Fräscht, färgglatt och gott, såklart!
Någon protesterar säkert vilt om jag säger att vi lagat risotto utan vare sig vin eller parmesanost. Men med en god grönsaksbuljong och lite pressad limesaft så går denna fattigmansrisotto hem som ett fräscht alternativ. Tillsammans med en bit lax, ett fint sällskap grönsaker och en yoghurtsås med rivet limeskal, så blir den dessutom en utomordentligt trevlig försommarätt att njuta av.
Fattigmansrisotto
1,5 dl avorioris
0,5 liten gul lök
0,5 msk smör
grönaksbuljong (ungefär 4-5 dl)
saft från en halv lime
salt och peppar
ev riven (parmesan)ost
Fräs finhackad gul lök mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt riset och låt fräsa under ett par minuter. Tillsätt pressad limesaft och lite av buljongen. Vartefter riset suger åt sig av buljongen, späd med mer buljnong. Koka på svag värme tills riset är kokt och risotton krämig. För den som vill, rör ner lite riven (parmesan)ost.
Servera risotton med ugnsbakad lax (150 grader i ungefär 15 minuter),grönsaker (sparris som fått koka några minuter i lättsaltat vatten, tunt skivad fänkål och ett gäng rädisor) samt en limesås (yohurt, rivet limeskal och lite pressadlmesaft). Receptet är för 2 portioner.
Publicerad i lax, lime, risotto, sparris | Kommentarer (23) Skriv ut inlägg23 kommentarer till “Fräscht, färgglatt och gott, såklart!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Hej!
Supersnygga och goda recept!
Kul att hitta en svensk matblogg som mäter sig med de amerikanska.
Hej!
Som student har man knappast råd med parmesanost och vin är det ju inte alltid man har hemma! Så för mig är detta den vanliga risotton som vi gör allt som oftast, den med vin och parmesan är lyx! Den görs endast till födelsedagar och liknande!
Det jag lärt mig är det du säger, det viktiga är att man har god buljong, sen kan ju alltid en äggula eller två förhöja upplevelsen också, gärna tillsammans med en skvätt grädde också! :)
Christer: Tack för fint beröm, det piggar upp.
Memi: Äggula säger du. Det ska jag prova nästa gång. Tack för tipset!
Jag tillhör dem som aldrig har vin i min risotto. Tycker det är godare utan.
Sen har jag inget emot att dricka den medans jag rör…
Jag håller med Memi, det är sällan man har råd med parmesan och vin så buljong och en riven starkare ost så är man hemma ändå. Jag brukar göra med färska champinjoner och bacon, en billigare variant än porta bello och pancetta som funkar bra!
Åt en väldigt god skaldjursrisotto som jag tror var gjord med någon tomatgrej på en italienskt restaurang i Miami i vintras. Hoppas på att själv kunna återskapa den här hemma för den var sagolik!
jag har alltid i vin och parmesan i min risotto, men detta låter onekligen som en bra vardagsvariant. kan tänka mig att skippa vinet, men parmesanen den stannar :)
Karin: :-)
Hanna: Skaldjursrisotto är fantastiskt. Appropå skaldjursrisotto så är musselrisotton en av mina favoriter på picki;
http://www.pickipicki.se/2009/02/godare-lordagsmiddag-far-man-leta-efter/
Charlotta: Fröken Lyx!
Utmärkt måndagsmiddag och så piffigt att vi hade just 1,5 dl risottoris kvar och lax i frysen. Mätt, nöjd och inte särskilt fattigt alls…
Helena: Kul! Vi hade tre(!) öppnade risottopaket i skafferiet och passade också på att göra av med det sista i ett paket. :-)
Det är så himla lätt att det blir slattar av lite av varje sådär. Röda linser brukar vara värst i våra skåp. När jag väl använder det är det ofta storkok soppa och då har jag köpt en påse till det, men använder inte hela… Å andra sidan är det ju helt okej när det blir så med torrvaror. Större utmaning att få undan slattar i burkar och flaskor i kylen, för vem ser/vet vad som står längst in på burkhyllan där. De sista tre veckorna innan vi tar en första semesteromgång för sommaren viks åt kyl/frys/skafferisaffari!
Helena: Hurra för skafferisafari! :-D
Hurra!
Lime hade vi förresten i klyftor i kylen sen helgens pulled pork och corona-äventer. Med det krävdes lite fingerfärdighet för att riva det skalet…
Helena: Haha!
Hej Tina,
Ville bara kommentera och säga att din blogg är fantastisk, har följt den sedan du vann matbloggspriset (som var sååååå välförtjänt!) Ska absolut prova denna fräscha vårrätt, tack och hej från lilla mig! :)
Nathalie: Nu somnar jag med ett leende ikväll, tack för det! :-)
mums för risotto – ja, det ser helt glasklart fräscht, färgglatt och gott ut!
Fint och gott såg det ut i alla fall med allt de gröna.
Det här skall jag verkligen prova. Lagade nyligen en variant med parmesan, vin och saffran och det blev riktigt gott men ganska mäktigt. Detta verkar vara en lättare och säkert lika god variant.
Josefina: Mums för risotto, jag instämmer!
Yasemin: :-)
Loula: Saffransrisotto är supergott, lyllos dig säger jag!
Hej! Jag har en fråga! Kan man göra risotto på vanligt ris som typ… jasminris eller blir det helkonstigt? Eller Vad är det egentligen som är så speciellt med avorioris? Är det som grötris? Tack!:)
Hej Sofie!
Kan kan man ju alltid, men jag lovar att det inte blir lika gott. Risottoris (finns flera varianter) är ett rundkornigt ris som gör att risotton blir krämig men med kärna kvar i mitten. Mitt två favoritvarianter på risotto är svamprisotton: http://www.pickipicki.se/2011/09/kom-och-at-min-kulturnattsrisotto/ och pumparisotton med getost: http://www.pickipicki.se/2010/10/risotto-med-butternut-squash-och-getost/
Näe inte vill jag kalla detta fattigmansrisotto. D här e ju lyxigt gott :)
Isflingan: Kanske både och? :-)