Chokladkalender – lucka 18
Klicka på bilden för att öppna lucka 18!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Kommentarer (1) Skriv ut inläggVinnare av ett chokladpaket!
Har man en gång satt ribban med en makaronlottdragning, är det svårt att därefter dra lapp ur en burk. Idag engagerade vi därför Doris Marianne när vinnaren av chokladpaketet skulle utses. Hennes entusiasm ska vi kanske inte fästa så stor vikt vid, liksom att jag såväl som lotteriinspektionen hade vissa svårigheter att uttala vinnarens namn. Men hej, vad gör väl det? Stavar du S-n-o-f-i, maila mig din adress så kommer det snart choklad i en brevlåda nära dig. Kul förresten att läsa om alla era chokladfavoriter.
Publicerad i tävling | Kommentarer (6) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 17
Klicka på bilden för att öppna lucka 17!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 16
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka i chokladkalendern!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 15
Klicka på bilden för att öppna lucka 15!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Kommentarer (3) Skriv ut inläggInget för mesar!
Det har varit osämja i det röda köket i flera dagar. Jag har tillverkat senap för glatta livet och varje gång Carl har provsmakat har han gett omdömet; det är för starkt. Hur jag än försöker förklara så förstår han inte att senap ska vara så stark att den bränner i gommen. Idag tar jag med mig senapsfröna till radion i hopp om att Annika och Christer har mer känsla för det här med senap. Lyssna kan man göra här med start 07.30; P4 Morgon Uppland. Vill man ge ett eget omdöme på senapen så testa gärna receptet nedan (och skulle man mot förmodan vara lika klen som Carl, så är lösningen lite mer olja och honung).
Tinas (starka) senap
1 dl (50 g) gula senapsfrön
2 msk bruna senapsfrön
1 dl vatten
Koka upp i en kastrull, låt dra i 5 min.
Mixa med en stavmixer tillsammans med:
1 msk rapsolja
1 msk sherry
1 msk ljus vinäger
3 tsk senapspulver
1 msk honung.
Smaksätt eventuellt med rivet skal från 1 apelsin, samt 1 tsk pressad apelsinsaft.
Publicerad i radiomat, senap | Kommentarer (15) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 14
Klicka på bilden för att öppna dagens lucka i chokladkalendern!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggVi säger väl torsdag va?
Jag vet inte om vi har alldeles för roligt när vi tentapluggar, eller om det är jag som har tappat greppet litegrann. Men med fem plugghelger i rad i bagaget, kunde jag i köket ikväll inte komma på vad det var för veckodag. Jag räknade ole-dole-doff ni vet, och hamnade på torsdag. Torsdag som i soppa och pannkaka, det firades med den mest lättlagade soppan av dom alla.
Indisk linssoppa
2 dl röda linser
7 dl grönsaksbuljong
5 cm färsk ingefära
1 tsk gurkmeja
2 vitlöksklyftor
1-2 röda chilifrukter
1,5 tsk svarta senapsfrön
1-2 tsk spiskummin
2 dl krossade tomater
salt och svartpeppar
Skölj linserna och koka upp dem tillsammans med vatten, buljongtärning, riven ingefära, spiskummin och gurkmeja. Låt linserna puttra på svag värme tills de börjar gå sönder, ungefär 10 minuter. Skiva vitlök och chili, fräs i lite olja tillsammans med senapsfrön. När senapsfröna börjar poppa dra bort pannan från värmen. Tillsätts tomaterna till linserna och även vitlöks- och chiliblandningen. Smaka av med salt och peppar. Koka upp en kort stund.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (7) Skriv ut inlägg