Rabarberkräm med kardemummamjölk

den 21 maj 2011, kl 09:58

Årets första rabarberkräm smakade förresten precis som den ska göra i maj: en försmak av sommaren som väcker längtan efter mer-mer-mer. Det här receptet är inget storkok. Det är däremot precis lagom om man som jag har en begränsad skörd på sin balkongodlade rabarber. Men den räcker alldeles finfint till att bjuda någon som man tycker om.

Rabarberkräm med kardemummamjölk
250 g rabarber
2 dl vatten
3-4 msk socker
0,5 vaniljstång
1 msk potatismjöl

Skölj rabarbern (skala om det behövs, tunna späda rabarber kan gott och väl få behålla sitt skal). Dela i små bitar. Koka upp vatten, socker och en halv vaniljstång som delats på längden, skrapa ur innehållet med en sked och låt det koka med. Tillsätt rabarbern och låt koka några minuter. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten, rör ner i krämen under omrörning. Låt koka upp, krämen är då klar (fiska upp vaniljstången). Låt svalna och servera med kall mjölk med nystötta kardemummakärnor i.

Skriv ut inlägg

18 kommentarer till “Rabarberkräm med kardemummamjölk”

  1. Josefina kl 10:22, den 21 maj 2011

    ååå, rabarberkräm … *barndom* kram!

  2. Therese kl 14:17, den 21 maj 2011

    Äntligen vet jag vad jag ska göra med rabarbern som ligger i frysen! Tack Tina!

  3. Hanna kl 17:37, den 21 maj 2011

    Gottis ju!

  4. mini kl 19:15, den 21 maj 2011

    Låter gott men visst menar du 250g rabarber, inte ”250 g kräm”…. ;)
    Tack för alla Skånetips!
    Tack vare dig blir det nog en tripp till Kastanjelund i sommar! Jippii!

  5. Ingela kl 19:45, den 21 maj 2011

    Rabarberkräm och kardemummamjölk lät som en otroligt god kombination! Ska testas!

  6. Ansibecki kl 20:03, den 21 maj 2011

    Åh, rabarberkräm är verkligen ett barndomsminne. Jag tror det var farfar som brukade göra till mig. Och kall mjölk ska det va! Låter lite extra gott med vaniljstång och kardemummakärnor. Måste testas :)

  7. hazedesign-smyckesblogg.blogspot.com/ kl 11:35, den 22 maj 2011

    Rabarber i alla former är otroligt gott! :-))

  8. Katarina kl 12:04, den 22 maj 2011

    Ett barndomsminne för mig med! Mamma blandade ofta i jordgubbar också, så gott!

  9. Ann-Louise kl 16:27, den 22 maj 2011

    Mmmm va gott! Jag gillar verkligen idén med kardemummamjölk till. :)

  10. Marikka kl 18:02, den 22 maj 2011

    Rabarber är gott, men just kräm är inte min mat. Skulle vilja använda rababer i ”vanlig mat”, men har inga ideér, har du några? Är inte storkonsumnt av sötsaker, oh då är det inte så lätt att använda rabarber. Rabarber-chutney är gott, men det går inte åt så mycket av det heller.

  11. Linda - Cupcakefluffan kl 21:43, den 22 maj 2011

    Mumsigt värre :-)

  12. tina kl 23:17, den 22 maj 2011

    Josefina: :-) Kram!

    Therese: Varsågod vetja!

    Hanna: Japp!

    Mini: Hoho, jag såg det medan jag skrev receptet och tänkte: det ändrar jag sen, jo, eller hur att jag kom ihåg. Tack! Klart att ni ska ta en tur förbi Kastanjelund!

    Ingela: Kardemumma sätter guldkant på allt! <3

    Ansibecki: Fint med farfarsminnen!

    Hazedesign: Ja!

    Katarina: Smart, det låter gott!

    Ann-Louise: Kardemumma är grejen med allt!

    Marikka: Vi gjorde en toppengod och fräsch sommarsallad med rabarber: http://www.pickipicki.se/2011/05/att-lagga-rabarber-pa-rabarber/ Man kan även hacka ner rabarber i en gräddig kycklinggryta.

    Linda: Jepp.

  13. Marikka kl 09:00, den 23 maj 2011

    Jag ska nog ta och testa det sistnämnda, och göra en gräddig quorngryta med rabarber. Det får bli kvällens middag. Tack för tipset!

  14. Linda kl 19:22, den 23 maj 2011

    Nämen va lätt det vara att göra kräm :-) Dagens middag: färsk potatis med sill och din raberberkräm till efterrätt!

  15. tina kl 22:29, den 24 maj 2011

    Marikka: Hoppas det smakade!

    Linda: Härligt! Hurra för färskpotatis och sill!

  16. Det var veckan vi pratade om vanilj | Matgeek kl 09:34, den 26 oktober 2012

    [...] som vi pratar om i avsnittet är de här: – Rabarberkräm med kardemummamjölk – Rabarberkräm med jordgubbar och vanilj – [...]

  17. Isflingan kl 08:58, den 14 juni 2013

    Nu har jag äntligen lagat min efterlängtade rabarberkräm o gott blev d. Supergott! Kardemummamjölken var pricken över i:t :)

  18. tina kl 09:54, den 14 juni 2013

    Isflingan: Åh, jag ska också laga kräm av mina. Tack för tips!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen