Valnötter i helgens bröd

den 20 februari 2011, kl 09:19

Här kommer en avrapportering i projekt-surdegsbrödbak. Han som bakar här hemma har övergett recept helt och kör numera enbart på frihand. Det är med andra ord samma sak som att spela med lite högre insats. Säg inte att jag har sagt det här, men förra helgens bröd åkte rätt ner i soptunnan. Men när det blir bra, så är det desto roligare. Den här helgens bröd blev ett finfint bröd på vetesur, valnötter och en salig mjölblandning. Och det är nu man vågar säga högt att en bagare är inte bättre än sitt senaste bröd.

Carls valnötsbröd
Fördeg:
5 dl vatten 45 C
300 g rågmjöl
50 g vetesurdeg

Deg:
Fördegen
100 g grahamsmjöl
350 g vetemjöl
250 g vetemjöl special fullkorn
250 g vatten
5 g jäst
150 g valnötter
20 g salt

Blanda alla ingredienser till fördegen och låt vila i minst 12 timmar i tätslutande burk. Blanda sedan fördegen med resten av ingredienserna till degen utom valnötterna och saltet. Knåda i 7 minuter, tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minter. Tillsätt valnötterna på slutet. Låt degen vila 60 minuter med plast över. Stjälp sedan upp degen och forma till två bröd. Låt bröden jäsa två timmar. Grädda 5 minuter i 250 grader, sänk till 200 grader efter 5 minuter och grädda i totalt 40-50 minuter.

Skriv ut inlägg

19 kommentarer till “Valnötter i helgens bröd”

  1. Mamma kl 10:50, den 20 februari 2011

    Tack , mycket gott ! Vet en som har smakat!

  2. Erika/Erka Perka kl 11:57, den 20 februari 2011

    Jag brukar/brukade också baka surdegsbröd på fri hand, med varierat resultat. Tillslut lackade jag ur på mig själv så i skrivandets stund har jag ett bröd i ugnen som bakas på grammet och minuten efter recept på Pain de martin. inte lika roligt men tryggt. :-)

  3. Hanna kl 13:19, den 20 februari 2011

    Mums vad gott! Och vad duktig bagaren är som kör på frihand, förra helgens bröd till trots. :)

  4. Jenny kl 14:04, den 20 februari 2011

    Jag har också bakat surdegbröd i helgen men jag följde dock ett recept den här gången. Tycker nog att det är en av fördelarna med surdeg att det just är så lätt att variera som man vill. Men visst känns det lite som ett lotteri ;) Det där brödet så mycket gott ut!

  5. tina kl 18:15, den 20 februari 2011

    Mamma: :-)

    Erika: Martin kan man lita på!

    Hanna: Han är modig.

    Jenny: Jag håller med, bröd är förtrollande bra på att ta hand om mjölslattar, nötter, frön och vad som kan tänkas hittas i skafferiet.

  6. Mårtenssons kök kl 18:50, den 20 februari 2011

    Härligt att freestyla när man bakar bröd, lite man-tager-vad-man-haver-bröd.

  7. Sofie / Mumsfillibaba kl 20:04, den 20 februari 2011

    Man lär sig alltid något när man misslyckas. Det gör jag ofta! Valnötsbröd låter ju underbart gott!

  8. Tant Grön kl 21:35, den 20 februari 2011

    Ja det är lite spännande när man känner så säker så att man börjar pröva på att göra på frihand. Surdegar är lite lynniga ibland!

  9. charlotta kl 09:00, den 21 februari 2011

    när jag försöker frihanda när jag bakar bröd blir det knappast speciellt bra, men det här ser ju alldeles ljuvligt gott ut! men så är ju din carl också kungen-av-surdegs-bakandet! (säg inte att jag sagt det, jag sa till min calle en gång att han var kungen-av-fickparkering och efter det har det stigit honom åt huvudet).

  10. carl kl 09:09, den 21 februari 2011

    charlotta! Haha jag är kung på att fickparkera också!! :-)

  11. tina kl 18:57, den 21 februari 2011

    Mårtenssons kök: Mmm :-)

    Sofie: Det var det med, men nu är det slut. Tips på nästa?

    Tant Grön: Det kan man säga, det är nog därför jag har lämnat ifrån mig det ansvarsområdet.

    Charlotta: Kungarna av ödmjukhet?

    Carl: …

  12. Linda - Cupcakefluffan kl 20:56, den 21 februari 2011

    Valnötter i bröd är min absoluta favorit, kul att han bakar på frihand nu, inte dåligt det :-), det här brödet måste jag absolut testa

  13. charlotta kl 21:39, den 21 februari 2011

    carl & picki: hahahahahahahahahahaha. oh yes, verkligen kungarna av ödmjukhet… dessa carlar, alltså.

  14. Filippa H. kl 21:45, den 23 februari 2011

    Mmm, valnötter – aldrig fel!

  15. tina kl 17:46, den 24 februari 2011

    Linda: :-)

    Charlotta: Eller hur!

    Filippa: Valnötter är alltid rätt!

  16. Sandra drömkaka kl 17:48, den 25 februari 2011

    Valnötsbröd är så himla gott, särskilt då det är surdeg i degen! Jag brukar baka ett valnötsbröd med surdeg också men jag ska absolut prova din variant med :) !

  17. tina kl 08:38, den 26 februari 2011

    Sandra: Gör det vetja!

  18. Emelie kl 16:12, den 27 februari 2011

    Åh perfekt! Nu kan jag komma in till dig och få inspiration till surdegsbakningen, jag har precis gjort mitt första surdegsbröd och har fått blodad tand.

  19. tina kl 17:25, den 27 februari 2011

    Emelie: Kul! Under kategori surdeg hittar du en hel del surdegsrecept att botanisera bland: http://www.pickipicki.se/category/surdeg/ Lycka till med baket!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen