Det kom ett vykort!
Hej picki!
Jag blev väldigt inspirerad av alla veggo-recept som kusinen Gustav fick via picki, men sen kom jag på en liten begränsing här hemma: Noa har ett väldigt begränsat antal maträtter som hon äter. Urvalet som går ner består av: köttfärssås och spaghetti, pastasallad, hemmagjorda köttbullar med potatis och mycket lingonsylt, tacos, pannkakor, varmkorv och korvstroganoff med ris. Så jag skulle gärna vilja ha hjälp med lite tips på barnvänliga vardagsrecept. Det vore trevligt om alla i familjen kan äta samma mat och tycka det är gott, och det är ingen nackdel om receptet är vegetariskt.
Kram Johanna
Svar: Hej Johanna! Jag kommer att tänka på Lilla matdériven, matbloggen med vegetariska recept för stora och små. Titta in där vetja, Ann-Louise är en hejare på att bjuda på finfin inspiration. Sen tror ju jag att det borde finnas en och annan picki-läsare som vet hur man fyller kommentarsfältet med fina tips och recept på hela-familjen-vänlig-mat. Och som den filmjölkshatare jag är, får jag ju lov att erkänna att jag håller tummarna lite extra hårt för att det ska ramla in ett par alternativ till Noas egen variant på pastasås.
Publicerad i fråga picki vetja | Kommentarer (14) Skriv ut inlägg14 kommentarer till “Det kom ett vykort!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Inte vegetariskt alls, våra kids skulle aldrig äta nåt vegetariskt!, men några förslag ur vår limiterade repertoar:
ugnspannkaka, spaghetti carbonara, köttfärslimpa (jag gör en fuskvariant där jag smaksätter med soppa på påse, använder löksoppa!, plus en hel del tomatpuré). Plus variant av moussaka fast med potatis.
Denna pasta alla norma med aubergine, vitlök och tomater går hem hos våra! Testa! Och bli inte skrämda av mängden vitlök!
http://frostrosor.blogspot.com/2009/06/pasta-alla-norma-och-bloggtorka.html
En annan matblogg som skriver väldigt mycket om bra vegetarisk, barnvänlig mat är http://vegofamiljen.blogspot.com/
Jag trodde Noa var ett superbarn som åt allt :)
Tack snälla du får de fina orden. :)
Just nu är Veras favoriträtter pumparisotto, ägg i alla dess former och havregrynsgröt med en stor klick jordnötssmör i. Och vi får ju inte glömma kikärter!
Tack för de fina tipsen, vi ska bland annat prova majsblinier i veckan! Och idag gick det ner några molekyler flygande jakob efter att vi kallat det för ”banangryta” och blandat i lite kokta ärtor :)
Vi har gjort som så med våra barn att vi serverar dem ingen annan mat än den vi äter. I alla fall ytterst sällan. Visst ibland äter de sig mätta på grönsaker och vilken kolhydratskälla som nu serveras till. Men de är så vana att allt möjligt dyker upp på bordet och rätt vad det är slinker det man minst anat ned. Tycker inte man ska servera barn bara ”barnvänliga rätter”, känner så många barn som älskar sånt som inte anses som barnvänlig mat. Vi har dock som regel att man smakar på allt, men man måste inte gilla allt. För jag tror att de barn som tycker om väldigt få rätter förr eller senare kommer de att vidga sina matvyer. Alla har väl rätter eller livsmedel de minns att de ratade som barn, men nu älskar.
Så tyvärr kommer jag inte med några barnvänliga recept :-)
Anna: Noa ÄR ett superbarn!
Hej!
Vi och våra två små äter mycket biffar och bullar i olika former. Laxbiffar är en favorit, man kan blanda i vit fisk, morötter, bönor, gårdagens ris och pressad lime, vilket man vill. Hemgjorda blandfärsbiffar med ägg och det vanliga plus timjan och oregano funkar som hamburgare, till potatismos och på mackan.
Inte så vegetariskt, men tips ändå :)
Vi har testat pyttipanna, majsplättar och blodpudding. Allt slank ner i munnen och vidare ner i magen på den (tidigare) så kräsna lilla damen. :D
Johanna: Det var väl det jag kände på mig, hon gillar ju mat!
Johanna: Förresten, om hon gillar blodpudding ska hon få smaka musta makkara när ni kommer och hälsar på i Finland! :-D
Jag har en kräsen kille och har kommit fram till att för honom hänger det en del på konsistensen. Ju mer likt korvkonsistens desto bättre… Två favoriter som går ner är kikärtsbiffar som körs tillsammans med ägg och lite ströbröd med stavmixern, smaksätts med lite spiskummin, lite citron, paneras med Panko och steks i rikligt med olja så de blir riktigt frasiga. En annan favorit är fiskbiffar där fisken kokas, körs i stavmixern med ägg och lite ströbröd, smaksätts med någon krydda som inte ger gröna prickar och paneras med panko, steks i rikligt med olja… Lycka till! Tack till Tina för inspirerande blogg!
Stina: Korvkonsistensen, vilket kul tips! :-D Tack för beröm vetja!