Jo, jag gillar faktiskt fortfarande zucchini
Om vi har ätit upp all squash som vi tog med oss hem från sommarkollot? Nej, verkligen-inte-alls. I det röda köket har vi dock kommit till en punkt där vi känner oss rätt mätta på zucchini, här hemma ses den sista zucchinin numera som en del av köksinredningen. Dem matchar faktiskt vår sommarsnickrade Ernst-bänk riktigt fint! Mamman däremot, hon kämpar tappert än (skulle gissa att hon har några fler än oss kvar), och hon surfar frenetiskt i jakt på nya recept. Förra veckan bjöd hon på zucchiniplättar, serverade tillsammans med kallrökt lax, gräddfil och finhackad rödlök. Inspirerad av Tasteline om jag inte missminner mig. Riktigt god mat. Carl kastade sig över matlådan, och själv var jag inte sen att tacka nej till lunch dan därpå. Nästan så att jag känner mig manad att ge mig an vår sista zucchini här hemma. Men bara nästan.
Zucchiniplättar
med kallrökt lax
1 zucchini
2,5 dl mjöl
2 dl mjölk
1 dl riven ost
1 ägg
0,2 röd chili
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
Pynt:
kallrökt lax
gräddfil
finhackad rödlök
livet skal från apelsin
(eller citron)
Blanda mjöl, mjölk och ägg tillsammans med riven zucchini, riven ost, finhackad chili och finhackad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Stek plättar i lite smör, ett par minuter på varje sida. Pynta plättarna med exempelvis kallrökt lax, finhackad rödlök, gräddfil. Toppa med rivet skal från apelsin. Receptet är för 4 personer (Tasteline).
Publicerad i kusin med pannkaka?, mamman, plättar, squash, zucchini | Kommentarer (22) Skriv ut inlägg22 kommentarer till “Jo, jag gillar faktiskt fortfarande zucchini”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ja, jag kämpar också för att få med squashen i matlagningen, den funkar att skära ner i dom flesta rätterna som tur är ;-)
Dom har jag också provat några gånger. Riktigt gott!
Själva ”kämpar” vi med gula och lila bönor :)
Förra sommaren gjorde jag zucchini-puckar ganska ofta. Riv zucchini, låt den vätska ut mha lite salt, krydda med dina favoritkryddor, och blanda ihop med lite ströbröd och kanske en äggula. Stek i ganska mycket olja, eller fritera om du är ännu mer ambitiös! Blir jättegott som snacks till öl och vin :)
PS: http://1.bp.blogspot.com/_A7-biKQc_l4/SKQEDT69_eI/AAAAAAAABbM/ciOdU6Q-piI/s1600-h/IMG_0002.JPG
Tänkte precis tipsa dig om hur du kan använda din sista squash; nämligen i en squashkaka jag gjorde förra veckan. Men du hade ju redan kollat in den:) Om du gillar ostkaka kommer du digga denna!
hittade ett recept för ett litet tag sedan och kom att tänka på dig!
http://torskpalax.blogspot.com/2010/08/fyllda-zucchinisquashblommor.html
ha, såg precis att receptet jag länkade till kommer från samma emma som skrivit kommentaren ovanför mig! hejhej!
MEN så gott!! Måste prova!!
Zucchini är faktisk sjukt gott!! Plättar har jag inte testat att göra med dem innan. Bra tips, ska nog testa i helgen!
Det är ingen Ernstbänk!!
Så kul att du blev inspirerad hos oss till lite ommöblering! Hoppas det blir bra om du ger dej på det. Vi är i alla fall supernöjda med vårt ”nya” rum!
Zucchini är inget som vi har så där väldigt ofta här hemma, får kanske bli lite ändring på det för dom här plättarna låter ju smarriga.
Otroligt men sant, Zucchini har jag aldrig ätit, nog dags att testa det :-)
Martina: Du har rätt. Zucchini är förresten väldigt gott på pizza, tillsammans med exempelvis fetaost.
Sarah: :-)
Maria: Ska provas, tack för tips! (blir lite avis på bönorna…)
Emma: :-D Jag tror bestämt att jag skulle gilla din kaka!
Charlotta: Haha, ja det var ett lustigt sammanträffande. Förresten gillar jag att du engegerar dig trots att du är på andra sidan klotet! Har du ätit några oreos än?
Åse: Ja det måste du. Apropå zucchiniplättar som måste provas, så är zucchiniplättar med fetaost ena riktiga höjdare:
http://www.pickipicki.se/2008/04/plattkalas/
Um Pouco Mais: Kul, välkommen hit förresten!
Carl: En bänk i sann Ernst-anda, det kan du inte säga emot….
Mårtenssons kök: Zucchini är inte så pjåkigt faktiskt, gott i plättar, gott på pizza, gott i soppa, gott att ugnsbaka, bland annat ;-)
Linda: :-O JA!
Vet precis hur det är. Pappa brukar kunna skörda hur mycket squash som helst, så vi har också lagat allt möjligt på denna grönsak. Även squash-”ostkakan” som Emma nämner. Blir jättegott. I år hoppade pappa över att odla squash vilket vi först tyckte var bra då mättnaden fortfarande satt i sen tidigare somrar, men har nu fått köpa istället…
Det kan bli lite mycket ibland. Min mamma odlade squash några år när jag bodde hemma och vi åt det jämt! Jag menar verkligen ”jämt”.
Gott! Man kanske skulle odla lite egna nästa år, men i liten skala. :)
Trevlig helg!
Som vanligt så är jag helsåld på dina bilder. Jag tycker de är så mjuka och otroligt behagliga att titta på.
Dette så ut som en spennende kombinasjon. har aldri prøvd squash sammen med røkt laks før, så takk for tipset! Hege
vilken perfekt maträtt – helt ljuvlig ju. :P
Emmy: Hur mycket squash jag än ätit i sommar, så går det inte att komma ifrån att jag verkligen gillar mat som växer som ogräs. Det är något fint med det. :-)
Erika: :-D
Camilla: Ja gör det vetja! Trevlig helg!
Helena: Vad glad jag blir när du skriver så. Själv har jag tyckt mindre bra om bilderna den senaste tiden. Har inte riktigt vant mig vid att det inte längre är optimalt fotoljus om kvällarna. Vill inte heller erkänna sommaren besegrad genom att plocka fram blixten. Det här fotot har Carl tagit, han kan! :-)
Hege: Det måste du prova!
Josefina: Japp, riktigt gott var det! :-)
[...] med rökt sidfläsk Skivad stekt zucchini (salt, peppar, ev vitlök) Skivad grillad zucchini Zucchiniplättar med kallrökt lax Köttfärsfylld gratinerad zucchini Zucchini i pyttipanna Grönsakstårta Zucchini i ratatouille [...]
[...] Receptet tipsade om att servera med kallrökt lax, det får vi prova en annan gång. http://www.pickipicki.se/2010/08/jo-jag-gillar-faktiskt-fortfarande-zucchini/ [...]