Riskoket med en gyllene botten
I torsdags morse fortsatte vi firandet av det nya år 1392 i P4 Morgon Uppland. Jag ringde ett av mina trumfkort och fick veta att fisk och ris är den typiska nyårsmaten, så det var vad vi lagade. Riset på persiskt vis med en knaprig gyllenbrun skorpa i botten. Ja, nästan som ett jättechips som visar sig när man tippar upp och ner på riskastrullen. Det är sådant som gör mig glad i köket. Har ni inte testa ännu så gör det.
Sabzi polo ba mahi
4 dl ris
0,5 tsk salt
3-4 dl färska örter (bladpersilja och dill)
en knapp tsk salt
1 msk olja
Koka upp 5 dl vatten i en kastrull. Finklipp örterna och tillsätt i det kokande vattnet, låt koka 5 min. Skölj riset och häll ner detta i det kokande vattnet. Låt koka 5 min. Häll över riset i en sil och låt vätskan rinna av. Tillsätt 1 msk olja och 1 dl vatten i den tomma kastrullen. Låt koka upp och tillsätt därefter salt samt riset igen.
Lägg över bakduk samt lock, låt koka på medelhög värme i 30-35 min. Vid serverng, tippa riset upp och ned så att skorpan i botten på kastrullen tittar fram.
500 g tilapiafilé (eller annan smart vit fisk)
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 krm vitlökspulver
1 msk olja
citron
Rör ihop mjöl med salt, peppar och vitlökspulver. Dela fisken i portionsstora bitar. Vänd i uppvispat ägg och därefter i mjölblandningen. Hetta upp olja i stekpanna och stek fisken några minuter på varje sida tills den är genomstek (tid varierar utifrån tjocklek, ca 4 min per sida). Salta och peppra extra om det behövs. Pressa citron över fisken och servera med riset.
Publicerad i fisk, nyårsafton, Paliz, persiskt, persiskt nyår, ris | Kommentarer (14) Skriv ut inlägg14 kommentarer till “Riskoket med en gyllene botten”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Hej fina Tina, med den fina bloggen!
Jag måste bara få säga att man aldrig någonsin får rekommendera pangasius eller nämna den i samma mening som ”smart fisk”. Lyssna på eller läs Matens pris, eller enklare, läs här: http://www2.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/fisk/pangasius/
Hej Pernilla! Tack för din kommentar! Vi handlar alltid alltid fisk med den här i bakfickan: http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-och-fiske/ww-fs-fiskguide/1243694-ww-fs-fiskguide-nr-du-ska-kpa-miljvnlig-fisk och tänker (tror) att man då gör så rätt man kan. Men uppenbarligen inte alltid. Jag tar bort pangasius.
Det här både ser ut och låter gott. Måste testas! :)
Ansibecki: Det är gott, jag intygar. Jag har berberibär i riset andra gången, inte så pjåkigt det heller.
Ris är gott! Dum fråga: äter ni ”chipset” i botten kastrullen? :)
Josefina: Ja! Chipset är det godaste i kastrullen! :-D Om du sneglar på bilden är det gyllengula till höger själva riskoksbotten.
Persiskt ris är det bästa riset i världen, jag har inte ätit så mycket av de smaksatta (förutom när vitt ris toppat med solgult saffransris) men sättet de lagar på gör att riset blir fantastiskt gott och så den lilla riskakkan i botten, ”tadig” tror jag det heter fast säkert med annan stavning! :-)
Moma: Ja, tadig! :-)
Wow du har lyckats! Efter att ha varit 23 år gift med en Iranier har jag lärt mig det här riset också, faktiskt min favorit ris. På sommaren brukar jag göra det med stora bondbönor….asch vad sugen jag blir nu !
Tack för kommentar på min blogg
Matmedmera: :-D Gott med bondbönor i, det måste testas!
Aha, tack för tipset Tina! :P
Josefina: :-D
Måste ha gjort nåt fel för inte fick jag nån vacker gyllene botten inte. Bara ris som fastnade i kastrullen ;p men men gott med örter i riset iaf :)
Isflingan: Haha, vad tokigt!