Jo, jag gillar faktiskt fortfarande zucchini

den 26 augusti 2010, kl 08:49

Om vi har ätit upp all squash som vi tog med oss hem från sommarkollot? Nej, verkligen-inte-alls. I det röda köket har vi dock kommit till en punkt där vi känner oss rätt mätta på zucchini, här hemma ses den sista zucchinin numera som en del av köksinredningen. Dem matchar faktiskt vår sommarsnickrade Ernst-bänk riktigt fint! Mamman däremot, hon kämpar tappert än (skulle gissa att hon har några fler än oss kvar), och hon surfar frenetiskt i jakt på nya recept. Förra veckan bjöd hon på zucchiniplättar, serverade tillsammans med kallrökt lax, gräddfil och finhackad rödlök. Inspirerad av Tasteline om jag inte missminner mig. Riktigt god mat. Carl kastade sig över matlådan, och själv var jag inte sen att tacka nej till lunch dan därpå. Nästan så att jag känner mig manad att ge mig an vår sista zucchini här hemma. Men bara nästan.

Zucchiniplättar
med kallrökt lax

1 zucchini
2,5 dl mjöl
2 dl mjölk
1 dl riven ost
1 ägg
0,2 röd chili
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
Pynt:
kallrökt lax
gräddfil
finhackad rödlök
livet skal från apelsin
(eller citron)

Blanda mjöl, mjölk och ägg tillsammans med riven zucchini, riven ost, finhackad chili och finhackad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Stek plättar i lite smör, ett par minuter på varje sida. Pynta plättarna med exempelvis kallrökt lax, finhackad rödlök, gräddfil. Toppa med rivet skal från apelsin. Receptet är för 4 personer (Tasteline).

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “Jo, jag gillar faktiskt fortfarande zucchini”

  1. Martina kl 09:28, den 26 augusti 2010

    Ja, jag kämpar också för att få med squashen i matlagningen, den funkar att skära ner i dom flesta rätterna som tur är ;-)

  2. Designing good life - Sarah kl 10:17, den 26 augusti 2010

    Dom har jag också provat några gånger. Riktigt gott!

  3. Maria kl 10:52, den 26 augusti 2010

    Själva ”kämpar” vi med gula och lila bönor :)

    Förra sommaren gjorde jag zucchini-puckar ganska ofta. Riv zucchini, låt den vätska ut mha lite salt, krydda med dina favoritkryddor, och blanda ihop med lite ströbröd och kanske en äggula. Stek i ganska mycket olja, eller fritera om du är ännu mer ambitiös! Blir jättegott som snacks till öl och vin :)

  4. Maria kl 10:54, den 26 augusti 2010
  5. Emma kl 10:55, den 26 augusti 2010

    Tänkte precis tipsa dig om hur du kan använda din sista squash; nämligen i en squashkaka jag gjorde förra veckan. Men du hade ju redan kollat in den:) Om du gillar ostkaka kommer du digga denna!

  6. charlotta kl 14:36, den 26 augusti 2010

    hittade ett recept för ett litet tag sedan och kom att tänka på dig!

    http://torskpalax.blogspot.com/2010/08/fyllda-zucchinisquashblommor.html

  7. charlotta kl 14:38, den 26 augusti 2010

    ha, såg precis att receptet jag länkade till kommer från samma emma som skrivit kommentaren ovanför mig! hejhej!

  8. åse kl 16:23, den 26 augusti 2010

    MEN så gott!! Måste prova!!

  9. Um Pouco Mais kl 17:23, den 26 augusti 2010

    Zucchini är faktisk sjukt gott!! Plättar har jag inte testat att göra med dem innan. Bra tips, ska nog testa i helgen!

  10. carl kl 18:07, den 26 augusti 2010

    Det är ingen Ernstbänk!!

  11. Mårtenssons kök kl 20:22, den 26 augusti 2010

    Så kul att du blev inspirerad hos oss till lite ommöblering! Hoppas det blir bra om du ger dej på det. Vi är i alla fall supernöjda med vårt ”nya” rum!

    Zucchini är inget som vi har så där väldigt ofta här hemma, får kanske bli lite ändring på det för dom här plättarna låter ju smarriga.

  12. Linda kl 21:49, den 26 augusti 2010

    Otroligt men sant, Zucchini har jag aldrig ätit, nog dags att testa det :-)

  13. tina kl 22:21, den 26 augusti 2010

    Martina: Du har rätt. Zucchini är förresten väldigt gott på pizza, tillsammans med exempelvis fetaost.

    Sarah: :-)

    Maria: Ska provas, tack för tips! (blir lite avis på bönorna…)

    Emma: :-D Jag tror bestämt att jag skulle gilla din kaka!

    Charlotta: Haha, ja det var ett lustigt sammanträffande. Förresten gillar jag att du engegerar dig trots att du är på andra sidan klotet! Har du ätit några oreos än?

    Åse: Ja det måste du. Apropå zucchiniplättar som måste provas, så är zucchiniplättar med fetaost ena riktiga höjdare:
    http://www.pickipicki.se/2008/04/plattkalas/

    Um Pouco Mais: Kul, välkommen hit förresten!

    Carl: En bänk i sann Ernst-anda, det kan du inte säga emot….

    Mårtenssons kök: Zucchini är inte så pjåkigt faktiskt, gott i plättar, gott på pizza, gott i soppa, gott att ugnsbaka, bland annat ;-)

    Linda: :-O JA!

  14. Emmy kl 03:56, den 27 augusti 2010

    Vet precis hur det är. Pappa brukar kunna skörda hur mycket squash som helst, så vi har också lagat allt möjligt på denna grönsak. Även squash-”ostkakan” som Emma nämner. Blir jättegott. I år hoppade pappa över att odla squash vilket vi först tyckte var bra då mättnaden fortfarande satt i sen tidigare somrar, men har nu fått köpa istället…

  15. Erika - Bakglädje kl 07:09, den 27 augusti 2010

    Det kan bli lite mycket ibland. Min mamma odlade squash några år när jag bodde hemma och vi åt det jämt! Jag menar verkligen ”jämt”.

  16. Camilla kl 07:23, den 27 augusti 2010

    Gott! Man kanske skulle odla lite egna nästa år, men i liten skala. :)
    Trevlig helg!

  17. Helena Ljunggren kl 08:04, den 27 augusti 2010

    Som vanligt så är jag helsåld på dina bilder. Jag tycker de är så mjuka och otroligt behagliga att titta på.

  18. hege kl 09:07, den 27 augusti 2010

    Dette så ut som en spennende kombinasjon. har aldri prøvd squash sammen med røkt laks før, så takk for tipset! Hege

  19. Josefina kl 09:14, den 27 augusti 2010

    vilken perfekt maträtt – helt ljuvlig ju. :P

  20. tina kl 09:24, den 27 augusti 2010

    Emmy: Hur mycket squash jag än ätit i sommar, så går det inte att komma ifrån att jag verkligen gillar mat som växer som ogräs. Det är något fint med det. :-)

    Erika: :-D

    Camilla: Ja gör det vetja! Trevlig helg!

    Helena: Vad glad jag blir när du skriver så. Själv har jag tyckt mindre bra om bilderna den senaste tiden. Har inte riktigt vant mig vid att det inte längre är optimalt fotoljus om kvällarna. Vill inte heller erkänna sommaren besegrad genom att plocka fram blixten. Det här fotot har Carl tagit, han kan! :-)

    Hege: Det måste du prova!

    Josefina: Japp, riktigt gott var det! :-)

  21. Beviset är ett stycke lista! | pickipicki kl 08:55, den 9 augusti 2012

    [...] med rökt sidfläsk Skivad stekt zucchini (salt, peppar, ev vitlök) Skivad grillad zucchini Zucchiniplättar med kallrökt lax Köttfärsfylld gratinerad zucchini Zucchini i pyttipanna Grönsakstårta Zucchini i ratatouille [...]

  22. Zucciniplättar | Fotodieten kl 15:06, den 20 augusti 2013

    [...] Receptet tipsade om att servera med kallrökt lax, det får vi prova en annan gång. http://www.pickipicki.se/2010/08/jo-jag-gillar-faktiskt-fortfarande-zucchini/ [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen