Mustaschkampen på vårt vis!
Stöd mustaschkampen på vårt vis, allt som krävs är ett stycke barn* och ett bladpar mynta eller liknande. Ladda upp ditt mustaschbarn på din blogg eller här hos mig (tina@pickipicki.se). Skänk en slant eller sprid informationen om mustaschkampen 2010 vidare, så har vi tillsammans gjort dagens goda gärning.
*) kom ihåg att det inte finns någon övre åldersgräns, barnasinnet är det enda som krävs…
Mustaschkampen
Mer om mustaschkampen 2010 här.
Nu är grannens kycklingpaj min
Grannens kycklingpaj har figurerat i veckomatsedlarna ett antal gånger den här våren, men utan att receptet kommit hela vägen in i datorn. Nu blir det ändring på den saken, och nästa gång behöver jag inte knacka i väggen efter recept när det vankas just den här pajvarianten. Det här är för övrigt en vardagspaj som faller barn i smaken (och mig, som har barnasinnet kvar).
Grannens kycklingpaj
Pajdeg:
3 dl siktat dinkelmjöl
alt 1,5 dl vetemjöl + 1,5 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1 hel grillad kyckling
1 purjolök
ett gäng färska champinjoner
2 dl crème fraiche
kryddor: cayenne, (gul) curry
(salt och peppar)
riven ost
Blanda ihop mjöl, smör och vatten till en pajdeg. Tryck ut i en pajform, nagga botten med en gaffel och låt stå kallt i minst 30 minuter (pajdegen kan med fördel göras kvällen innan). Förgrädda pajskalet i 200 grader i ungefär 1o minuter. Rensa en hel grillad kyckling och lägg kycklingenköttet i det förgräddade pajskalet. Finhacka en purjolök och dela svampen i kvartar, häll över pajen. Smaksätt crème fraiche med cayenne och curry efter behag, och bred över pajen. Toppa med lite riven ost och grädda i 225 grader tills pajen fått fin färg, ungefär 20 minuter. Servera med sallad.
Publicerad i kyckling, paj, poppis hos barn | Kommentarer (3) Skriv ut inläggVattnet som smakar fest!
I början av veckan bjöds jag på den tjusigaste mat jag någonsin ätit. För det är så att vissa inbjudningar tackar man inte nej till. Som när Matkomfort och Tommy Myllymäki bjöd in till Tommys repetition inför Bocuse d´Or (men låt oss säga kock EM på ren svenska). Att mat som någon stått och lagat i fem timmar är god kanske inte förvånar någon, men tro mig när jag säger att det här var något alldeles extra.
Vad det var för mat är dock hemligt fram tills tävlingsdagen i Genève den sjunde juni, men jag lovar att återkomma med både meny och bildbevis. Tills dess får ni hålla tillgodo med ett glas vatten. Inte vilket vatten som helst, tvärtom, det bästa vatten av dom alla. Äkta kranvatten som smaksatts för fest. Vatten är givetvis gott att smaksätta med både det ena och det andra (tänk rabarber, vinbär), men just den här kombinationen gav en trevlig smak av lyx.
Vatten för fest
Fyll en tillbringare med isbitar, skivad citron, kumquats (mer för utseende än smak) och massor av färsk mynta.
Fräscht, färgglatt och gott, såklart!
Någon protesterar säkert vilt om jag säger att vi lagat risotto utan vare sig vin eller parmesanost. Men med en god grönsaksbuljong och lite pressad limesaft så går denna fattigmansrisotto hem som ett fräscht alternativ. Tillsammans med en bit lax, ett fint sällskap grönsaker och en yoghurtsås med rivet limeskal, så blir den dessutom en utomordentligt trevlig försommarätt att njuta av.
Fattigmansrisotto
1,5 dl avorioris
0,5 liten gul lök
0,5 msk smör
grönaksbuljong (ungefär 4-5 dl)
saft från en halv lime
salt och peppar
ev riven (parmesan)ost
Fräs finhackad gul lök mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt riset och låt fräsa under ett par minuter. Tillsätt pressad limesaft och lite av buljongen. Vartefter riset suger åt sig av buljongen, späd med mer buljnong. Koka på svag värme tills riset är kokt och risotton krämig. För den som vill, rör ner lite riven (parmesan)ost.
Servera risotton med ugnsbakad lax (150 grader i ungefär 15 minuter),grönsaker (sparris som fått koka några minuter i lättsaltat vatten, tunt skivad fänkål och ett gäng rädisor) samt en limesås (yohurt, rivet limeskal och lite pressadlmesaft). Receptet är för 2 portioner.
Publicerad i lax, lime, risotto, sparris | Kommentarer (23) Skriv ut inläggFörklaring, tack!
Carl är storhandlingsansvarig inför nästa vecka. Nog för att det alltid är intressant att se vad han kommer med för veckomatsedel, men spänningen (fruktan?) är helt klart snäppet högre just nu. Detta till följd av att jag råkade se vad han har fyllt frysen med den här gången.
Publicerad i Carl-är-genial, drömmer jag?, glass | Kommentarer (17) Skriv ut inlägg
Carl bjuder på en hästsko XL!
Carl är fantastisk! Igår kväll skickade jag in honom i köket med uppgiften att styra upp något ätbart till picki (mest för att få vara ifred). Genom den stängda dörren hörde jag honom mumla både om apelsiner och ugnsbakad mango. Du kan aldrig gissa vad jag gör, utropade han vid något tillfälle. Och nej, det kunde jag verkligen inte. Ett par timmar senare fick jag tillfälle att titta närmare på resultatet. En hästsko hade han bakat, lika stor som halva köksbordet! Som inte detta i sig vore bra nog, så smakade brödet kalasgott! Jag tror minsann att en hästsko är det rätta att bjuda på vid kommande studentmottagningar och grillkalas. Vem hade trott det häromdan, inte jag i alla fall.
En hästsko
0,5 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 msk olivolja
2 dl solrosfrön
2 dl fint rågmjöl
10-11 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
Smula jästen och strö över salt och honung. Rör ner vatten och mjölk. Tillsätt solrosfrön och arbeta därefter ner råg- och vetemjöl (arbeta därna degen med maskin). Låt degen jäsa under bakduk i 1-1,5 timme. Stjälp sedan ut degen och rulla den i sesamfrön och lite mjöl. Snurra degen och forma till en hästsko på ett bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i 10 minuter, därefter i 180 grader i ytterliggare 20 minuter. Låt brödet svalna på galler (Ursprungsrecept ur fina Under valnötsträdet).
Publicerad i bakat, bröd, hästsko | Kommentarer (6) Skriv ut inläggEn het soppa med både spets och sting!
Till bekanta som inte känner mig så väl, skryter jag gärna om att jag strikt lagar mat efter veckomatsedel. Men i sanningens namn är det klart att jag fuskar. Förra veckan avvek jag från planerna hälften av veckans dagar (ensam hemma bjöd jag istället in mig på middagar både här och där, för att inte behöva äta själv). Den här veckan har börjat i samma anda. Ikväll var jag inte sugen på någon av veckans middagar och istället experimenterades det fram en rykande het Kina-inspirerad buljongsoppa med bland annat spetskål och nudlar. Jag må vara hängiven anhängare av veckoplanering, men visst är det både kul och nyttigt att få göra lite tvärtemot ibland.
Kina-inspirerad soppa
en rejäl bit färsk ingefära
0,5-1 röd chili
1 spetskål
1 morot
1 bit rättika
2-3 champinjoner
1 liter grönsaksbuljong
(alt 1 l vatten + 2 buljongtärningar)
1 tsk sesamolja
2 portioner äggnudlar
Koka nudlarna i 1 liter grönsaksbuljong. Skala och finhacka ingefära. Dela chilifrukten, ta bort fröna och finhacka chilin. Stek inefära och chili i lite rapsolja i en kastrull. Hacka spetskålen i grova ”strimlor”. Skala morot och rättika, skiva tunt. Skiva även svampen tunt. Tillsätt grönsakerna i kastrullen och låt fräsa ungefär 5 minuter. Häll över grönsaksbuljong och kokta nudlar, låt soppan småputtra en liten stund. Smaka av med sesamolja (Soppan räckte till 2 portioner + 1 rejäl matlåda).
Publicerad i kål, kinesiskt, soppa, spetskål | Kommentarer (11) Skriv ut inläggI mitt skafferi finns det 1 miljon korn!
När jag fyllde år i fjol, fick jag 1 miljon korn i födelsedagspresent. Det är faktiskt sant. Ätbara korn och gryn av alla dess slag, färg och form. Just den här salladsvarianten är med hela dinkelkorn, men dinkelkornen kan givetvis bytas ut mot matvete, matkorn, bulgur eller liknande. Det gäller förresten samtliga salladsingredienser (som vanligt), ingen ingrediens är oumbärlig. Och slutar inte rätten som en matig sallad, så blir det säkert något annat gott.
En matig dinkelsallad för fyra
4 portioner dinkelkorn (eller liknande)
1 paket fetaost
1 zucchini
1 gul paprika
1 purjolök
salt, svartpeppar
valfritt pynt, exempelvis:
kronärtskockshjärtan, kalamata oliver,
soltorkade tomater, knaperstekt bacon
Koka kornen enligt anvisning på paketet. Under tiden: dela zucchini i centimetertjocka halvmånar, paprikan i liknande stora bitar och dela purjolöken grovt. Stek grönsakerna i 5 minuter i lite olja, salta och peppra. Knaperstek bacon och lägg på en bit hushållspapper. Blanda ner smulad fetaost i den (varma) kokta dinkeln. Blanda med de stekta grönsakerna och toppa med pynt.
Publicerad i dinkel, salladsvariant | Kommentarer (3) Skriv ut inlägg