Startskottet för projekt surdegshöst
Systern skickar ett sms och frågar varför det är så tyst på pickipicki. Det finns ett enkelt svar på den frågan, och det är höstmörkret. Det är svårt att knäppa fina foton när solen sjunkit bakom grannhuset innan middagen ens är påbörjad. Det är med andra ord otacksamt att vara matbloggare såhär års. Ikväll blev jag så arg att jag ville kasta kameran genom fönstret, dra täcket över huvudet och låta pickipicki gå i ide med omedelbar verkan. Så blev det visserligen inte, men jag utlyste matstrejk på obestämd tid. För att liva upp humöret så har jag påbörjat höstens projekt: surdegsbrödsbak. Äntligen! Långt efter föräldralediga pappor och för den delen alla andra också. Av Frida fick jag två surdegsgrunder förra veckan (en på vete och en på råg). Delmål 1 är att hålla surdegsbebisarna i liv, lyckas jag bara med det så ska jag bli kung på att baka surdegsbröd på råg. Det, ser jag fram emot.
Vill du också börja baka surdegsbröd?
Martin tipsar om hur du startar en vetesurdegsgrund
Och en rågsurdegsgrund startas såhär
15 kommentarer till “Startskottet för projekt surdegshöst”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mm håller med. Mörkret har helt klart en negativ inverkan, inte bara på fotografier. Fast den där var ju grym! Surdegsbröd: japp, höstprojekt numero uno.
Bakar själv mycket bröd på surdeg, blir så gott bröd, matar du surdegen varje vecka så överlever den i all evighet .-)
Min rågsur överlever i all evighet utan att matas varje vecka. När jag vill använda den ger jag den lite extra omsorg några dagar så blir den pigg igen! Lycka till med bakandet! Förresten, det här med inoljad låda som surdegsfolket pratar om och som jag har för mig att även du provat: jag har lite olja i min största plastbunke (som iofs har ganska raka sidor) och täcker med gladpack mellan vikningarn. Funkar utmärkt!
Men hösten gör det möjligt att utnyttja alla fina färger. Hösten har ett väldigt vackert ‘skandinaviskt’ ljus.
Fredrik: Bilden är tagnen för någon månad sen, innan höstmörket anlände. ;-)
Linda: Det känns som något tom jag kan klara av! :-)
Helena: Justja, inoljad plastbunke var det ja. Och apropå tidigare erfarenheter så vill jag minnas att bunken bör vara något större än vad man kanske kan tro ;-) Tack föt tips!
Matpolisen: Så sant. Men, middagstid finns det inget skandinaviskt ljus att tala om i mitt kök. Möjligen skandinaviskt mörker!
Min nya rågsurdegsstart står och puttrar och väller över kanten på nätterna – nu blir det bak, skönt med höst! Men som du säger, det är inte skönt med höst i fotoavseende, allt blir mörkt och trist. Man får spara en miniportion av all mat man gör och fota dagen efter =)
Surdegsbröd är jättegott. Ska bli kul att läsa hur det går för dig.
Du får skaffa en fin lampa – och några reflektorer (eller vad det heter)! Höstmörkret brukar ju ofta övergå i vintermörker… :)
Lyck till med surdegsbakandet. Det är inte så svårt – bara man har lite tålamod med degarna. De vill ju ha tid på sig att jäsa. Men det blir ju väldigt gott – så det är värt att vänta på.
Brödet på bilden ser ju otroligt fint ut! Vad är det i det brödet?
/Martin
martinbakar.blogspot.com
Emma: Ja! Eller laga desto mer mat på helgerna, dagtid.
Erika: :-)Håll tummarna vetja!
Martin: Ska spana in recept hos dig, och tänkte prova pizza på surdeg nästa gång. Det här brödet är från fina butiken Karins skafferi (bakat hos Fabian Flink i Enköping) här i mina (Uppsala-)krokar. Det är en bild tagen för någon månad sen, så jag minns inte exakt vad det är för bröd. Säkert något med råg, de bröden gillar jag bäst:-D
Surdeg är ett härligt påfund, helst bakar jag levain på min vetesurdeg. Hoppas dra ihop en rågsurdeg snart och ge mig ut på nya oprövade brödmarker!
Therese: Dela gärna med dig om du sitter inne med receptfavoriter. Lycka till med rågbröden, mina favoriter – du har sparat det bästa till sist! :-D
Jag tänker också köra lite med surdegsbröd i hösten. Ska försöka återskapa goda bröd jag åt i Tyskland.
Tina, eftersom jag också tänkt börja baka med surdeg ser jag mycket fram emot att läsa om vad du bakar. (Nåt finskt med rågsurdegen – om man får önska!)
Lycka! Jag har inte fått till någon vetesur men får väl göra nytt försök. Det lär vara perfekt att blanda rågsur och vetesur till pizza deg. Har jag hört ;)
Karin: Det låter fint, lycka till med brödprojektet!
Viktoria: :-D Oja, det ska vi nog kunna ordna. Detsamma förresten, ser fram emot dina recept.
Lena: Surdegspizza ska provas, helt klart! :-)