Finfina filodegsknyten med fetaost!
Alldeles strax lagar vi filodegsknyten med fetaost och spenat i radion. För att komma i (grekisk) stämning laddar jag med en skål tjockyoghurt med honung och nötter till frukost. Ni skulle bara veta vilken start på en torsdag detta är. För om knytena är en tiopoängare, är frukosten så god att den nästan borde vara olaglig. Är det här verkligen vad man äter i ett land i kris? Jag tror bestämt att jag måste göra ett studiebesök snarast.
Filodegsknyten med fetaost och spenat
ett paket med filodegsark
150 g fetaost
1 ägg
40 g färsk bladspenat
färsk oregano
0,5 purjolök
olivolja
svartpeppar
Skär purjolöken tunt och stek mjuk i olja. Tillsätt grovhackad spenat och fräs ytterligare någon minut. Toppa med lite svartpeppar. Vispa upp ägget och smula ner fetaosten. Blanda ner den stekta purjolöken och spenaten. Dela filodegsarken i bitar som är ca 1*2 dm. Pensla ovansidan med olivolja. Lägg en dryg msk fyllning i ena hörnet, vik ihop till ett trekantigt paket. Det blir ca 8 filodegspaket. Pensla med olivolja och grädda på bakplåtspapper mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min.Servera med tzatziki (glöm inte myntan!) och rejält grekisk sallad. Räcker som förrätt för fyra eller huvudrätt till två.
Publicerad i filodeg, Grekland, radiomat | Kommentarer (20) Skriv ut inläggHan fick en veckomatsedel!
Idag fyller han år, min fina Carl. Och fyller man år på en måndag, så kan det hända att veckomatsedeln dagen till ära innehåller sju av födelsedagsbarnets favoriträtter. Ja, man skulle nästa kunna säga att han fick en veckomatsedel i födelsedagspresent. Fast det säger jag nog inte till honom, att fira i dagarna sju låter roligare va?
Mån Hem(ma)burgare med getost
Tis Lammfärsbullar i tomatsås
Ons Polentapanerad getost, pumpapuré och smörfrästa grönsaker
Tor Caesarsallad
Fre Vietnamesiska vårrullar
Lör Paella
Sön Momas Tobagokyckling
Det kom ett vykort!
Hej picki!
Jag blev väldigt inspirerad av alla veggo-recept som kusinen Gustav fick via picki, men sen kom jag på en liten begränsing här hemma: Noa har ett väldigt begränsat antal maträtter som hon äter. Urvalet som går ner består av: köttfärssås och spaghetti, pastasallad, hemmagjorda köttbullar med potatis och mycket lingonsylt, tacos, pannkakor, varmkorv och korvstroganoff med ris. Så jag skulle gärna vilja ha hjälp med lite tips på barnvänliga vardagsrecept. Det vore trevligt om alla i familjen kan äta samma mat och tycka det är gott, och det är ingen nackdel om receptet är vegetariskt.
Kram Johanna
Svar: Hej Johanna! Jag kommer att tänka på Lilla matdériven, matbloggen med vegetariska recept för stora och små. Titta in där vetja, Ann-Louise är en hejare på att bjuda på finfin inspiration. Sen tror ju jag att det borde finnas en och annan picki-läsare som vet hur man fyller kommentarsfältet med fina tips och recept på hela-familjen-vänlig-mat. Och som den filmjölkshatare jag är, får jag ju lov att erkänna att jag håller tummarna lite extra hårt för att det ska ramla in ett par alternativ till Noas egen variant på pastasås.
Publicerad i fråga picki vetja | Kommentarer (14) Skriv ut inläggDet är här energin är!
Någonstans mittemellan två tentor gör jag en avstickare till godmorgon-radion och bjuder på energibars och jägarsnus. Ibland tar ju energin som bekant slut, ibland kan man behöva lite extra tillskott. Själv hoppas jag att ett stycke energibar ska ta mig i mål idag. Imorgon är det jag som tar semester, anteckna det tack.
Energibars
2 dl havregryn
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
150 g torkade aprikoser
3/4 dl naturell yoghurt
1 dl nötter
40 g mörk choklad
Finhacka choklad, torkad frukt och nötter. Blanda samtliga ingredienser och forma 6-8 avlånga bars. Grädda i nedre delen av ugnen i 125 grader, ca 1-1,5 timme. Förvaras kallt.
Publicerad i radiomat | Kommentarer (21) Skriv ut inläggNästa kusin!
Nu får ni hjälpa mig med en sak! Min kusin (som nyligen blivit vegetarian) fick ett paket fyllt med vegetariska proteiner i julklapp. Det må ha varit en sista-minuten-klapp, men rätt omtänksamt ändå av tomten, om jag får lov att säga det själv. Men, hör på det här! Sedan julafton har jag inte hört ett knyst om några matkreationer, knäpptyst har det varit. Efter ha funderat över saken så tänker jag att det finns två rimliga alternativ. 1) Kusinen jagar recept i kokböcker och läser dom från pärm till pärm, därav tystnaden. 2) Maten har förpassats längst in i skafferiet och han äter fortfarande mest pasta och keso. Oavsett vilket så verkar han ju behöva lite hjälp på traven med receptinspiration. Visst kan vi väl skramla ihop ett gäng bra vegetariska recept tillsammans (tänk tofu, sojabönor, kikärtor, quinoa) ? Mitt eget bidrag är hämtat ur Majas fina bok Sju Årstider. (Och till er som upprördes över kusinen i det här inlägget, spänn av och bidra med recept ni också vetja! Det här är nämligen inte samma kusin ;-).
Vintergryta med kikärtor
och jordnötssmör
1 gul lök
200 g vitkål
2 msk rapsolja
3 tsk curry
0,5 tsk chiliflingor
800 g krossade tomate
2 dl vatten
1 dl jordnötssmör
1 msk oregano
salt och svartpeppar
5 dl kikärtor
1 dl cashew
Dela löken i halva båtar och fräs i olja tillsammans med curry och chili. Häll i tomater, vatten, jordnötssmör och krydda med oregano, salt och peppar. Blanda ner strimlad vitkål och låt koka i 5 minuter. Häll ner kikärtorna och låt koka ytterligare 5 minuter. Toppa med cashew. Servera med couscous.
Publicerad i kusin Gustav, vegetariskt | Kommentarer (30) Skriv ut inläggEtt finskt rågbröd
Jag har sålt min själ till tentaplugg XL och har på köpet blivit helt funktionsoduglig på alla andra områden. Jag vet inte vad det är för veckodag och knappt vad jag heter, tveksamt om det är egenskaper som borde premieras med högskolepoäng. Ikväll gömmer jag mig därför bakom ett bröd som Carl har bakat. Och så mycket förstånd har jag ännu i behåll, att jag kan bedöma att brödet blev riktigt, riktigt gott. Men så är ju också ett finskt rågbröd, dvs en av topp tre på listan över ätbara finska favoriter.
Finskt rågbröd
2 st
Fördeg
250 g vatten
125 g rågsurdeg
400 g fint rågmjöl
Blanda vatten, surdeg och rågmjöl med en visp till en tjock smet. Täck med plastfolie och låt stå i jämn temperatur minst 12 timmar.
Bortgörning
30 g jäst
180 g vatten
500 g filmjölk
675 g fint rågmjöl
30 g havssalt
Lös upp jäst i vatten, slå över filmjölk och rågmjöl. Blanda ner i fördegen och kör på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt sedan salt och kör i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila 60 minuter i en oljad plastlåda med lock. Stjälp ut degen, dela på två och forma till runda bollar. Lägg på väl inmjölad bakduk. Sikta ett lager med rågmjöl ovanpå bullarna. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, 60-90 minuter. Grädda på sten i totalt 60 minuter. Första 5 minuterna i 250 grader, sedan i 190 grader. Lufta ugnen efter när temperaturen sänks och sedan två gånger till under bakningen. Brödet ska ha kärntemperatur 98 grader. Låt svalna på galler. Recept: Jan Hedh, ur bästa brödboken Bröd.
Publicerad i bröd, Jan Hedh | Kommentarer (19) Skriv ut inläggI den största kastrullen av dem alla
Carl menar att det här är bilden som kommer att skrämma bort hälften av pickis läsare för gott. Jag å min sida påstår att det här är maten som redan nu får mig att längta till nästa års trettondagsafton då det traditionsenligt bjuds på Mikaels bruna bönor med revbensspjäll.
Publicerad i bönor och liknande, bruna bönor | Kommentarer (14) Skriv ut inläggPräktighetsprinsessa nej tack!
När jag på nyårsafton avslöjade för min äldste kusin exakt hur många köpepizzor vi ätit under december i brist på tid och ork att laga mat, tappade han hakan och sa att den här präktiga pickifasaden minsann är ett hyckleri. Det gav mig mer ångest än vad själva antalet pizzor någonsin skulle kunna göra. Hade jag vid det här laget inte varit så hemskt trött på just köpepizza hade jag i ren kom-aldrig-och-tro-att-jag-är-präktig-anda serverat er bildbevis på en ny köpepizza varje dag januari ut. Istället lovade vi ju faktiskt att byta ut tråkmat mot desto roligare sådan. Ett exempel på det senare är Sannas ljuvliga auberginegratäng med getost, den måste ni testa vid tilfälle. Att den är så långt ifrån köpepizza man kan komma är ett mycket gott betyg.
Sannas auberginegratäng
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
600 g nötfärs
1 burk krossade tomater
3 msk ajvar relish
3 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 msk oxfond
1 msk torkad timjan
2 auberginer
150 g fetaost
200 g getost
1 röd paprika
salt och peppar
olivolja
Finhacka lök och stek mjuk i olja. Tillsätt köttfärs och finhackad chili, bryn färsen. Tillsätt krossade tomater, grädde, ajvar relish, tomatpuré och oxfond. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt det koka ihop cirka 15 minuter. Fyll ett lager med köttfärsblandning i en ugnsform, lägg skivad aubergin ovanpå, ringla över olivolja och smula ned feta. Fyll på med ytterligare ett lager köttärsblandning och ett lager aubergin. Skiva getosten ovanpå och pynta med skivad paprika. Gratinera i 225 grader i ca 30 minuter.
Publicerad i aubergine, chèvreost, getost, gratäng | Kommentarer (24) Skriv ut inlägg