Chokladkalender – lucka 22

den 22 december 2011, kl 13:55

Klicka på bilden för att öppna lucka 22! 

Skriv ut inlägg

Sill i sista minuten

den , kl 06:39

Jag gjorde taktiska val när mamman frågade vad jag ville bidra med till årets julbord. Tid i överflöd har inte riktigt varit min paradgren den här hösten, men titta hur smidigt jag kom undan. Senapen tar 10 min att göra, inkluderar vi gräddvispningen är jag uppe i en kvart. Man kan med nästan luras och tro att jag tillhör dem som är ute i god tid.

Romtopf – tillverkad i somras
Lingonpäron – tack vare farmors och farfars alla päron
Knäckebröd – och jag som fick julknäcke av fina vänner nyligen, tur!
Senap – rekordsnabba varianten ni vet

På temat lite tid trollar vi på en knapp halvtimme fram tre sorters sill i radion idag. Är man som vi ute i sista minuten kan man köpa 5-minutersvarianten (redan urvattnad och lagd i lag, men utan smaksättning). Senapssillen är något alldeles fantastiskt god om jag får säga det själv. Huruvida det kommer lukta sill i studion eller inte, hör ni här 07.30.

Senapssill med pepparrot
1 förpackning 5-minuters sill (240 g avrunnen vikt)
2,5 msk skånsk senap
2,5 msk dijonsenap
2 dl crème frâiche
2 msk fint riven pepparrot
1 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
en nypa svartpeppar
generöst med finklippt dill

Låt sillen rinna av. Blanda övriga ingredienser i en bunke. Skär sillen i mindre bitar och blanda ner den i sillen.

Inlagd sill med lingon
1 förpackning 5-minuters sill (240 g avrunnen vikt)
1 dl frysta lingon
10 nejlikor
1 rödlök

Låt sillen rinna av, men spar spaden. Koka upp spaden tillsammans med nejilkor och lingon. Låt kallna. Skiva rödlöken tunt. Skär sillen i mindre bitar och varva sill och rödlök i en glasburk. Häll den kalla spaden över sillen.

Skärgårdssill
1 förpackning 5-minuters sill (240 g avrunnen vikt)
1 dl crème frâiche
1 dl gräddfil
2 msk röd stenbitsrom
1 rödlök
en nypa svartpeppar
generöst med finklippt färsk dill

Låt sillen rinna av. Finhacka rödlöken och skär sillen i mindre bitar. Blanda samtliga ingredienser.

Skriv ut inlägg

Idag bjuder vi på julgodis i UNT!

den 21 december 2011, kl 09:34

En kväll i förra veckan förvandlades det röda köket till julgottfabrik. Anton, Johan och jag lagade allt från godis till efterrätt på temat jul och eftersom vi hade finfrämmande från UNT, kan den som vill läsa reportaget i tidningen idag. En del av godsakerna fastnade i pickikameran, men jag grämer mig lite över att Antons saffranspannkaka med drottningsylt och grädde inte gjorde det. Saffranspannkaka som är bland det godaste jag vet. Nåväl, jag har en plan för hur detta ska gottgöras. Hör här; idag är det jag som hänger på låset för att komma över receptet i tidningen. Innan jul är över kommer det än en gång dofta saffranspannkaka i mitt kök och som ni ska få se på bildbevis sedan, snart i en blogg nära dig.

Bilder från julgottfabriken;

Givetvis såg jag till att peta på samtliga saffranskolor för att garantera att de skulle bli mina. Johans recept på saffranskola hittar du här.
Dadlar med mascarponeost

Aldrig har så snygga tomtar skådats i det röda köket som när Johan klädde pepparkakscupcakes i tomteluvor. Jag tror att det var kvällens trumfkort. Recept på tomtecupcakes hittar du här.

Själv rostade jag pepparkaksmandlar och gömde såväl lingon som en skvätt rom i mina chokladtryfflar. Recept här respektive här.

Ännu fler recept tack
Artikeln och samtliga recept hittar du här:
Matbloggarnas bästa julgodis, UNT, 21/12 2011
Johan hittar du inne på Matgeek
Anton återfinns på Matlykka respektive Lykka

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 21

den , kl 09:00

Klicka på bilden för att öppna lucka 21!

Skriv ut inlägg

Kvällstidningen i mig säger russinchocken!

den 20 december 2011, kl 18:52

Någon frågade om jag hade haft barn på besök under lussebullsbaket. Barn nej, möjligen att barnasinnet var på besök. Att stoppa ohämmat med russin i lussebullarna är en av fördelerna med att baka sina egna bullar. En annan fördel som är minst lika väsentlig är det faktum att bullarna blir ca tusen gånger godare än köpevarianten. Till er som tvivlar på den saken, testa det här receptet som jag fick mailat till mig av mitt favoritplommon. Tack fina Johanna, du är som en julstjärna och en pralin på en och samma gång.

Johannas lussebullar
1 g saffran (2 påsar)
0,5 dl whiskey/vodka/konjak
150 g smör
5 dl (röd) mjölk
50 g vanlig jäst (alltså inte sån för söta degar)
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
1 ägg
14-16 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
russin till garnering

Låt saffranet och alkohol dra tillsammans i minst en halvtimme innan baket. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula jäst i en bunke och rör ut med mjölken. Tillsätt salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Kör i bakmaskin i ett par minuter och häll sedan i saffran och alkoholen. Kör tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter (hellre lite kladdig än torr, torr deg = torra lussebullar). Låt degen jäsa under bakduk 30-45 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till vad du nu vill – kusar, kransar, lussesniglar eller vad som passar. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ner russin när bullarna är färdigjästa och pensla med uppvispat ägg. Grädda i 5-10 minuter och låt svalna under bakduk.

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 20

den , kl 08:52

Klicka på bilden för att öppna lucka 20!

Skriv ut inlägg

Chokladkalender – lucka 19

den 19 december 2011, kl 08:51

Klicka på bilden för att öppna lucka 19!

 

Skriv ut inlägg

En vintersallad utan rim

den 18 december 2011, kl 19:41

Man vet att man har fått men av chokladkalendern, när man av bara farten börjar rimma till salladen på bilden ovan. Men jag nöjer mig med att filéad apelsin, rimmar på en vintersallad som är finfin. Utöver det har jag inget annat att tillägga än orden som ni har läst här inne så många gånger förr: ä-l-s-k-a-d-e kål.

En färggrann vintersallad
4 portioner mathavre el matvete
2 msk rapsolja
1 msk vinäger
1 tsk senap
1 krm svartpeppar
300 g rödkål
4-5 apelsiner
en bit färsk pepparrot
0,5 dl hasselnötter

Koka mathavret enligt anvisningar på paketet. Rör ihop dressingen (olja, vinäger, senap och svartpeppar) och blanda med mathavret. Hyvla (osthyvel) rödkål och koka en knapp minut. Fyll ett stor fat eller en skål med matvete, rödkål, filead apelsin, grovhackade hasselnötter och finriven pepparrot. Servera salladen precis som den är eller exempelvis tillsammans med ugnsbakad lax (färsk lax portionsstora bitar, salt, peppar 150 grader 15 min).

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen