De där twitterkakorna
Redan på årets andra dag introducerades ett nytt ord i det röda köket, när vi twitterbakade tillsammans med Johan. Efter att ha handlat hem ingredienserna utifrån Johans handlingslista bakade vi till allmän (twitter-)beskådan samma apelsinrullar och samtidigt, fast i varsitt kök. Jag hade väl aldrig kunnat tro att det skulle ta tre timmar att baka kakorna, men goda blev dom och kul var det. Receptet? Tja, på ett ungefär såhär gick det till.
Twitterkakorna
Mördegen:
230 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl strösocker
150 g smör
1 äggula
Blanda mjöl, bakpulver och socker. Skär ner smör i små bitar och nyp ihop degen med fingrarna till smulig konsistens. Tillsätt äggulan och arbeta (men överarbeta inte) ihop till en deg. Plasta in och lägg i kylen.
Fyllningen:
150 g mandel utan skal
2 dl florsocker
1 apelsin
1 msk syltade apelsinskal
1 äggvita
ett par droppar röd karamellfärg (alt färgpasta)
Mal mandeln (eller mixa fint med stavmixer) och sikta ner i en skål. Sikta ner florsocker. Blanda och riv sedan ner skal från en apelsin, tillsätt 1 msk syltade apelsinskal. Häll några droppar karamellfärg i äggvitan och rör ner detta i fyllningen. Rör ihop till en deg.
Fortsätt sedan med mördegen och fyllningen på det här viset:
Dela degen i 4 lika stora bitar och kavla dem till 10 cm breda rektanglar, ca 0,5 cm tjocka (bör se ut såhär, men det kan också hända att det ser ut såhär). Dela därefter upp fyllningen i 4 lika stora bitar, rulla i florsocker och lägg på varje platta. Rulla ihop rullen med hjälp av bakplåtspappret, skär av överflödig degen och låt kanten vara nedåt.
Glasyren:
200 g vatten
500 g socker
100 g glykos
Koka upp vatten och socker i en kastrull på hög värme. När det börjar koka, tillsätt glykosen. Låt koka i ungefär 25 min, tills den är 118 grader och har små bubblor. Häll den i en ugnsfast form
Finliret
100 g pistagenötter
1 citron
Hacka nötterna. Grädda kakorna i 180 grader i 12-14 min. Kakorna kan gräddas ihoprullade i bakplåtspapper, då liknar det mer rullar än vad mina gjorde. Rör med en palett i glasyren, den ska börja tjockna och vitna. När glasyren nästan är hård, ta 5-6 skedar glasyr (resten kan sparas 2 veckor i en burk i kylskåp) och värm på svag värme i en kastrull tillsammans med lite citronsaft. När glasyren är klumpfri, häll den över kakorna som kommer ut ur ugnen. Toppa med pistagenötterna så att kakorna ser ut såhär. Låt svalna i en kvart, skär sedan i 2 cm breda kakor.
Per Morberg var också med
Apelsinrullar eller apelsinsnittar eller apelsinrullar?
Två vinnare och jag
Jag har fått stora skaldjursbegäret och höll på att ta anställning i saluhallens fiskdisk häromdan, allt för att få stanna kvar och frestas lite till. Ge mig musslor, räkor, ja nästan allt med (näbbar och) klor skulle funka. Jag nöjde mig dock med ett nät musslor och med det i ena handen passade det utmärkt att återupptäcka ett gammalt favoritrecept. Musslor och risotto är ju två vinnare i samma lag. Av den anledningen vågar jag för första gången utlova smakgaranti på ett recept. Skulle någon mot all förmodan inte gilla detta, räck upp en hand så skickar jag tröstpris på posten.
Musselrisotto
1 nät färska blåbusslor med skal (1 kg)
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
3 dl torrt vitt vin
Risotto:
5 schalottenlökar
2 msk tomatpuré
5 dl hönsbuljong
buljong från musselkoket
1 tsk torkad timjan
2,5 dl arborioris
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Borsta och skölj musslorna. Släng öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem. Hacka vitlöken fint och fräs i oljan.Tillsätt vin, koka upp och tillsätt därefter musslorna. Koka på högsta värme under lock, 4 minuter, skaka kastrullen ett par gånger under tiden. Spara musselspadet till risotton och släng musslor som är slutna. Skala och finhacka lök. Koka upp buljongen tillsammans med musselspadet. Fräs löken mjuk i olivoljan, tillsätt tomatpuré och timjan och låt fräsa några minuter. Tillsätt riset och fräs lite till. Häll på hälften av buljongen och låt koka på svag värme utan lock. Tillsätt mer buljong vartefter buljongen sugs upp av riset. Fortsätt tills riset är nätt och jämt mjukt, ungefär 25 minuter. Lägg musslorna i risotton och låt allt bli genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.
Publicerad i musslor, risotto, skaldjur | Kommentarer (16) Skriv ut inlägg2011 i snabbrepris
I januari levde vi så gott som enbart av den stora getosten vi fått i julklapp. Ungefär varannan dag gjorde den sällskap med rödbetor, ett radarpar är ju som bekant ett radarpar.
Med tanke på snön såg ju hela februari ut som ett enda långt sportlov. I sann utflyktsanda gjorde vi rallyrullar, pannkaksmuffins och fotade fina vinterbilder tillsammans med Hilda.
I mars bakade vi Carls favoritkakor och på picki ägnades fredagarna fortfarande åt att leka gissa-fredagsporslinet.
I april for jag till sommarkollot för att tappa sav. Och i årets mest minnesvärda bloggkommentar fick jag namnet Picki Långstrump efter att ha visat bilder på färgglada flaskor som hängde i var och varannan björk…
…när jag kom hem igen kom värmen och med solen vaknade allt till liv. Rabarber, nässlor och inte minst Helenas glassmaskin.
En fin majdag hade vi den stora äran att få matvandra tillsammans med Monica Frangeur. I en kohage smakade jag spettekaka för första gången i livet. Om vi bortser från själva spettekakan så kommer jag att minnas dagen som en av årets bästa.
I juni hängde vi upp flaskor i farmor och farfars päronträd. Med facit i hand var det ju lika kul som det ser ut
I juli återsåg jag mitt fina utekök. På frågan om man kan vara förälskad i ett kök, så är svaret utan tvekan ja.
I augusti hade vi kaktävling på picki. Vi fick både tillfälle att inviga det hemsnickrade kakfatet och att äta kakor tills det nästan ramlade kaksmulor ut ur öronen på oss. 18 sorters kakor är något att notera i CV:t.
…en av augustis varmaste dagar var vi på matbloggsdejt i Göteborg. Jag har sagt det förr och jag kommer att säga det igen; Sveriges finaste matbloggerskor bor i Göteborg. Jag önskar att jag kunde adoptera hela gänget.
I september följde jag med Tomas Diederichsen när han for på inspirationsresa till Toscana. Vi åt mat och drack vin, åt mat och drack vin, åt mat och drack vin. Så här några månader senare känns det som att resan kanske bara var en dröm. Men bildbevis finnes. På fotot ovan ses Tomas fina sambo Klara och pinjenötskotten hon adopterade med sig hem till Sverige.
I oktober väckte jag större delen av Uppsala när jag elvispade mig igenom en halvtimme i morgonradion. Men det var det värt, klappgröt är ju som bekant tidernas bästa mellis.
I november hängde vi upp knäckebröd i taket i det röda köket. Samma månad kom glöggen ut ur garderoben och tappades upp på flaska.
I december tog den traditionsenliga chokladkalendern över picki och jag törs utlova samma nyårslöfte som i fjol. Ingen choklad i det röda köket det närmaste halvåret.
Tack för i år,
och med önskan om ett fint 2012.
Trolla med julskinkan som blev över
Fick du julskinka över? Är du nöjd med antalet knäckebrödsmörgåsar med julskinka och stark senap? Om svaret på frågorna är ja, trolla lite med julskinkan som är kvar vetja.
Recept
Pitabröd med jullovsfyllning
Julquesadillas
Det hänger en mistel i taket
Mamman lagar mycket julmat, allt för att inte behöva laga någon mat alls mellan jul och nyår. Själv var jag redan på julaftonskvällen lika mätt på julmat som jag var mätt. Utöver att det röda köket är rött och att det hänger en mistel i dörröppningen, har ingen som ätit mat hos oss i veckan kunnat gissa att det var jul bara häromdan. Hembakt pizza på juldagskvällen följdes upp med spaghetti och kättfärssås på annandagen. Ja ni hör ju, julen försvann med en virverlvind (somliga säger Dagmar). Igår samlade jag åtminstone några julsmakspoäng när två bortglömda kuvert saffran blev en prima buljong och inte långt senare en förtjusande god paella.
Någon slags kusin till paella
6 gula scahlottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 morot
0,5 fänkål
2 st kycklingfiléer
400 g räkor med skal
3 msk tomatpuré
3 dl avorioris
3-4 dl vitt vin
0,5 kycklingbuljongtärning
2 askar körsbärstomater
2 paket saffran
1 lagerblad
salt, peppar
rejält med bladpersilja
Skala räkorna och spar skalet. Skiva vitlök och dela den gula löken i båtar. Stek hälften av lök och vitlök mjuk i en stor kastrull med olja. Tillsätt tomatpuré, moroten som skalats och delats i mindre bitar, delad fänkål och räkskal. Fräs några minuter tillsammans med saffran. Tillsätt vin, bunljong och låt småputtra, späd med lite vatten. Smaka buljongen, den ska smaka mycket men inte koka bort. Stek resten av lök och vitlök mjuk i olja i en stor stekpanna. Dela kycklingfilén i mindre bitar och bryn dessa tillsammans med löken, salta och peppra. Tillsätt ris och fräs någon minut. Tillsätt ett par dl av buljongen och lagerblad. Småputtra och späd med mer buljong/vin/vatten tills riset är färdigkokt och paellan krämig. Mot slutet, tillsätt tomaterna som halverats. Smaka av med salt och peppar. Vid servering, toppa med skalade räkor och rejält med färsk persilja.
Efter jul kommer sommar? Josefs efterrätt; fruktsallad med jordgubbar och glass
Bilder från en julafton
Mamman fjäskade för kusin-vegetarian och bjöd på en vegansk senapssill.
Själv gjorde jag mitt bästa för att matcha julklappspappret, rätt likt va?
Min norske kusin matchade lingonpäronen, som för övrigt blev mycket goda!
Hade jag vetat hur goda de skulle bli (utklassade romtopfen) hade jag lagt in fler.
Recepten
Vegansk senapssill
Lingonpäron
Chokladkalender – lucka 24
Klicka på bilden för att öppna luckan!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Kommentarer (4) Skriv ut inläggChokladkalender – lucka 23
Klicka på bilden för att öppna lucka 23!
Publicerad i chokladkalender 2011 | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg