Hurra för Finland!
Idag är det Finlands självständighetsdag. Om 10 min ska jag försöka förklara för P4 Morgon Upplands lyssnare hur man viker en finsk joulutorttu. Tro mig när jag säger att det inte är det lättaste att göra. Att förklara alltså, att vika julstärnan är lätt. Så lätt att du fortfarande hinner slå till med ett finskt firande ikväll.
Finska julstjärnor
frysta smördegsplattor
plommon(sylt)
1 uppvispat ägg
Koka katrinplommon tillsammans med lite vatten för att få plommonsylt till fyllningen. Kavla ut smördegsplattor och dela varje platta i tre kvadrater. Skär ett kryss i varje del, men lämna plats för fyllningen och skär inte hela vägen in i mitten. Lägg en klick plommonsylt i mitten och vik ändarna in över sylten. Tryck ihop lite så att stjärnan håller ihop. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ungefär 7-10 minuter, eller tills stjärnorna fått fin färg.
Fler finska favoriter
Här
6 kommentarer till “Hurra för Finland!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ja, hurra för Finland! Julstjärnor är gott och hör liksom till julen!
Hurra! :) Idag ska jag göra en riktigt fin självständighetsmiddag och se på balen, förstås.
Katarina: Ja! :-)
Matilda: Jag har också balen på. Känns lite som en förfest till Nobeltittandet. Vad äter du för fint till middag?
Kan man se balen i Sverige också?
Jag lagade smördegsinbakad fläskfilé med mögelost, potatisgratäng i portionsformer och till efterrätt blåbärs- och kardemummapannacotta. Riktigt gott!
Jag lagade smördegsinbakad fläskfilé med mögelost, potatisgratäng i portionsformer och till efterrätt blåbärs- och kardemummapannacotta. Riktigt gott!
Går det att se på balen i Sverige också?
Matilda: Åh, din kommentar hamnade visst en sväng i skräppostfiltret, märkligt. På finska kanalen sändes balen, jag såg litegrann. God mat, efterrätten låter ju förtrollande god!