Om jakten på den goda banankakan

den 14 november 2009, kl 10:02

Fotograf: Carl Fredriksson

Jag har ett dubbelt förhållande till bananer och banankaka. Jag gillar banan, ett kalasbra mellanmål när hungern slår till. Men, vid minsta antydan till att bananen börjar smaka eller lukta brun banan så får jag svårt att äta den, hur gärna jag än vill. Vi kastar dock sällan bruna bananer, istället har det blivit så att Carl bakar banankaka på löpande band (kan man använda brun banan till något annat än banankaka så säg?). Hursomhelst så har det blivit några banankakor vid det här laget. Banankaka som å sin sida gärna (och inte helt otippat) smakar just brun banan. Det är därför få av banankakorna som får godkänt av mig, men till slut dök det upp en banankaka som jag mer än gärna äter igen. En kaka med skivad banan i, som smakar banankaka fast ändå inte.

Banankaka
3 ägg
2,5 dl socker
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
1 st lime
2 msk kakao
2 st bananer

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt smält smör, mjölk samt skal och saft från en lime. Dela smeten i två bunkar och tillsätt kakao i den ena. Smörj och bröa en brödform. Varva ljus smet, chokladsmet och skivade bananer (det översta lagret måste vara kaksmet, så att bananerna täcks). Grädda kakan i ungefär 50 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna på galler.

Receptet är från Tasteline. I originalreceptet används gröna bananer, men inte hos oss, då faller ju hela vitsen med att äta banankaka?

Fler (gul-)bananrecept
Johanna och Robins kaka
En annorlunda chokladefterrätt
(Nästan-)glass
Chokladdoppad fryst banan
Indisk yoghurtefterrätt

Skriv ut inlägg

25 kommentarer till “Om jakten på den goda banankakan”

  1. Ingela kl 11:01, den 14 november 2009

    Precis som du har jag alltid haft en tudelad inställning till banankaka men efter att min mamma bjudit på en oslagbar variant är jag fast. Mycket kakao och hackade nötter är hemligheten i denna. Ska laga en i eftermiddag faktiskt, det ligger ett gäng bruna bananer i kylen som väntar på att bli till god kaka! :)

    Receptet finns här: http://veckomatsedel.blogspot.com/2009/08/godaste-banankakan.html

  2. Stefan kl 11:08, den 14 november 2009

    Det sägs att bananer kan frysas, visste du det?

    Såg det när jag skannade av nätet för att jag hade för mycket brieost kvar och var lite less på att äta det dagligen. Brie går också att frysa, det enda som händer lär vara att mognadsprocessen stoppas. Brie har jag testat. Kanske inte det optimala att frysa, men ett sätt att slippa äta alltför bedagad mat, slippa slänga och större variation (om man alltså kan ta fram den överblivna brieosten efter ett par veckor igen).

    Men bananer kan stekas, särskilt om de börjat bli lite för bruna, för då ger stekningen en ny fräschör åt lite väl bruna bananas.

    En av våra favoritdesserter som man fixar på några minuter är att steka halverade bananer i rikligt med smör, sätt till råsocker eller vanligt socker som får smälta i stekpannan. Efter det är det lite festligt att hastigt flambera direkt i stekpannan med någon stark sprit, typ cognac, whisky, calvados (men för Guds skull, flambera inte direkt under köksfläkten! Det kan börja brinna).

    Serveras med glass o/e grädde o/e nötter.

    En variant på de djupfrysta bananerna har jag för mig var att låta ungarna äta den som en glasspinne direkt från frysen. Aldrig testat, för jag är inte så förtjust i att knapra banan, bara att tillaga den ex vis som ovan.

  3. Rebecca kl 11:53, den 14 november 2009

    Banan fungerar utmärkt i brödbak, gärna surdegsdegar och med yttepyttelite ekologiskt vaniljpulver. Det ger en rund mild smak på brödet, utan att smaka banan.

  4. Elin kl 13:17, den 14 november 2009

    Jag skivar alltid mina bananer när de börjar bli bruna och fryser sedan ner dem. Det är toppen att ha fryst banan när man känner för att göra en smaskig smoothie! Jag gillar inte att göra smoothie på färsk banan eftersom att drycken på något konstigt sätt smakar mer banan då.

  5. Eva Kronvall kl 16:40, den 14 november 2009

    Jag gillar inte heller smaken av ”brun” banan i banankaka. Jag tror förresten inte att jag ätit någon banankaka som jag verkligen tyckt om! Tastelines recept verkar bättre än de flesta.

    När ena dottern var i 18-års åldern for hon till Australien och för att försörja sig tillverkade hon något som hon kallade för ”Nanachocs”, satte en glasspinne i ena änden på en banan som sedan chokladdoppades och frös, packades i ett litet plastomslag och såldes till glassugna på stranden.

    Barnbarnen ska sova över här och som eftermiddagsmys till en Harry Potterfilm introducerade jag Pickipicki som de fick i var sin mugg .

  6. tina kl 19:18, den 14 november 2009

    Ingela: Tack för tipset. Vi har faktiskt några bruna bananer hemma, jag tror bestämt jag ska baka din mammas banankaka ikväll. Återkommer med domen! ;-)

    Stefan: Tack för din intressanta kommentar. Jag vet någon här hemma som kommer laga din bananefterrätt så fort han får chansen. Allt med eld lockar! Men jag håller med, det låter verkligen gott. Fryst banan (med pinne i) och doppad i choklad har vi ätit någon gång i början av pickis historia. Efter att ha tjuvkikat i inlägget så ser jag att vi kallade det för en barnsligt god efterrätt! ;)
    http://www.pickipicki.se/2007/09/onsdagssoppa-kronartskocka-och-efterratt/

    Rebecca: Tack för tipset! Det ska jag prova någon gång. Vilken lycka att få äta bröd hemma hos dig, jag gissar att dom aldrig smakar likadant? :-)

    Elin: Smotti är det bästa jag vet! Just nu äter vi lingonsmoothie om kvällarna, så himla gott.

    Eva: Haha, vilken affärsidé! Nu när du påminner mig om chokladdoppade frysta bananer så slår det mig att vi har gjort något liknande för ett par år sedan; http://www.pickipicki.se/2007/09/onsdagssoppa-kronartskocka-och-efterratt/ Gott! Roligt att ni äter pickipicki hemma, det gör mig glad! :-D

  7. Lina kl 20:11, den 14 november 2009

    Hur mycket smör ska smältas och tillsättas i kakan? Det står i beskrivningen men inte i ingredienslistan.

  8. tina kl 20:17, den 14 november 2009

    Lina: 150 g ska det vara, tack för att du säger till, nu har jag ändrat!

  9. Fyraihuset kl 21:05, den 14 november 2009

    Såg ett recept i leva och bo tidningen idag där det var kakao och valnötter i receptet, det lät gott. Banan är ingen favorit i bakning hos oss men man kanske skall testa igen, det var längesen jag bakade med banan.

    /Nina

  10. Tant Grön kl 21:43, den 14 november 2009

    Jag brukar frysa banan och använda den till lite allt möjligt. Framförallt som bas i smoothie. Just nu är favoriten banan, gammaldagsmjölk och kakao. Busenkelt men väldigt lyxigt och gott!

  11. Carolina kl 23:10, den 14 november 2009

    Åh, bruna bananer åker alltid in i frysen! Med skal och allt. Ta bara ut och tina nån minut tills skalet går att ta av, sen är de underbara mosade – tillsammans med en tsk/msk kakao blir det ljuvlig glass, på gröten, i filen, i smoothie (såklart), som de är när man är godissugen..you name it! Hade jag haft barn hade jag bjudit det som efterrätt/mellanmål, det tror jag skulle uppskattas. :) Banankan lät dock supersmarrig den med!

  12. tina kl 09:08, den 15 november 2009

    Nina: Kakao och valnötter låter gott i kakan!

    Tant Grön: Kakao i smotti! Det var något nytt, det måste vi nog prova här hemma.

    Carolina: Med skal och allt. Jag brukar lägga ut dom på balkongen när dom är alldeles för bruna, men jag ska prova frysen nästa gång. :-D

  13. Stefan kl 11:10, den 15 november 2009

    Ett inlägg om allt som går att frysa men som vi inte är vana att göra det med är väl inte ett dumt tema som inlägg? Jag har inte någon egen blogg, så jag kan inte, men det finns information om det på nätet, bara man söker.

    Ex vis så kan jag numera frysa grädde om jag åker bort en vecka eller två. Likaså kan man frysa mjölk, men då passar den bäst till bakning eller till pannkaka eftersom konsistens och smak förändras en aning. Brieost har jag nämnt. Potatis däremot, det blir inte någon höjdare i frysen ens om den är tillagad. Blir lätt vattnig och konstig. Hur gör Felix och Findus?

    Finns det bågra fler tips på sådant som vi inte tror går att frysa men som funkar ändå?

  14. sanna Andersson kl 12:46, den 15 november 2009

    mixa bruna bananer i pannkakssmeten så får du matiga och goda pannkakor med en antydan av banan. /s

  15. Mikaela kl 15:57, den 15 november 2009

    Så grymt att det finns något att göra med övermogna bananer, ett alternativ till att slänga dem. Det är skäl nog för mig att gilla idén, även om jag har svårt för banankaka som blir för jolmig i smaken. Limen här torde råda bot på det?

  16. tina kl 20:58, den 15 november 2009

    Stefan: Ett intressant ämne, jag håller med. Vill du skriva ett gästinlägg på temat otippade saker som funkarinte funkar att frysa?

    Sanna: Smart! Varför har jag inte tänkt på det själv? Jag som tycker att jag har haft allt i pannkakorna!

    Mikaela: Ja, delvis limen räddar kakan, sant! Nu har jag så många andra banan-tips utöver banankaka, så nu får jag prova annat ett tag tror jag. :-)

  17. Ida kl 21:07, den 15 november 2009

    Frys bananen och gör sedan ”nyttig” glass med hjälp av annan frukt och kokosmjölk, det gjorde jag:
    http://hemmahosidodido.blogspot.com/2009/10/mellisglass.html
    Supergott!

  18. tina kl 22:14, den 15 november 2009

    Ida. Åh, mellisglass! Kikade på receptet, det låter verkligen kalasgott, tack för tipset!

  19. Josefina kl 09:37, den 16 november 2009

    älskar banankaka :}~

  20. tina kl 19:14, den 16 november 2009

    Josefina: Kom hit, här finns det (nästan) alltid banankaka! :-)

  21. Majsans Blogg » Blog Archive » “Cakelift” kl 19:48, den 18 november 2009

    [...] I scrapbookingvärlden gör man ibland en “scraplift”, dvs man gör sin egen tolkning av någon annans layout. Själv har jag gjort en “cakelift”, ett eget uttryck för min egen tolkning av någon annans kakrecept, i det här fallet inspirerades jag av min favoritmatbloggare Pickipickis banankaka. [...]

  22. Katrin kl 15:20, den 23 november 2009

    Jag brukar frysa övermogna bananer och ha dem i smooties. Mina kompisar gör frusen-banan-på-pinne-tricket till sina sockerfria barn.
    Banankaka är också nåt som dyker upp emellanåt, det ska bli ett nöje att prova ditt recept här ovan. Själv hittade jag ett recept som fick många förtjusta utrop av diverse fikagäster. Det är skivade bananer, mandelmassa, choklad, en massa ägg och lite annat i den. Receptet kommer på bloggen inom de närmsta dagarna:)

  23. Josefine kl 20:44, den 24 november 2009

    Hej hej!
    Har ett underbart recept på bananpaj!!
    Skär två-fyra bananer i mynt(så de täcker bottnen plus lite till).
    Blanda 2 dl mjöl med 1 dl socker.

    Strö mjölblandningen över bananerna (man kan även strö över lite kanel på bananerna innan mlöjblandningen)

    Sen tar man kylskåpskallt SMÖR (inget margarin eller skit, utan SMÖR) och hyvlar över! Smöret ska täcka alla bananer+ mjöl(sen tar man gärna lite till;) )

    In i ugnen ( långt ner) på 225 grader i ca 20-25 min, tills pajen är lite brunaktig. Låt den stå en liten stund så den hinner bli lite knäckig på ytan.

    Servera med vaniljglass!
    Ååhhh det är en bit av himmel!! Lycka till ;)

  24. tina kl 21:11, den 24 november 2009

    Katrin: Jag håller span på din blogg, är svag för mandelmassa! ;-)

    Josefine: Hurra! Ännu ett banankaksrecept, tack! Jag kommer aldrig mer behöva googla efter ”den perfekta banankakan”, jag ska prova mig igenom era recept istället.

  25. Aussie kl 20:46, den 19 februari 2016

    Aldrig haft någon relation till bruna bananer eller banankaka men efter min Australienresa där banankaka var mer än vanligt så har jag längtat ett par månader men nu ska jag testa ditt recept som såg spännande ut.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen