Valnötter i helgens bröd
Här kommer en avrapportering i projekt-surdegsbrödbak. Han som bakar här hemma har övergett recept helt och kör numera enbart på frihand. Det är med andra ord samma sak som att spela med lite högre insats. Säg inte att jag har sagt det här, men förra helgens bröd åkte rätt ner i soptunnan. Men när det blir bra, så är det desto roligare. Den här helgens bröd blev ett finfint bröd på vetesur, valnötter och en salig mjölblandning. Och det är nu man vågar säga högt att en bagare är inte bättre än sitt senaste bröd.
Carls valnötsbröd
Fördeg:
5 dl vatten 45 C
300 g rågmjöl
50 g vetesurdeg
Deg:
Fördegen
100 g grahamsmjöl
350 g vetemjöl
250 g vetemjöl special fullkorn
250 g vatten
5 g jäst
150 g valnötter
20 g salt
Blanda alla ingredienser till fördegen och låt vila i minst 12 timmar i tätslutande burk. Blanda sedan fördegen med resten av ingredienserna till degen utom valnötterna och saltet. Knåda i 7 minuter, tillsätt saltet och knåda ytterligare 3 minter. Tillsätt valnötterna på slutet. Låt degen vila 60 minuter med plast över. Stjälp sedan upp degen och forma till två bröd. Låt bröden jäsa två timmar. Grädda 5 minuter i 250 grader, sänk till 200 grader efter 5 minuter och grädda i totalt 40-50 minuter.
Publicerad i bröd, Carl-är-genial, surdeg, valnötter | Kommentarer (19) Skriv ut inlägg19 kommentarer till “Valnötter i helgens bröd”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Tack , mycket gott ! Vet en som har smakat!
Jag brukar/brukade också baka surdegsbröd på fri hand, med varierat resultat. Tillslut lackade jag ur på mig själv så i skrivandets stund har jag ett bröd i ugnen som bakas på grammet och minuten efter recept på Pain de martin. inte lika roligt men tryggt. :-)
Mums vad gott! Och vad duktig bagaren är som kör på frihand, förra helgens bröd till trots. :)
Jag har också bakat surdegbröd i helgen men jag följde dock ett recept den här gången. Tycker nog att det är en av fördelarna med surdeg att det just är så lätt att variera som man vill. Men visst känns det lite som ett lotteri ;) Det där brödet så mycket gott ut!
Mamma: :-)
Erika: Martin kan man lita på!
Hanna: Han är modig.
Jenny: Jag håller med, bröd är förtrollande bra på att ta hand om mjölslattar, nötter, frön och vad som kan tänkas hittas i skafferiet.
Härligt att freestyla när man bakar bröd, lite man-tager-vad-man-haver-bröd.
Man lär sig alltid något när man misslyckas. Det gör jag ofta! Valnötsbröd låter ju underbart gott!
Ja det är lite spännande när man känner så säker så att man börjar pröva på att göra på frihand. Surdegar är lite lynniga ibland!
när jag försöker frihanda när jag bakar bröd blir det knappast speciellt bra, men det här ser ju alldeles ljuvligt gott ut! men så är ju din carl också kungen-av-surdegs-bakandet! (säg inte att jag sagt det, jag sa till min calle en gång att han var kungen-av-fickparkering och efter det har det stigit honom åt huvudet).
charlotta! Haha jag är kung på att fickparkera också!! :-)
Mårtenssons kök: Mmm :-)
Sofie: Det var det med, men nu är det slut. Tips på nästa?
Tant Grön: Det kan man säga, det är nog därför jag har lämnat ifrån mig det ansvarsområdet.
Charlotta: Kungarna av ödmjukhet?
Carl: …
Valnötter i bröd är min absoluta favorit, kul att han bakar på frihand nu, inte dåligt det :-), det här brödet måste jag absolut testa
carl & picki: hahahahahahahahahahaha. oh yes, verkligen kungarna av ödmjukhet… dessa carlar, alltså.
Mmm, valnötter – aldrig fel!
Linda: :-)
Charlotta: Eller hur!
Filippa: Valnötter är alltid rätt!
Valnötsbröd är så himla gott, särskilt då det är surdeg i degen! Jag brukar baka ett valnötsbröd med surdeg också men jag ska absolut prova din variant med :) !
Sandra: Gör det vetja!
Åh perfekt! Nu kan jag komma in till dig och få inspiration till surdegsbakningen, jag har precis gjort mitt första surdegsbröd och har fått blodad tand.
Emelie: Kul! Under kategori surdeg hittar du en hel del surdegsrecept att botanisera bland: http://www.pickipicki.se/category/surdeg/ Lycka till med baket!