, i de här är det skivade jordgubbar på två lager, hemmagjord vaniljkräm och vispgrädde..
Jättefina! Du kan ju baka också! :)
Ha, jag såg inte att mössan var en tårta! Först när jag började läsa insåg jag att det var så. :))
Jättevackra kakor och tårtor som du och din syster bakat!
http://bakasockerfritt.blogg.se/
En evig fråga för mig – student-skor eller studentskor (som i kvinnliga studenter)? Misstänker att det är det senare, men det är lite roligare att missförstå. ;)
Riktigt fina, både tårtorna och studentskorna!
Anna: Låter gott!
Tina: Jag fick god assistens! ;-)
Josefina: :-D
Marja: Tack!
Plommonet: Hehe!
Helena: Tack! :-)
Så fin tårta och studentskor med ;)
Imponerande tårta! Tur att det finns folk som har talang för just tårtbakning, för där går även jag bet.
Studentskorna däremot, de skulle jag kunna ge mig på. Fast helst vill jag bara äta dem…
Amy: :-)
Kim: Det är fint att det är relativt mäktiga, räcker med en och räcker med andra ord länge.
Klart det heter studentskor:)
Så fin tårta, nästan synd att sätta kniven i den…
Hej!
Jag blev så förtjust i studentskorna så idag har jag bakat egna! Hoppas de blir goda, står på kylning nu. Men för mig måste allt ljusgrönt smaka mint så hällde i ett par droppar pepparmintsarom i florsockret.
I helgen får vi vegetariskt finfrämmat så sitter just nu och lusläser dina vegetariska recept. Imorgon blir det skördepizza tror jag och på lördag citron och getostpasta, eller kanske filodegsknyten. Tack för finfin blogg! Du inspirerar!
Mårtenssons kök: Eller hur!
Sandra: Tack fina du för att du bjuder på en så härlig kommentar, det värmer i hjärtat! Skördepizzan är toppen, och filodegsknytena (visst menar du de här? http://www.pickipicki.se/2012/01/finfina-filodegsknyten-med-fetaost/ ) var det alldeles för länge sedan jag åt. Hoppas ni får en toppenhelg!