Rabarberkräm med kardemummamjölk
Årets första rabarberkräm smakade förresten precis som den ska göra i maj: en försmak av sommaren som väcker längtan efter mer-mer-mer. Det här receptet är inget storkok. Det är däremot precis lagom om man som jag har en begränsad skörd på sin balkongodlade rabarber. Men den räcker alldeles finfint till att bjuda någon som man tycker om.
Rabarberkräm med kardemummamjölk
250 g rabarber
2 dl vatten
3-4 msk socker
0,5 vaniljstång
1 msk potatismjöl
Skölj rabarbern (skala om det behövs, tunna späda rabarber kan gott och väl få behålla sitt skal). Dela i små bitar. Koka upp vatten, socker och en halv vaniljstång som delats på längden, skrapa ur innehållet med en sked och låt det koka med. Tillsätt rabarbern och låt koka några minuter. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten, rör ner i krämen under omrörning. Låt koka upp, krämen är då klar (fiska upp vaniljstången). Låt svalna och servera med kall mjölk med nystötta kardemummakärnor i.
Publicerad i kräm, rabarber | Kommentarer (18) Skriv ut inlägg18 kommentarer till “Rabarberkräm med kardemummamjölk”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
ååå, rabarberkräm … *barndom* kram!
Äntligen vet jag vad jag ska göra med rabarbern som ligger i frysen! Tack Tina!
Gottis ju!
Låter gott men visst menar du 250g rabarber, inte ”250 g kräm”…. ;)
Tack för alla Skånetips!
Tack vare dig blir det nog en tripp till Kastanjelund i sommar! Jippii!
Rabarberkräm och kardemummamjölk lät som en otroligt god kombination! Ska testas!
Åh, rabarberkräm är verkligen ett barndomsminne. Jag tror det var farfar som brukade göra till mig. Och kall mjölk ska det va! Låter lite extra gott med vaniljstång och kardemummakärnor. Måste testas :)
Rabarber i alla former är otroligt gott! :-))
Ett barndomsminne för mig med! Mamma blandade ofta i jordgubbar också, så gott!
Mmmm va gott! Jag gillar verkligen idén med kardemummamjölk till. :)
Rabarber är gott, men just kräm är inte min mat. Skulle vilja använda rababer i ”vanlig mat”, men har inga ideér, har du några? Är inte storkonsumnt av sötsaker, oh då är det inte så lätt att använda rabarber. Rabarber-chutney är gott, men det går inte åt så mycket av det heller.
Mumsigt värre :-)
Josefina: :-) Kram!
Therese: Varsågod vetja!
Hanna: Japp!
Mini: Hoho, jag såg det medan jag skrev receptet och tänkte: det ändrar jag sen, jo, eller hur att jag kom ihåg. Tack! Klart att ni ska ta en tur förbi Kastanjelund!
Ingela: Kardemumma sätter guldkant på allt! <3
Ansibecki: Fint med farfarsminnen!
Hazedesign: Ja!
Katarina: Smart, det låter gott!
Ann-Louise: Kardemumma är grejen med allt!
Marikka: Vi gjorde en toppengod och fräsch sommarsallad med rabarber: http://www.pickipicki.se/2011/05/att-lagga-rabarber-pa-rabarber/ Man kan även hacka ner rabarber i en gräddig kycklinggryta.
Linda: Jepp.
Jag ska nog ta och testa det sistnämnda, och göra en gräddig quorngryta med rabarber. Det får bli kvällens middag. Tack för tipset!
Nämen va lätt det vara att göra kräm :-) Dagens middag: färsk potatis med sill och din raberberkräm till efterrätt!
Marikka: Hoppas det smakade!
Linda: Härligt! Hurra för färskpotatis och sill!
[...] som vi pratar om i avsnittet är de här: – Rabarberkräm med kardemummamjölk – Rabarberkräm med jordgubbar och vanilj – [...]
Nu har jag äntligen lagat min efterlängtade rabarberkräm o gott blev d. Supergott! Kardemummamjölken var pricken över i:t :)
Isflingan: Åh, jag ska också laga kräm av mina. Tack för tips!