Från bondbönsdjungel till falafel

den 30 juli 2012, kl 14:40

Igår var jag på safari i kusinens bondbönsdjungel. Har väntat på frågan om jag vill plocka bondbönor ända sedan han pratade om bonbönsfalafel första gången. Och visst blev falafeln lika ärtgrön som jag hoppats. Ärtgrön? Örtgrön? Chockgrön? Bondbönsgrön? Vi kör varsin matdag på sommarkollot i tur och ordning och igår hamnade mina ärtgröna bondbönsfalafel på en förrättssmörgås med bröd i botten (som rostats på hög värme i stekpanna med smör), falafel som lager två och överst en klick kall pepparrotssås med finklippta örter i. En prima kollosmörgås som helt säkert funkar lika bra i stan.

Bonbönsfalafel
7,5 dl färska bondbönor
2-3 msk mjöl
1 dl färska örter (persilja, dill, gräslök)
0,5 vitlöksklyfta
drygt 0,5 tsk salt
1 nypa svartpeppar

Hatta av bonbönorna och mixa till en slät puré med stavmixer. Rör ner mjöl, pressa ner vitlök, och smaka av med finklippta örter, salt och peppar. Forma bollar och stek på medelhög till hög värme i generöst med olja.


Knäpp en bild på mig och kusinen när vi plockar! Javisst, sa fotografen…

Klara

Färdiga

Skriv ut inlägg

19 kommentarer till “Från bondbönsdjungel till falafel”

  1. Katarina kl 15:15, den 30 juli 2012

    Verkligen härlig grön färg på dem!

  2. Littledessert - Recept och Webbshop kl 16:04, den 30 juli 2012

    De ser underbart ut!

  3. Matilda kl 18:30, den 30 juli 2012

    Lät ju inte helt fel det där! Och vilken fin grön färg biffarna får! :)
    Är det kikärter i vanliga falafel?

  4. Mollya kl 19:39, den 30 juli 2012

    Det ser väldigt gott ut! En liten fråga bara… Ska bönorna kokas först? Och är det 7,5 dl bönor utan skidor som menas? Det blev visst två frågor… Tog bondbönsoskulden förra sommaren och är fortfarande novis! Det måste bli bättring ;)

  5. tina kl 19:42, den 30 juli 2012

    Katarina: Ja, mycket fin!

    Littledessert: :-)

    Matilda: Japp. Sen kan man göra finfina med gula ärtor också: http://www.pickipicki.se/2010/01/jag-slar-ett-slag-for-svensk-falafel-pa-gula-artor/

    Molly; Det är 7,5 dl bönor utan skidor, bönorna ska inte kokas först. :-)

  6. Ansibecki kl 20:12, den 30 juli 2012

    Ni verkar ha det så härligt där på sommarkollot! Och det ser ju riktigt fantastiskt gott ut. Får jag tag på bondbönor ska jag prova detta det lovar jag :)

  7. Sonja {Dagmars Kitchen} kl 20:57, den 30 juli 2012

    Mums vad gott det ser ut! Jag älskar bondbönor! Själv gjorde jag en röra med mynta och parmesan av mina häromdagen.

  8. anna kl 22:01, den 30 juli 2012

    Jag saknar kusin, kollo och D!

  9. Johanna kl 23:46, den 30 juli 2012

    Oj, ser smaskigt ut! Måste nog testas! Och härliga bilder man blir glad av! Kram J

  10. Tina N kl 10:36, den 31 juli 2012

    Vilka underbara bilder. Ni ser ut att ha det toppenskönt! :)

  11. Pernilla Elmquist kl 13:25, den 31 juli 2012

    Härligt! Has provodlat ett par bondbönor för första gången och kan snart sköra dem. De räcker till….en middag…så det får bli att äta med anddakt:) Nästa år sätter jag också en djungel! Bästa bönan:
    Hälsar
    Pernilla

  12. Camilla kl 14:21, den 31 juli 2012

    Åh , så fint och så nyttigt det ser ut! Mums!

  13. tina kl 16:52, den 31 juli 2012

    Ansibecki: Jo, det är fint här! :-) Testa bondbönor vid tillfälle, lite mer tuggmotstånd och smak än många bönor.

    Sonja: Åh vad gott!!

    Anna: Du var väl här för kort stund kanske?

    Johanna: Kram

    Tina: Här är fint, kollo är bra! :-)

    Pernilla: :-D Hoppas du får mersmak, djungel är bra fint ändå!

    Camilla: :-)

  14. Sanna kl 11:06, den 1 augusti 2012

    Jag tror aldrig jag ätit bondbönor. Det ser jättegott ut! Det är så härligt med vegetarisk mat.

  15. tina kl 20:21, den 1 augusti 2012

    Sanna: Testa om du får tillfälle! Visst är vego fint, alldeles särskilt sommartid om man har möjlighet att plocka direkt ur trädgårdslanden.

  16. Ellen kl 21:04, den 2 augusti 2012

    Åh, så fint! Den som ändå hade en bondbönsdjungel att tillgå…

  17. tina kl 08:42, den 5 augusti 2012

    Ellen: Ibland har man tur! :-)

  18. Ordning och reda igen | pickipicki kl 17:25, den 25 augusti 2013

    [...] - bondbönsfalafel i pita med grönsaker och kall yoghurtsås Måndagskyckling - kycklinggryta med chilimarinerade [...]

  19. P4 Morgon Uppland | pickipicki kl 11:24, den 1 september 2013

    [...] Jag glömde visst berätta att jag är tillbaka i radion igen, varje torsdagmorgon kl 07.39. Hurra! Till den som  inte får in P4 Uppland när den startar sin radion så är mitt bästa tips att lyssna direkt på hemsidan, eller i arkivet i efterhand. Här är länken till senaste veckans program (01:38:11 in i klippet hittar du rätt). I torsdags lagade vi knallgröna bondbönsfalafel och pratade om lektiner* och uppländsk mathistoria. Och receptet? Här såklart! [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen