Studenten och studentskor!

den 5 juni 2012, kl 08:46

Systern bakar tårtor som ingen annan och det här är hennes högsäsong. Jag vet inte hur många olika sorters tårtor hon är uppe i den senaste dryga veckan, men samtliga jag har smakat har varit kalasgoda. Hon har försett födelsedagsbarn med tårtor de senaste åren, men i år har hon verkligen lyckats toppa formen.  Själv sliter jag mitt hår varje gång jag ska baka något mer avancerat än kanelbullar. Trots detta slog jag igår kväll på stort och bakade det i Uppsala klassiska bakverket studentskor. Efter fasterns recept: mördegsformar fyllda med chokladtryffel som toppas med ljusgrön glasyr. Pilligt var det och fint blev det. Nu kan jag med hedern i behåll gratta alla som tar studenten idag, hurra för er!

Studentskor
4,5 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
200 g smör
1 ägg
Chokladtrýffel:
150 g mörk blockchoklad
3/4 dl vispgrädde
15 g smör
Glasyr:
3 dl florsocker
1-2 msk vatten
2 droppar grön karamellfärg

Arbeta ihop mördegen, för hand eller i maskin. Plasta in mördegen och låt den vila i kylen ca 1 tim. Smält chokladen i vattenbad. Koka upp smör och vispgrädde. Rör ner smör samt grädde i den smälta chokladen. Tryck ut mördegen i formarna, grädda 10-15 min mitt i ugnen i 200 grader. Låt formarna svalna. När de är helt kalla, lossa ur formarna och fyll mördegsformarna med chokladtryffel. Låt stå kallt tills tryffeln stelnat. Blanda florsocker med vatten och karamellfärg och bred ut över chokladtryffeln. Förvara kakorn kallt.


En studentska, flera studentskor. Okej?

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Studenten och studentskor!”

  1. Katarina kl 09:01, den 5 juni 2012

    Mums, vad fina studentskor!

  2. Emilia kl 09:18, den 5 juni 2012

    Både fina tårta och studentskor! Inte illa! Jag e lite nyfiken på innehållet i tårtan?

  3. tina kl 09:23, den 5 juni 2012

    Katarina: Tack!

    Emilia: Passar frågan vidare till systern – vad är det egentligen i studentmössan? Mammans födelsedagstårta häromdan innehöll bla chokladtryffel, rabarber och vaniljkräm, den gick inte av för hackor!

  4. anna kl 09:33, den 5 juni 2012

    Mm man kan ha precis vad man vill, i de här är det skivade jordgubbar på två lager, hemmagjord vaniljkräm och vispgrädde..

  5. Tina n kl 10:27, den 5 juni 2012

    Jättefina! Du kan ju baka också! :)

  6. Josefina kl 14:51, den 5 juni 2012

    Ha, jag såg inte att mössan var en tårta! Först när jag började läsa insåg jag att det var så. :))

  7. Marja kl 15:44, den 5 juni 2012

    Jättevackra kakor och tårtor som du och din syster bakat!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

  8. Plommonet kl 16:54, den 5 juni 2012

    En evig fråga för mig – student-skor eller studentskor (som i kvinnliga studenter)? Misstänker att det är det senare, men det är lite roligare att missförstå. ;)

  9. Helena mitt i smeten kl 20:05, den 5 juni 2012

    Riktigt fina, både tårtorna och studentskorna!

  10. tina kl 11:30, den 6 juni 2012

    Anna: Låter gott!

    Tina: Jag fick god assistens! ;-)

    Josefina: :-D

    Marja: Tack!

    Plommonet: Hehe!

    Helena: Tack! :-)

  11. Amy's piece of cake kl 15:14, den 6 juni 2012

    Så fin tårta och studentskor med ;)

  12. Kim kl 17:47, den 6 juni 2012

    Imponerande tårta! Tur att det finns folk som har talang för just tårtbakning, för där går även jag bet.
    Studentskorna däremot, de skulle jag kunna ge mig på. Fast helst vill jag bara äta dem…

  13. tina kl 19:49, den 6 juni 2012

    Amy: :-)

    Kim: Det är fint att det är relativt mäktiga, räcker med en och räcker med andra ord länge.

  14. Mårtenssons kök kl 20:34, den 6 juni 2012

    Klart det heter studentskor:)
    Så fin tårta, nästan synd att sätta kniven i den…

  15. Sandra kl 13:32, den 7 juni 2012

    Hej!
    Jag blev så förtjust i studentskorna så idag har jag bakat egna! Hoppas de blir goda, står på kylning nu. Men för mig måste allt ljusgrönt smaka mint så hällde i ett par droppar pepparmintsarom i florsockret.

    I helgen får vi vegetariskt finfrämmat så sitter just nu och lusläser dina vegetariska recept. Imorgon blir det skördepizza tror jag och på lördag citron och getostpasta, eller kanske filodegsknyten. Tack för finfin blogg! Du inspirerar!

  16. tina kl 16:05, den 7 juni 2012

    Mårtenssons kök: Eller hur!

    Sandra: Tack fina du för att du bjuder på en så härlig kommentar, det värmer i hjärtat! Skördepizzan är toppen, och filodegsknytena (visst menar du de här? http://www.pickipicki.se/2012/01/finfina-filodegsknyten-med-fetaost/ ) var det alldeles för länge sedan jag åt. Hoppas ni får en toppenhelg!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen