En förtjusande färgglad grillmiddag inomhus

den 13 juni 2010, kl 20:34

Igår kväll bjöds vi på de godaste grillspett jag någonsin ätit. Lax, räkor och lime i en förtrollande god marinad. Med så god mat och i så trevligt sällskap, kommer man inte ens på tanken att sörja att grillkvällen förflyttades inomhus och spetten till ugnen. Till fiskspetten, och till resten av maten, åt vi en yoghurt- och örtsås som var finfin den med. Jag hade beställt en grön sås av Carl, och nog var såsen grön alltid. En färgglad kväll med andra ord, och då har ni inte ens sett Helenas tårta än.

Fiskspett med scampi och lime

500 g laxfilé
400 g scampi
2 st lime
Marinad/sås:
2 tsk korianderfrön
finhackad färsk koriander
2 msk olja
saft från en lime
2 msk sweetchilisås
1 msk soja
1 msk fisksås
2 finhackade salladslökar
1 finhackad vitlöksklyfta
1/3 tsk salt

Låt grillspetten ligga i blöt ett par timmar. Stötkorianderfrön i en mortel, blanda samtliga ingredienser till marinaden/såsen. Dela fisken i kuber (4×4 cm). Varva fisk med limeklyftor och räkor på spetten. Pensla med marinad och låt gärna spetten dra i marinad någon timme innan grillning. Grilla i 6-8 minuter, vänd någon gång (alt 250 grader grill i ugnen, runt tio minuter, vänd spetten en gång). Servera spetten med marinaden som sås.

Receptet är Johannes och Helenas variant av originalreceptet från fina boken Kärlek, oliver och timjan.


Carls finfina gröna örtsås

En grön örtsås
3 dl tjock yoghurt (turkisk yoghurt el liknande)
rejält med basilika och bladpersilja (ju mer desto bättre)
en halv vitlöksklyfta
saft från en halv citron
salt, svartpeppar

Mixa örterna tillsammans med yoghurt. Pressa i citron och vitlök, smaka av med salt och peppar. Servera såsen kall.


Förtjusande färgglada fisk- och räkspett

Skriv ut inlägg

Hjälp mig att lösa mysteriet!

den 11 juni 2010, kl 08:36

Hjälp mig att lösa mysteriet med det hemliga paketet som picki fick förra veckan. För att tala klarspråk: vad i hela friden är detta? En lime och en paraplydrinks-parasoll, så långt är jag med. Men sen blir det svårare, för vad är det blom- alternativt torkad-frukt-liknanade som låg i samma påse? Och vad har dessa tre saker gemensamt? Man ska ju börja någonstans, så ikväll kokade vi ”te” på vad-det-nu-är, och pressade i lime. Drycken blev lila, och visst smakade det gott. Men vem har ett parasoll i temuggen? Än har vi nog inte löst mysteriet! Vad är detta?

Hittelön utlovas!

Skriv ut inlägg

Att göra en lång historia (nästan) kort

den 10 juni 2010, kl 09:52



Historien om varför jag bakade just det här brödet igår skulle kunna bli blir riktigt, riktigt lång. Den skulle innefatta en nästan-lika-lång förmiddag i tvättstugan, en efterlysning av vänta-ut-tvätten-tips på twitter som resulterade i det här frestande muffinsreceptet. Efter det ville jag helst inte baka någonting annat, men inte heller dessa utan lavendelblommor.

Historien om brödet skulle även innehålla blod, svett och tårar i jakten på ett enkelt brödrecept istället. En jakt som för övrigt slutade med att jag ringde en vän, som i sin tur bläddrade fram ett recept i Anna Bergenströms Kärlek, oliver och timjan. Den boken skulle man ju ha haft i sin ägo, med tanke på att jag vid det laget hade bläddrat igenom samtliga böcker i kokbokshyllan, ett otal mattidningar samt hela internet. Förresten, en parentes apropå Bergenströms bok, jag har en klasskamrat som kallar den för Hångel- och basilikaboken, jag tror han har lite svårt att minnas vad den heter. Men strunta nu i det. För att göra en lång historia kort, det här lättbakade brödet är väldigt gott.

Enkelt lantbröd
0,5 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung eller sirap
5 dl ljummet vatten
3 dl grahamsmjöl
7-8 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och honung. Arbeta ner gramhamsmjöl och det mesta av vetemjölet, degen ska fortvarande vara ganska lös i konsistensen. Låt jäsa under bakduk i en timme. Arbeta försiktigt ner resten av mjölet. Dena degen i två lika stora delar och forma två avlänga bröd. Låt jäsa på plåt i ytterligare 20 minuter. Grädda i 250 grader i 10 minuter, sänk värmen till 200 grader och ta ut bröden när de har fin färg på ovan- och undersida (det tar ungefär 5-10 min).

Tips – sparade recept
Vet du om att recept jag sparar för framtida tillfällen samlas under hjärtat högst upp till höger om pickifågeln? Vill du tipsa om ett recept går det därför alldeles utmärkt att lämna receptet/länken som en kommentar till det inlägget. Där tittar jag ofta i jakt på inspiration!

Skriv ut inlägg

Granskottssirap i en glasburk

den , kl 22:13



Granskotten som jag plockade i helgen har stressat mig litegrann. Av alla fina tips som ramlade in bland kommentarerna, så valde jag därför den enklaste vägen: granskottssirap. På vilket vis, och till vad man äter granskottssirap återstår dock att se. Tills dess nöjer jag mig med att burken med innehåll är vacker att titta på om inte annat, och kanske får den bli en gå-bort-present i sommar. Resten av skotten hamnar nog i en pannbiffssmet tillsammans med lite enbär, eller kanske ett tekok. Förresten är dom goda som dom är, det smakar skog och skog smakar gott!

Granskottssirap
Varva lika mängder granskott med råsocker (eller honung) i en glasburk med lock. Burken förvaras i ett norr- eller österfönster, och ska vändas och skakas varje dag. Efter en månad silas skotten av.

Skriv ut inlägg

Idag smäller det!

den 7 juni 2010, kl 09:08

För ett par veckor sedan fick jag den stora äran att provsmaka tävlingsbidragen inför Bocuse d´Or Europé, EM-tävlingen i matlagning. Idag gäller det lite mer än så för team Tommy Myllymäki. Klockan 9.30 går startskottet för Sveriges del och fem timmar senare ska maten bokstavligt talat presenteras på silverfat inför juryn. Huvudråvarorna är hälleflundra och kalvkotlettrad, men jag tror mig veta lite fler detaljer än så vad gäller Sveriges tävlingsbidrag. Nu är det mycket möjligt att menyn har finjusterats sedan dess, men något åt det här hållet kommer domarna att bjudas på i eftermiddag:

Fiskrätt
Havsbakad hälleflundra späckad med sotad pilgrimsmussla
Variation på kronärtskocka, rökt, inkokt och råstekt
Tomatbruschetta `noveau´ på levain, säsongens tomater och örter
Fria grönsaker: färskpotatis, salt och smör
Emulsion på ostron, snäckor och havskorall

Kötträtt
Rôtistekt kalv fylld med mörbräserad mule, toppmurklor och friterad lök, toppad med knaperstekt mule
Sommarkålsfyllt mjölkskinn med tryffel och kalvbräss
Potatis och lök i ugn med timjan, vitt vin och lagerblad
Fria grönsaker: trädgårdslandets grönsaker, skott och örter
Kalvsteksky med murklor och kalvkind

Det ska erkännas att jag avundas domarna som har provsmakningen framför sig. Det här är två konstverk som fortfarande smakar mat, alldeles fantastiskt god mat. Och vad gör väl ett förlorat Eurovision Song Contest eller ett missat fotbolls VM i Sydafrika? Ingenting, för det är nu det gäller på riktigt. 30 minuter kvar till tävlingsstart, nu håller vi tummarna för Tommy, Johan och Lina. Och för Sverige, såklart!

Följ tävlingen
Följ tävlingsdagen på Gastronomi Sverige, eller på twitter:
@TommyMyllymaki
@MatkomfortSWE
#bocusedor

Bocuse d´Or Europé
Läsa mer om tävlingsdagen och tävlingsreglerna här.
Tjuvtitta på hur maten såg ut för ett par dagar sedan här.

Skriv ut inlägg

Granskottstips efterlyses!

den 6 juni 2010, kl 09:18

Igår hade vi en utflyktsdag som smakade sommarlov. Med mig hem hade jag (förutom 23 st myggbett) loppisfyndat tjusigt porslin till pickipicki. Norrskedikas bakluckeloppis i Roslagen hör för övrigt till ett av mina loppisfavoriter, ett tips till er som vistas här ibland. Men, som om inte dessa fynd vore bra nog, så fick jag ett infall och plockade en liter granskott. Som jag nu inte riktigt vet vad jag ska göra av. Någon som sitter inne med ett bra tips? Jag vill minnas att någon tipsade om att att fylla en kyckling med granskott. Vad kan man göra mer tro?

Skriv ut inlägg

Tårta på tårta, och så lite kyckling på det

den 3 juni 2010, kl 23:32

Det här är den veckan om året när födelsedagsbarnen avlöser varandra, dag efter dag. Att säga att det är lite tårta på tårta är sannerligen ingen underdrift. Det blir med andra ord ingen vidare matlagning, men kalorierna ramlar in ändå. Om sen tårtdieten är något att hurra för, det bör nog nutritionisten låta vara osagt. Hursomhelst, för att ni ändå ska få något vettigt i er medan jag ägnar mig åt fikafrossa så har jag gjort en djupdykning i fotoarkivet. Mitt i ingenstans (eller möjligen mitt bland tusen andra matfoton) återfanns ett riktigt bra kycklingrecept, som jag har glömt att dela med mig av. Att det här skulle bli en favorit hade jag inte kunnat gissa, eftersom marinerade vitlöksklyftor aldrig varit min melodi. Men, jag är inte sämre än att jag kan ändra mig.

Kycklinggryta med chili-
marinerade vitlöksklyftor

900 g kycklingfilé
smör eller olja (att steka i)
1 burk chilimarinerade vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
3 st paprikor
125 g champinjoner
0,5 purjolök
2 dl vispgrädde
1,5 dl vatten
1,5 msk potatismjöl
ris

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den på medelhög till hög värme i smör eller olja så att den får fin färg. Lägg över kycklingen i en ugnsform och fördela burken med vitlöksklyftor över kycklingen. För den som vill, smaksätt gärna med lite av oljan också. Strö över salt. Fördela halverade champinjoner samt strimlad paprika och purjolök över kycklingen. Vispa ihop grädde, vatten och potatismjöl. Häll över kycklingen och sätt in formen i ugnen i 200 grader i ungefär 20 minuter. Servera med ris.

(Receptet är fotat för Middagsfrid och maten räcker till 8 potioner. Med andra ord läge att bjuda in vänner eller att ladda matlådor).

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen