Tur att Caesar hälsar på i det röda köket ibland
Caesarsalladen igår kväll smakade som en ovanligt lyxig salladsvariant. Kanske till följd av att det var ett år sen senast, minst. Eller så är det helt enkelt dressingen, då dressing är något som vi ofta hoppar över i vanliga fall. Men en caesarsallad är ju ingen caesarsallad utan dressing, då är det möjligen på sin höjd en lite halvtrist kycklingsallad. Jag googlade för övrigt caesarsalladsdressing och ramlade över ett recept som räcker för många. Trots att vi enbart är två i det röda köket så kändes inte det som en nackdel, tvärtom. Nu har vi en burk god dressing i kylskåpet som ger oss anledning att äta det här snart igen, och tur är väl det. För nog är det så att caesarsallad seglar in med en hög placering bland salladsvarianterna, i alla fall hos mig.
Caesarsalladsdressing
2,5 dl rapsolja
1 äggula
0,5 msk dijonsenap
2 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
pressad saft från en halv citron
1 msk vatten
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar
Mixa alltsammans med en stavmixer. Dressingen räcker för 6-8 portioner.
Caesarsallad
Blanda romansallad med ceasarsalladsdressing, halverade färgglada körsbärstomater och stekt kyckling delad i mindre bitar. Toppa med knaperstekt bacon, grovriven parmesanost och brödkrutonger (dela något gott bröd i mindre bitar, rosta lite snabbt på hög värme i en torr stekpanna).
Jag bjuder på ett sommartips
Doften av sommar utanför fönstret och insikten att naturen aldrig är vackrare än vad den är just, just nu väcker semesterlängtan. En längtan som får mig att bläddra bland fotografier från förra sommarens resa runt i södra Sverige, och om möjligt längta ännu lite mer. Jag tror faktiskt inte att jag tipsade om allt gott jag åt, och om allt fint jag såg. Så dumt, tur att det inte är försent än. För er som passerar Simrishamn i sommar, stanna till vid Mandelmanns trädgårdar. Fika i grönskan och inspireras av en trädgård som inte liknar någon annan.
Mandelmanns rabarbervatten
Skiva färsk rabarber tunt och häll i en karaff tillsammans med vatten. Låt stå kallt någon timme innan servering.
Vi gjorde om, och vi gjorde rätt?
Jo, förresten! Jag fick ju bakläxa senast vi gjorde guacamole (avokadoröra). Någon påpekade vänligt men bestämt i en kommentar att min guacamole såg ut som fuskvarianten på burk. Senaste gången (för ett par år sedan) jag läste innehållsförteckningen på en burk köpe-guacamole så var det närmaste avokado jag hittade i ingredienslistan 0,8% avokadopulver. Inte riktigt vad jag vill att min mat ska blandas ihop med. Så vi lydde rådet att skippa den släta gräddfilsvarianten och istället testa det här receptet. Det sammanfattande omdömet blev helt klart godkänt, det passade fint med med lime i och inte saknades gräddfilen. Så var det med den saken.
Guacamole
Mosa avokado lite lätt med en mortel eller liknanade, tillsammans med limejuice och salt. Rör ner grovhackade tomater och eventuellt finhackad färsk koriander.
Dubbelt vilt på min tallrik
Igår kväll lagade vi Anders kyckling med smak av vilt, ett av bidragen i förra sommarens PICKI OPEN-tävling. Carl var upp över öronen mallig när han kom på att han kunde koka VILD-ris till vildkycklingen. Och det ska erkännas att det fnissades en del runt köksbordet när vi åt dubbelt upp av det vilda. För att komma ner på jorden igen så försökte vi oss på en allvarlig diskussion om hur kycklingrättens färg bör beskrivas utan att det får en negativ klang. Grå och beige mat låter sällan lockande, men när vi kom till lila var vi inte längre överens. Grytan har en lila ton, hur låter det det? Slutsatsen fick ändå bli att vildkycklingen är många gången godare än vad den möjligen ser ut att vara.
Anders vildkyckling
(4 portioner)
4 kycklingfileer
2 dl crème fraiche
0,5 dl outspädd svartvinbärssaft (ingen lightvariant)
1,5 dl vatten
1 hönsbuljong
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1,5 msk kinesisk soya
Bryn kycklingfileerna* (i lite matfett) vackert gyllenbruna på båda sidor, salta och peppra. Vispa ihop crème fraiche med saft, vatten, krossade enbär, timjan, smulad buljong och soya i en gryta. Lägg över de stekta kycklingfileerna och låt puttra i ungefär 10 minuter, eller tills de är genomkokta. Servera med ris eller klyftpotatis och sallad.
*) Kycklingen kan delas i mindre bitar.
Publicerad i kyckling, PICKI OPEN-tävlingen | Kommentarer (12) Skriv ut inläggSomrig lax eller pasta på sicilianskt vis?
Förra veckan fotade (åt) jag mig igenom ännu en omgång av Middagsfrids recept. Efteråt röstade vi om vilken av rätterna vi gillat bäst. Eftersom vi givetvis inte kunde enas så kommer här två favoriter. Den ena är Carls favorit, och den andra är min. Men vilken är vilken tro?
Lax med färskpotatis och senapssås
600 g laxfilé
salt, peppar
Sås:
3 dl gräddfil
1 kruka gräslök
1 msk senap
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smörslungade rotfrukter:
800 g rotfrukter
(ex morötter och kålrabbi)
1 msk smör
0,5 tsk salt
Koka färskpotatis. Lägg 4 portionsstora bitar laxfilé i en ugnsform. Krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 200 grader i 15 minuter. Skär rotfrukterna i mindre bitar och koka i ungefär 4 minuter. Rör ihop en sås av gräddfil, finklippt gräslök, senap, salt och svartpeppar. Blanda de kokta rotfrukterna med smör och salt. Servera laxen med kokt färskpotatis, senapssås och smörslungade rotfrukter.
Spagetti på sicilianskt vis
1 kruka basilika
1 dl sötmandel
3/4 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili (utan kärnor)
1 tsk socker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g parmesan
300 g körsbärstomater
4 morötter
4 portioner spagetti
Koka spagetti. Mixa under tiden en kruka basilika tillsammans med 1 dl sötmandel. Tillsätt olivolja, vitlöksklyftor, chili (utan kärnor), socker, salt och svartpeppar. Mixa till en grynig massa. Blanda den nykokta pastan med mandelmixen, grovriven parmesanost och halverade körsbärstomater. Servera tillsammans med morotsstavar.
Bägge recepten är beräknade för 4 personer.
Publicerad i lax, vegetariskt | Kommentarer (26) Skriv ut inläggEtt sidospår kan man säga
Idag förråder jag pickipicki och sidobloggar på Kung Markatta. Det gör för övrigt även tre av mina matbloggsidoler; Mikaela på Smak för grönt, Helena på ragazze.se och Lina på mat.såklart. Är du med andra ord nyfiken på vad vi har för oss där, alternativt om du vill påminnas om hur man lagar den libanesiska bulgursalladen taboleh, så är du hjärtligt välkommen att spana in bloggen HÄR. Oavsett vilket, så önskar jag dig en fin måndag!
Publicerad i apropå något helt annat | Kommentarer (5) Skriv ut inläggVeckomatsedel vecka tjugoett
Veckomatsedlarna har oförtjänt ramlat ur bloggen de senaste veckorna. Orättvist kan man tycka, det är ju faktiskt veckomatsedlarna som räddar mina vardagskvällar. Bot och bättring utlovas, med start från och med idag. Förresten så kan ni se att vi planerat in tacos på lördag, fredagstacos! Det ryktas om att samtliga barnfamiljer äter fredagstacos på fredagar. Kan någon tala om för mig ifall det verkligen är så? Eller grillas det i radhusen från och med maj? Stilla min undran!
Mån Spagetti på sicilianskt vis
Tis En somrig salladsvariant med melon och varmrökt lax
Ons Anders vildkyckling
Tor Potatis- och purjolökssoppa
Fre Födelsedagsmiddag på Fyrisvall
Lör Tacos
Sön Lax med fänkålssås
När det bjuds på grillväder och grillad efterrätt
Fredagen bjöd både på grillväder och en trevlig middag utomhus. Till efterrätt grillade vi ananas, som vi åt tillsammans med vaniljglass och Johannes egna chokladsås. Trots regn i skrivande stund så känns det som att startskottet för sommaren gått nu. Tanken på sommaren och alla grillmiddagar som ligger framför fötterna är överväldigande. I sommar ska jag bli kung på att grilla, det är ett löfte.
Grillad ananas
Skala en mogen ananas och skär bort den hårda stammen mitt i. Dela ananasen i stora bitar, trä på grillspett och grilla ett par minuter på varje sida. Servera med vaniljglass och chokladsås*.
*) läste nyss i senaste numret av Buffé om någon som serverade lönnsirap som tillbehör till den grillade ananasen. Det kanske vore något till nästa gång.
Liknanade recept
Sommarsallad med grillad nektarin