En citronmajonnäs

den 9 februari 2012, kl 07:29

Tack för alla fina hälsningar! 

Om en liten stund vispar jag ihop en citronmajonnäs i P4 Morgon Uppland, och så pratar vi om vad man kan hitta på med skalet från alla finfina citrusfrukter vi äter så här års. I det röda köket hamnar citronskalen oftast i yoghurtsåser, gärna tillsammans med vitlök och färska örter. En riktigt favorit är palsternackspurén som smaksätts med skal och saft från citron. Fräscht och gott! Likaså är citronskal som smaksättare i couscous, färskost eller örtsalt. Vad gäller apelsin är jag däremot lite enkelspårig, använder jag apelsinskalet så är det så gott som alltid i choklad på ett eller annat sätt. Utöver den gången om året när apelsinskalen hamnar i sima, en finsk valborgsdryck. Att smaksätta socker med limeskal och marinera bär i detta är lika fint med sommarbär som frysfyndade bär vintertid. Så gör alltså vi med våra citrusskal, hur gör du?

Citronmajonnäs 
2 äggulor
2 dl rapsolja
knappt 0,5 tsk dijonsenap
saft och skal från 1 citron
en nypa salt och vitpeppar

Samtliga ingredienser bör ha samma temperatur för bästa resultat. Lägg äggulor, senap, salt och peppar i en skål. Vispa äggulorna (kraftig för hand eller med elvisp) och tillsätt oljan under vispningen, till en början droppvis och därefter i en tunn stråle. Äggulorna ska hinna ta upp oljan innan mer olja fylls på. När majonnäsen har en bra konsistens, smaka av med rivet skal och saft från en halv till en citron.

Skriv ut inlägg

Pausfågel

den 5 februari 2012, kl 20:56

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag,
och något alldeles oväntat sker
Världen förändrar sig varje dag,
men ibland blir den aldrig densamma mer.

Skriv ut inlägg

Bilder från ett vinterkalas

den 29 januari 2012, kl 20:58


Farmor fyllde år och firades med ett rejält lass födelsedagskakor

Ett stycke födelsedagseld

Och ännu en kaka, men är det kalas så är det

Skriv ut inlägg

Steget efter

den , kl 11:10

Man vet att man har legat steget efter några månader, när man hittar tre olästa Buffétidningar som fortfarande är inplastade. Bläddrar igenom alla i ett sträck och inser att mamman till skillnad mot mig inte missat ett endaste av dessa nummer. Känner igen ett flertal av rätterna hon bjudit på de senaste månaderna, både mat och efterrätt. Högst betyg av hennes provlagade rätter får den burgudiska köttgrytan som ses på bilden ovan. Den finfina grytan ska jag utan tvekan se till att laga själv nu när jag kom över receptet.

Burgundisk köttgryta
1 kg grytbitar (nöt eller vilt)
2 msk smör
1 msk tomatpuré
2 msk mjöl
0,5 dl balsamvinäger
4 dl rött vin
2 dl kalvbuljong (fond + vatten)
2 paket bacon
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 burk syltlök (275 g)
salt och svartpeppar
Bouqet garni:

1 bit morot
ett par timjankvistar
ett par persiljekvistar
2 lagerblad
steksnöre
1 dl grovhackad persilja

Bryn köttet i omgångar. Hetta upp smör i en gryta och tillsätt köttet. Salta och peppra, tillsätt tomatpuré och låt fräsa några minuter. Rör ner mjöl. Tillsätt vinäger och låt  koka ihop några minuter. Tillsätt därefter buljong och rödvin, sänk värmen och låt sjuda. Bryn skivad bacon, champinjonkvartar och grovhackad vitlök i en stekpanna med smör. Häll detta i grytan tillsammmans med syltlöken (ej spad). Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad runt en morot och lägg ner i grytan. Lägg på ett lock och ställ mitt i ugnen i 175 grader i 1,5 timme. Servera med kokt potatis, eller som mamman, tillsammans med getostgratinerade rödbetor. Recept: Buffé nr 12, 2011.

Skriv ut inlägg

Semlor till frukost?

den 26 januari 2012, kl 07:15


Carl vaknade ur feberdimman igår, men trodde bestämt att han fortfarande drömde när jag sa att jag hade gjort semlor till middag.

Men, precis som ni kan se är det här inte vilka semlor som helst. En matigare kusin till sötesemlan, med kummin istället för kardemumma och två varianter på fyllning. Min favorit till vänster; rökt renkött, kokt kall potatis och pepparrotsvisp. Vegovarianten fylls med rödbetspesto och getostkräm.
Den som fortfarande känner sig nyvaken eller skeptisk, starta radion om en kvart vetja. Idag har vi nämligen tema vinterutflykt och utflyktskorgen fyller vi med just dessa matsäckssemlor. Något säger mig att jag för ovanlighetens skull kommer att stå mig till lunch just idag.


Eftersom jag redan hade släppt alla hämningar i köket igår kunde jag lika gärna fortsätta i samma anda. För att muta sjuklingen med något värmande pressade jag 5 blodapelsiner i en kastrull och kokade i 5 min tillsammans med 1 st stjärnanis + 1 st kanelstång. Det blev överraskande gott, ja till och med så gott att jag utan att tänka mig för drack upp allting själv.

Apropå vinterutflykt och att knyta ihop säcken, så tror jag utan tvekan att det här är drycken som kommer att förgylla insidan av min termos när det vankas pulkaåkning framöver. Testa du med, blodapelsin med en ton av lakrits är en som en pralin i drickbart format.

Rågfrallor med kummin
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1,5 tsk hel kummin
1 msk honung
1 tsk salt
2,5 dl rågsikt
4 dl vetemjöl

Rör ut jäst i vatten, tillsätt övriga ingredienser och kör i maskin eller arbeta för hand. Låt jäsa under bakduk 60 min. Forma 8-10 runda frallor, använd mer mjöl om det behövs. Lägg på plåt med bakplåtspapper och jäs ytterligare 30 min under bakduk. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 20-25 min. Låt svalna.

Fyllning 1 – rökt renkött och pepparrotsvisp
Dela brödet och gröp ur lite bröd ur den undre halvan. Lägg skivad kokt (kall) potatis i botten och en skiva rökt renkött ovanpå. Toppa med pepparrotsvisp.

Pepparrotsvisp:
1,5 dl grädde
2,5 msk riven pepparrot
1 nypa salt

Vispa grädden och smaka av med pepparrot och en nypa salt.

Fyllning 2 – rödbetspesto och getostkräm
Dela brödet. Gröp ur lite bröd ur den undre halvan. Fyll gropen med rödbetspesto. Toppa med getostkräm och lite färsk bladspenat.

Rödbetspesto:
250 g rödbetor
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl solroskärnor
1 dl creme fraiche
0,5-1 msk saft från pressad citron
0,5 pressad vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm svartpeppar
en liten bit parmesanost

Skala och koka rödbetorna i vatten och buljong tills de är mjuka. Mixa rödbetorna tillsammans med creme fraiche och nötter. Pressa i vitlök. Smaka av med pressad citronsaft, en nypa salt och svartpeppar. Rör ner riven parmesanost.

Getostkräm:
120 g getost
2 dl creme fraiche
0,5 tsk honung
1 nypa salt
1 krm svartpeppar

Mixa till en fluffig kräm med stavmixer.

Skriv ut inlägg

Nudelgryta och låtsasfrikadeller!

den 23 januari 2012, kl 21:27

Jag botaniserar i mitt eget receptregistret och hittar en nudelgryta med kycklingfrikadeller. Eller tja, frikadeller är det ju i egentligen mening inte eftersom de inte tillagats i själva soppan. Men, låtsasfrikadeller kan vi väl säga? Det här för övrigt en middagsrätt som är fiffig på det viset att alla tänkbara grönsaker och rotfruktsslattar som må finnas i kylskåpet är välkomna att göra låtsasfrikadellerna sällskap.

Nudelgryta med kycklingfrikadeller
Frikadeller
400 g kycklingfärs
1-2 pressade vitlöksklyftor
0,5 finhackad färsk röd chili
2-3 cm finhackad färsk ingefära
färsk persilja
Grytan
2 morötter
1 röd lök
1 paprika
en bit zucchini
en näve brysselkål
några champinjoner
1 burk kokosmjölk
1 bit ingefära
1,5 msk fisksås
pressad citronsaft
salt, svartpeppar, chilikrydda
äggnudlar till 3-4 personer

Blanda alla ingredienserna till frikadellerna. Forma små frikadeller med hjälp av två skedar. Stek i lite olja tills de är genomstekta. Gör under tiden grytan. Fräs morotsstavar, rödlöksbåtar, halverad brysselkål tillsammans med ingefäran i lite olja i en gryta en stund. Tillsätt kokosmjölken och låt småputtra. Tillsätt paprika delad i mindre bitar och zucchinistavar. Smaka av mied fisksås, citronsaft, salt, peppar och chilipeppar. När morötterna börjar få lagom tuggmotstånd, tillsätt delade champinjoner. Koka nudlarna separat och vänd sen ner dom i grytan tillsammans med frikadellerna.

Skriv ut inlägg

Bästa Högbolimpan

den 22 januari 2012, kl 18:23

Ibland tänker jag tillbaka på skördefesten i Högbo, kvällen när vi åt och drack och nästan sprack. Rimligtvis borde jag ju fantisera om någon av de tolv ljuvliga rätterna, där den ena var än godare än den andra. Men nej, det är inte maten jag tänker på, utan självaste Högbolimpan. Jag vet, det här är nog beviset på att jag är ohälsosamt svag för söta filmjölks- och sirapslimpor. Just den här är dessutom något alldeles extra. Faktiskt så god att vi startade upp ett nytt brödbak i samma sekund som limpa nummer 1 kom ut ur ugnen. Bästa limpan, okej?

Högbolimpan
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk vetegroddar
0,5 dl vetekli
3/4 dl rågkross
3/4 dl solrosfrön
1,5 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
1 dl russin
1 dl (skållade) mandlar
1 dl torkade aprikoser.

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt därefter filmjölk och sirap samt mandlar och aprikoser som grohackats. Häll upp i smord 1,5-liters brödform. Strö över lite mjöl och grädda i 175 grader (mitt i ugnen) i ca 85-90 minuter.

Skriv ut inlägg

Den omöjliga marinaden

den 21 januari 2012, kl 10:42

Att gissa ingredienserna i maten är min favoritlek runt middagbordet. Det kan ha vissa samband med att det är den enda tävlingsgren där jag sopar banan med de flesta. Jag kan därför ana att Carl log mycket stort när han hittade receptet på den här marinaden inne hos Moma. Och visst hade han rätt, oj vad jag gick bet den här gången! Men gott var det och mätta blev vi.

Momas Jerk Ribs
1 kg kamben, alt revben
Marinad:
1 msk kryddpeppar
1 msk timjan
1,5 tsk svartpeppar
0,75 tsk muskot
0,75 tsk kanel
1 msk färskriven ingefära
1 msk mörk muskovadosocker
1 dl olja
1 msk soja
1 tsk salt
0,5 dl vinäger
2 msk mörk rom
1 röd habanero
3 vitlöksklyftor
2 sharlottenlök

Blanda alla ingredienser till marinaden utom lök och chili. Mixa slät, tillsätt sedan lök och chili, mixa 30 sekunder ytterligare. Låt köttet dra i marinaden så länge du har tålamod, helst över natten. Tillaga i 110 grader i 60-90 minuter. När köttet börjar bli färdigt, höj temperaturen till maxtemperatur och grilla tills det fått fin färg. Servera med ris och cole slaw.

Fler kul gissa-ingredienser-i-maten
1) Ser du en flaska vitvinsglögg i affären så köp. Servera iskall med is och lime i sommar, det är otippat svårt att gissa glögg mitt i varmaste juli.
2) Likaså brukar få kunna sätta fingret på att det är just syrén i saftglaset.
3) Och vad ätr det egentligen i den där memman?
4) En laxsallad som räcker till många och är en finfin gissa-ingredienser-i-maten-rätt.
5) Och vem kan gissa att det är ost i glassen?

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen