Vi smygstartar advent
Om 12 min tjuvstartar vi adventsfirandet i P4 Morgon Uppland. Ett stycke brieost ska bakas i ugnen. Fikonmarmelad ska kokas och helst smaka lite åt julhållet. Nötter ska rostas och så ska även tunt skivad vörtis för att bli vörtbrödsknäcke. Hur allt det här hänger ihop och ska hinnas med på en halvtimme? Lyssna här så får du höra! Ugnsbakad brie toppad med fikonmarmelad och rostade nötter är ett av tipsen på hur man enkelt lagar något sött och samtidigt salt som passar på ett glöggpartaj. Fler finfina tips hittar ni här nedan.
Ugnsbakad brie med fikonmarmelad
och rostade nötter
en hel rund brieost
fikonmarmelad (se recept nedan)
50 g nötter (t ex pekannötter och valnötter)
vörtbröd
Lägg brieosten i en ugnsform. Baka mitt i ugnen i 225 grader i 15-20 min (osten ska smälta inuti men vara hel utanpå). Låt den därefter svalna. Koka fikonmarmeladen. Rosta nötterna i en torr stekpanna, passa så att de inte bränns. Toppa den bakade osten med fikonmarmelad (mellan hälften till 3/4 av marmeladen) samt rostade nötter. Gott att servera på vörtbröd som skurits i mycket tunna skivor samt rostats i torr stekpanna till de antar knäckebrödkonsistens.
Fikonmarmelad
100 g torkade fikon
2 dl vatten
3/4 dl socker
1 dryg msk pressad citron
1 nypa vaniljpulver
1 nypa kanel
Skär bort skaften från de torkade fikonen. Finhacka fikonen. Lägg fikon tillsammans med vatten, socker och citron i en kastrull. Låt koka livligt i 15-20 min. Smaka av med vanilj och kanel.
Fler adventsfirarfavoriter
Dryck
Dunderglöggen
Äppelglögg med calvados
Alkoholfri svartvinbärsglögg
Blodapelsindryck med stjärnanis
Sött
Långjästa lussebullar
Saffransbiscotti
Radiokaka
Chokladtryffel med lingon och rom
Salt
Pepparkaksnötter
Bästa vörtbrödet
Kavringtårta med grönmögelost
Finplock gånger 3
6 kommentarer till “Vi smygstartar advent”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ugnsbakad brie är väldigt gott! Jag har gjort en version inbakad i smördeg, med hallonsylt och tranbär :)
åh så gott de ser ut,mums hos dig vill ja oxå komma o fira advent.
Katarina: Lyxigt! :-)
Simone: Välkommen!
det här är bara så gott!
Matmedmera: Ja, det är ju det! :-)
[...] adventsfavoriter Långjästa lussebullar Bästa vörtbrödet Ugnsbakad brie med fikonmarmelad och rostade nötter Finplock gånger 3 Chokladtryffel med mörk rom och lingon Radiokaka Publicerad i advent, P4 [...]