Titta, den flyger!

den 6 maj 2013, kl 08:02


5:e maj 2013

Skriv ut inlägg

En rabarberpodcast säger hej!

den 4 maj 2013, kl 08:24

Idag säger vi hej till en rabarberpodcast. 49 min rabarberfrosseri, från den ljuvligaste sorbet till rabarberpaj med fetaost. Däremellan avhandlas rabarberminnen, receptfavoriter och lite oxalsyra. Ja, det enda som glömdes bort var väl egentligen rabarberbladstricket och att man kan göra pickipicki till och med av rabarber. Tur att man kan hitta sådana bortglömda skatter i jakt på receptlänkarna. Avsnittet finns att lyssna på i iTunes och i RSS-feeden. Trevlig lördag vetja, må ni få äta något gott med rabarber idag.

Rabarberfavoriterna
Rabarbersorbet
Pavlova med rabarbercurd, grädde och jordgubbar
Rabarbermuffins med sötmandel och mynta
Sallad med fänkål och rabarber
Rabarbersaft 
Rabarbersaft med fläder
Lingon- och rabarberdricka
Rabarberpaj med fetaost

Skriv ut inlägg

Dressingen som trollar med haricot verts!

den 2 maj 2013, kl 11:40

Det finns en sallad som har förföljt oss den senaste veckan, eller kanske att det är vi som har förföljt den. Sesamolja är som bekant min nya förälskelse och kan trolla med vilken mat som helst. Det hela började hursomhelst med att vi lagade Veronicas kyckling med ris på trinidad goes kina-vis (recept här). Dom gröna bönorna med den dressingen, herremingud vad gott! Sen ville vi inte äta annat, men har kompromissat genom att servera salladen till allt (exklusive frukost) vi ätit sedan dess. Till exempel valborgsmiddagen med grillad flankstek och rostad sötpotatis. Och den var inte så dum den heller, men det kanske var just salladen som gjorde det? Eller sällskapet som klätt sig i klänning med pickipicki-fåglar? Svårt att veta såhär i efterhand.

Haricot verts-salladen
300 g haricots verts
färsk bladspenat eller mangold
1 msk rapsolja
1 salladslök
2 klyftor finhackad vitlök
2, 5 msk finhackad ingefära
chili efter smak

Stek vitlök, chili och ingefära lite krispigt i olja. Tillsätt spenat/mangold, salladslök och bönorna samt bönorna och stek i några min.

Dressingen
1-2 lime
1 msk ostronsås
1-2 msk sesamolja
1 msk peppar sauce (alt chili efter behag)
1 msk finhackad ingefära
svartpeppar
ev salladslök

Blanda saft från lim tillsammans med resten av ingredienserna. Pynta med fint hyvlad salladslök.

Hur man lagar valborgsmiddagen? Sallad enligt receptet ovan.

Dela sötpotatis i stora klyftor. Ringla över rapsolja, mer flingsalt än vad man kan tro och så svartpeppar. Rosta på plåt med bakplåtspapper, mitt i ugnen i 225 grader tills de är klara.

Sa jag att ni inte fick glömma salladen?

Marinera flanksteken (1 msk soja, saft från 2 lime, 0,5 finhackad gul habanero, 1 msk torkad timjan, svartpeppar) ett par timmar. Grilla på glöd under lock till finrosa inuti, ung 5-8 min per sida. Servera med rostad sötpotatis, haricot verts-salladen, bearnaisesås och mangosalsa.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen