Från bondbönsdjungel till falafel
Igår var jag på safari i kusinens bondbönsdjungel. Har väntat på frågan om jag vill plocka bondbönor ända sedan han pratade om bonbönsfalafel första gången. Och visst blev falafeln lika ärtgrön som jag hoppats. Ärtgrön? Örtgrön? Chockgrön? Bondbönsgrön? Vi kör varsin matdag på sommarkollot i tur och ordning och igår hamnade mina ärtgröna bondbönsfalafel på en förrättssmörgås med bröd i botten (som rostats på hög värme i stekpanna med smör), falafel som lager två och överst en klick kall pepparrotssås med finklippta örter i. En prima kollosmörgås som helt säkert funkar lika bra i stan.
Bonbönsfalafel
7,5 dl färska bondbönor
2-3 msk mjöl
1 dl färska örter (persilja, dill, gräslök)
0,5 vitlöksklyfta
drygt 0,5 tsk salt
1 nypa svartpeppar
Hatta av bonbönorna och mixa till en slät puré med stavmixer. Rör ner mjöl, pressa ner vitlök, och smaka av med finklippta örter, salt och peppar. Forma bollar och stek på medelhög till hög värme i generöst med olja.
Knäpp en bild på mig och kusinen när vi plockar! Javisst, sa fotografen…
Klara
Färdiga
Gå
19 kommentarer till “Från bondbönsdjungel till falafel”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Verkligen härlig grön färg på dem!
De ser underbart ut!
Lät ju inte helt fel det där! Och vilken fin grön färg biffarna får! :)
Är det kikärter i vanliga falafel?
Det ser väldigt gott ut! En liten fråga bara… Ska bönorna kokas först? Och är det 7,5 dl bönor utan skidor som menas? Det blev visst två frågor… Tog bondbönsoskulden förra sommaren och är fortfarande novis! Det måste bli bättring ;)
Katarina: Ja, mycket fin!
Littledessert: :-)
Matilda: Japp. Sen kan man göra finfina med gula ärtor också: http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/
Molly; Det är 7,5 dl bönor utan skidor, bönorna ska inte kokas först. :-)
Ni verkar ha det så härligt där på sommarkollot! Och det ser ju riktigt fantastiskt gott ut. Får jag tag på bondbönor ska jag prova detta det lovar jag :)
Mums vad gott det ser ut! Jag älskar bondbönor! Själv gjorde jag en röra med mynta och parmesan av mina häromdagen.
Jag saknar kusin, kollo och D!
Oj, ser smaskigt ut! Måste nog testas! Och härliga bilder man blir glad av! Kram J
Vilka underbara bilder. Ni ser ut att ha det toppenskönt! :)
Härligt! Has provodlat ett par bondbönor för första gången och kan snart sköra dem. De räcker till….en middag…så det får bli att äta med anddakt:) Nästa år sätter jag också en djungel! Bästa bönan:
Hälsar
Pernilla
Åh , så fint och så nyttigt det ser ut! Mums!
Ansibecki: Jo, det är fint här! :-) Testa bondbönor vid tillfälle, lite mer tuggmotstånd och smak än många bönor.
Sonja: Åh vad gott!!
Anna: Du var väl här för kort stund kanske?
Johanna: Kram
Tina: Här är fint, kollo är bra! :-)
Pernilla: :-D Hoppas du får mersmak, djungel är bra fint ändå!
Camilla: :-)
Jag tror aldrig jag ätit bondbönor. Det ser jättegott ut! Det är så härligt med vegetarisk mat.
Sanna: Testa om du får tillfälle! Visst är vego fint, alldeles särskilt sommartid om man har möjlighet att plocka direkt ur trädgårdslanden.
Åh, så fint! Den som ändå hade en bondbönsdjungel att tillgå…
Ellen: Ibland har man tur! :-)
[...] - bondbönsfalafel i pita med grönsaker och kall yoghurtsås Måndagskyckling - kycklinggryta med chilimarinerade [...]
[...] Jag glömde visst berätta att jag är tillbaka i radion igen, varje torsdagmorgon kl 07.39. Hurra! Till den som inte får in P4 Uppland när den startar sin radion så är mitt bästa tips att lyssna direkt på hemsidan, eller i arkivet i efterhand. Här är länken till senaste veckans program (01:38:11 in i klippet hittar du rätt). I torsdags lagade vi knallgröna bondbönsfalafel och pratade om lektiner* och uppländsk mathistoria. Och receptet? Här såklart! [...]