Hurra för Finland!

den 6 december 2012, kl 07:19

Idag är det Finlands självständighetsdag. Om 10 min ska jag försöka förklara för P4 Morgon Upplands lyssnare hur man viker en finsk joulutorttu. Tro mig när jag säger att det inte är det lättaste att göra. Att förklara alltså, att vika julstärnan är lätt. Så lätt att du fortfarande hinner slå till med ett finskt firande ikväll.

Finska julstjärnor
frysta smördegsplattor
plommon(sylt)
1 uppvispat ägg

Koka katrinplommon tillsammans med lite vatten för att få plommonsylt till fyllningen. Kavla ut smördegsplattor och dela varje platta i tre kvadrater. Skär ett kryss i varje del, men lämna plats för fyllningen och skär inte hela vägen in i mitten. Lägg en klick plommonsylt i mitten och vik ändarna in över sylten. Tryck ihop lite så att stjärnan håller ihop. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ungefär 7-10 minuter, eller tills stjärnorna fått fin färg.

Fler finska favoriter
Här

Skriv ut inlägg

6 kommentarer till “Hurra för Finland!”

  1. Katarina kl 08:25, den 6 december 2012

    Ja, hurra för Finland! Julstjärnor är gott och hör liksom till julen!

  2. Matilda kl 10:07, den 6 december 2012

    Hurra! :) Idag ska jag göra en riktigt fin självständighetsmiddag och se på balen, förstås.

  3. tina kl 19:40, den 6 december 2012

    Katarina: Ja! :-)

    Matilda: Jag har också balen på. Känns lite som en förfest till Nobeltittandet. Vad äter du för fint till middag?

  4. Matilda kl 21:01, den 6 december 2012

    Kan man se balen i Sverige också?
    Jag lagade smördegsinbakad fläskfilé med mögelost, potatisgratäng i portionsformer och till efterrätt blåbärs- och kardemummapannacotta. Riktigt gott!

  5. Matilda kl 21:05, den 6 december 2012

    Jag lagade smördegsinbakad fläskfilé med mögelost, potatisgratäng i portionsformer och till efterrätt blåbärs- och kardemummapannacotta. Riktigt gott!

    Går det att se på balen i Sverige också?

  6. tina kl 21:29, den 9 december 2012

    Matilda: Åh, din kommentar hamnade visst en sväng i skräppostfiltret, märkligt. På finska kanalen sändes balen, jag såg litegrann. God mat, efterrätten låter ju förtrollande god!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen