Riskoket med en gyllene botten

den 23 mars 2013, kl 10:15

I torsdags morse fortsatte vi firandet av det nya år 1392 i P4 Morgon Uppland. Jag ringde ett av mina trumfkort och fick veta att fisk och ris är den typiska nyårsmaten, så det var vad vi lagade. Riset på persiskt vis med en knaprig gyllenbrun skorpa i botten. Ja, nästan som ett jättechips som visar sig när man tippar upp och ner på riskastrullen. Det är sådant som gör mig glad i köket. Har ni inte testa ännu så gör det.

Sabzi polo ba mahi
4 dl ris
0,5 tsk salt
3-4 dl färska örter (bladpersilja och dill)
en knapp tsk salt
1 msk olja

Koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Finklipp örterna och tillsätt i det kokande vattnet, låt koka 5 min. Skölj riset och häll ner detta i det kokande vattnet. Låt koka 5 min. Häll över riset i en sil och låt vätskan rinna av. Tillsätt 1 msk olja och 1 dl vatten i den tomma kastrullen. Låt koka upp och tillsätt därefter salt samt riset igen.
Lägg över bakduk samt lock, låt koka på medelhög värme i 30-35 min. Vid serverng, tippa riset upp och ned så att skorpan i botten på kastrullen tittar fram.

500 g tilapiafilé (eller annan smart vit fisk)
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm vitlökspulver
1 msk olja
citron

Rör ihop mjöl med salt, peppar och vitlökspulver. Dela fisken i portionsstora bitar. Vänd i uppvispat ägg och därefter i mjölblandningen. Hetta upp olja i stekpanna och stek fisken några minuter på varje sida tills den är genomstek (tid varierar utifrån tjocklek, ca 4 min per sida). Salta och peppra extra om det behövs. Pressa citron över fisken och servera med riset.

Skriv ut inlägg

14 kommentarer till “Riskoket med en gyllene botten”

  1. Pernilla kl 11:35, den 23 mars 2013

    Hej fina Tina, med den fina bloggen!
    Jag måste bara få säga att man aldrig någonsin får rekommendera pangasius eller nämna den i samma mening som ”smart fisk”. Lyssna på eller läs Matens pris, eller enklare, läs här: http://www2.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/fisk/pangasius/

  2. tina kl 08:23, den 24 mars 2013

    Hej Pernilla! Tack för din kommentar! Vi handlar alltid alltid fisk med den här i bakfickan: http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/ww-fs-fiskguide/1243694-ww-fs-fiskguide-nr-du-ska-kpa-miljvnlig-fisk och tänker (tror) att man då gör så rätt man kan. Men uppenbarligen inte alltid. Jag tar bort pangasius.

  3. Ansibecki kl 10:58, den 24 mars 2013

    Det här både ser ut och låter gott. Måste testas! :)

  4. tina kl 11:44, den 24 mars 2013

    Ansibecki: Det är gott, jag intygar. Jag har berberibär i riset andra gången, inte så pjåkigt det heller.

  5. Josefina kl 15:19, den 24 mars 2013

    Ris är gott! Dum fråga: äter ni ”chipset” i botten kastrullen? :)

  6. tina kl 15:24, den 24 mars 2013

    Josefina: Ja! Chipset är det godaste i kastrullen! :-D Om du sneglar på bilden är det gyllengula till höger själva riskoksbotten.

  7. Moma kl 19:28, den 25 mars 2013

    Persiskt ris är det bästa riset i världen, jag har inte ätit så mycket av de smaksatta (förutom när vitt ris toppat med solgult saffransris) men sättet de lagar på gör att riset blir fantastiskt gott och så den lilla riskakkan i botten, ”tadig” tror jag det heter fast säkert med annan stavning! :-)

  8. tina kl 20:08, den 25 mars 2013

    Moma: Ja, tadig! :-)

  9. matmedmera kl 20:21, den 26 mars 2013

    Wow du har lyckats! Efter att ha varit 23 år gift med en Iranier har jag lärt mig det här riset också, faktiskt min favorit ris. På sommaren brukar jag göra det med stora bondbönor….asch vad sugen jag blir nu !
    Tack för kommentar på min blogg

  10. tina kl 22:52, den 26 mars 2013

    Matmedmera: :-D Gott med bondbönor i, det måste testas!

  11. Josefina kl 10:14, den 28 mars 2013

    Aha, tack för tipset Tina! :P

  12. tina kl 15:48, den 28 mars 2013

    Josefina: :-D

  13. Isflingan kl 20:40, den 18 oktober 2013

    Måste ha gjort nåt fel för inte fick jag nån vacker gyllene botten inte. Bara ris som fastnade i kastrullen ;p men men gott med örter i riset iaf :)

  14. tina kl 13:57, den 19 oktober 2013

    Isflingan: Haha, vad tokigt!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen